PREVARA, PA GOL VEKA I VELIKI MARADONA KOJEG JE DODIRNULA BOŽJA RUKA: Meč za sva vremena! Nezaboravni Dijego i njegova MAGIJA
Foto: Profimedia

istorija sporta

PREVARA, PA GOL VEKA I VELIKI MARADONA KOJEG JE DODIRNULA BOŽJA RUKA: Meč za sva vremena! Nezaboravni Dijego i njegova MAGIJA

Fudbal -

Na današnji dan 1986. godine odigrana je utakmica na kojoj su postignuta dva najpoznatija gola u fudbalskoj istoriji.

Jedan od najlepših golova na Svetskom prvenstvu 1986. godine, a možda i svih vremena, postigao je Dijego Armando Maradona na meču sa Engleskom.

Igrao se 55. minut meča kada je ''EL Grande Diego'' primio loptu i kao kondor se stuštio na gol ostrvljana, sve ostalo je istorija. U samo pet minuta tog čuvenog meča, Maradona je obezbedio polufinale “gaučosima“ i ispisao fudbalsku istoriju.

Najpre je veliki Maradona prevario, kako golmana Engleske tako i sudiju, i postigao jedan od najsumnjivih golova u istoriji Mundijala. Argentinac je rukom loptu uneo u mrežu golmana Pitera Šiltona, ali rakcije sudije Bin Nasera i njegovih pomoćnika nije bilo.

Četiri minuta kasnije usledio je novi šok. Maradona je loptu primio od Ektora Enrikea desetak metara unutar svoje polovine terena. Pretrčao je gotovo 60 metara za deset sekundi, nanizao četvoricu protivničkih igrača Pitera Bardslija, Pitera Rida, Terija Bačera (dva puta) i Terija Fenvika, a potom predriblao i čuvenog Pitera Šiltona i posla loptu u nebranjenu mrežu. Samo četiri minuta posle čuvene„božije ruke“, Dijego Armando Maradona po drugi put je matirao Engleze, oduševio fudbalski svet i odveo svoju reprezentaciju u polufinale Svetskog prvenstva u Meksiku.

Nekoliko dana kasnije Argentina je po drugi put u svojoj istoriji postala prvak sveta, a ovaj Maradonin gol je proglašen za pogodak veka.

Kad god pogledam taj gol, ne mogu da verujem da sam uspeo da završim tu akciju. Razmišljao sam ranije, tokom svojih kriznih trenutaka, da sliku tog gola, zajedno sa slikom svoje kćerke Dalme, jedine koju sam imao u tom trenutku, stavim iznad kreveta i napišem: Dve najbolje stvari koje sam napravio u životu“ rekao je jednom prilikom Maradona.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track