HOMOFOBIČNI I RASISTIČKI NAPADI NA FUDBALERE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA! Infantino kaže da je dužnost FIFA da zaštiti fudbal i igrače
Foto: Fonet

porast uvreda

HOMOFOBIČNI I RASISTIČKI NAPADI NA FUDBALERE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA! Infantino kaže da je dužnost FIFA da zaštiti fudbal i igrače

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) objavila je izveštaj koji ukazuje na porast broja uvreda koje su fudbaleri pretrpeli na društvenim mrežama tokom međunarodnih takmičenja i predstavila plan borbe.

Pet meseci pre Svetskog prvenstva u Kataru Fifa je udružila snage sa Međunarodnim sindikatom igrača (Fifpro) "kako bi osmislila plan zaštite timova, igrača, sudija i navijača od uvreda na društvenim mrežama", stoji u saopštenju za javnost.

Izveštaj objavljen povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, proučava više od 400.000 poruka objavljenih na društvenim mrežama tokom polufinala i finala Evropskog prvenstva 2021. i Afričkog kupa nacija 2022.

"Više od polovine igrača dobilo je uvrede koje uglavnom dolaze od sunarodnika. Homofobični (40 odsto) i rasistički (38 odsto) komentari predstavljaju većinu slučajeva", navodi se u saopštenju.

FIFA
foto: AP

Fifa i Fifpro "odlučili su da pokrenu usluge moderacije, koja će se koristiti tokom takmičenja. Ovaj algoritam, koji se odnosi i na muški i na ženski fudbal, automatski će otkriti govor mržnje koji je prisutan u njegovoj bazi podataka, i poruka će automatski biti nevidljiva za primaoca".

"Naša dužnost je da zaštitimo fudbal, a time i igrače. Nažalost, primećujemo trend povećanja broja uvredljivih poruka. Ovom obliku diskriminacije, kao i svim drugim, nije mesto u fudbalu", izjavio je predsednikk Fifa Đani Infatino.

Predsednik Fifpro David Aganzo je rekao:

"Fudbal mora da zaštiti igrače od uvreda. Vredjanje može da ima duboke posledice na njihovu ličnost, njihovu porodicu, njihov učinak na terenu i njihovo mentalno zdravlje".

Fifa i Fifpro takođe žele da ponude "obrazovnu podršku i preporuke za mentalno zdravlje svim igračima".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track