SUDIJE U SRBIJI ZARAĐUJU VIŠE OD MNOGIH FUDBALERA Otkriveno koliko novca dobijaju arbitri u Superligi po meču! OZBILJAN NOVAC
Foto: Starsport©

SAMO KAPLJE

SUDIJE U SRBIJI ZARAĐUJU VIŠE OD MNOGIH FUDBALERA Otkriveno koliko novca dobijaju arbitri u Superligi po meču! OZBILJAN NOVAC

Fudbal -

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", otkrio je koliko novca zarađuju fudbalske sudije u Srbiji.

Prema njegovim tvrdnjama, glavni arbitar za jedan odsuđen meč Superlige Srbije inkasira čak 54.000 dinara, njegovi pomoćnici dobijaju po 32.000 dinara, a VAR sudija 25.000 dinara.

Ako računamo da viđeniji domaći arbitar mesečno deli pravdu na tri utakmice u Superligi, to znači da u jednom takvom mesecu zaradi 162.000 dinara, odnosno 216.000 u slučaju da sudi četiri meča. Neretko arbitri sude i kao glavni i kao pomoćnici ili se nađu u ulozi VAR sudije tokom jednog meseca.

Sudije zarađuju više od fudbalera

Prošle sezone, prosečna plata fudbalera u našem najelitnijem takmičenju bila je oko 3000 evra, međutim, jasno je da su prosek vadili večiti beogradski rivali Crvena zvezda i Partizan gde su pojedini igrači imali i 600.000 evra godišnju. Ako uzmemo u obzir činjenicu da mnogi igrači u svojim klubovima imaju 300 - 400 evra mesečna primanja, dolazimo do zaključka da ipak nije loše biti sudija u Srbiji.

"Da sam znao išao bih u sudije, ne bih se mučio i igrao fudbal", napisao je Poledica na Tviteru.

Poređenje sa komšijama

Glavni sudija u našoj zemlji bilje zarađuje od kolege iz Hrvatske. Naime, kada se zarade prevedu u evre glavni arbitar u Srbiji za meč dobija 459 evra, pomoćnik 272, a VAR sudija 212 evra.

Glavni arbitar u Superligi je nešto plaćeniji od sudije u HNL (459 naspram 452 evra), dok su pomoćnici i VAR sudije bolje plaćeni u Hrvatskoj (pomoćnik 280 evra, VAR sudija 266).

Zanimljivo, za razliku od Srbije zarade sudija su pre početka sezone transparento objavljene.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track