ŠTA PRIČA OVAJ ČOVEK!? Orlići se obrukali na terenu, a selektor izjavama: Uradili smo neverovatne stvari! A, MI SMO 4. OD 4 TIMA!
Foto: FSS

Neverovatna izjava

ŠTA PRIČA OVAJ ČOVEK!? Orlići se obrukali na terenu, a selektor izjavama: Uradili smo neverovatne stvari! A, MI SMO 4. OD 4 TIMA!

Fudbal -

Tri očajne utakmice i devet primljenih golova od Austrije, Izraela i Engleske omladinaca Srbije na EP umesto kritike donele pohvale predvodnika šefa struke Srbije

Kada u grupi gde imaju četiri člana, završiš na poziciji četiri, to sigurno ne može da bude protumačeno kao "lepa priča, urađene neverovatne stvari, dobar temljac...".

Za nekoga ko nije gledao mečeve Srbije na Evropskom prvenstvu ovo može da prođe, ali za sve one koji su pratili tri duela "Orlića" ovo je potpuno smešna priča. Biti među osam u Evropi je dobar rezultat, ali reprezentacija nam je na završnom turniru delovala jako, jako loše. I zbog toga hvalospevi selektora potpuno su neprimereni.

- Završena je lepa priča započeta pre godinu dana. Uradili smo neverovatne stvari, da bismo se plasirali morali smo da prođemo dosta toga. Ostavili smo iza nas dosta selekcija značajnih u evropskom fudbalu, bili smo učesnici turnira od osam ekipa. Ovaj poraz nije neuspeh, samo jedna stanica u putu, a ovakve utakmice spadaju u proces ucenja mladih igrača. Sve čestitke momcima na zalaganju, borbi, trudu. Samo da visoko dignu glave. Dostojno su predstavljali Srbiju - rekao je Aleksandar Jović.

Selektor je apsolutni krivac iz više razloga. Kada ekipa primi tri gola posle kornera u jednom meču (protiv Austrije) jasna je odgovornost struke. Uz to, slepo forsiranje jednog štoperskog tandema koji kriv za većinu od devet golova predstavlja očigledan propust. Posebno ako se ima u vidu da je Jović na klupi imao Kovačevića, igrača sa najviše superligaškog iskustva i Đurića koji je takođe zaslužio da dobije šansu.

Lutanja sa selektorima

Najveći problem u srpskom fudbalu bio je nestručan rad i postavljanje selektora mlađih kategorija po prijateljskoj liniji. To je bio izraženo u jednom periodu, a nadamo se da u ovom sazivu FSS biti stavljena tačka na takvu praksu.

Izuzetno je važno ko su selektori kadeta, omladinaca, mlade reprezentacije... Na tim pozicijama moraju da budu kvalitetni stručnjaci sa "debelom" biografijom.

Krajnje je sporno i što je Jović uopšte selektor omladinaca Srbije. Uostalom, ovo je njegova biografija, pa samo procenite:

- Trenerskim poslom je počeo da se bavi 2005. godine. Radio je sa mlađim kategorijama u Crvenoj zvezdi, Čukaričkom, takođe je imao angažmane u Sloveniji, Grčkoj, Angoli kao i u akademiji Krasnodara i Voždovcu kao koordinator mladih selekcija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track