NEMAČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo čuveni DEBELJKO, jedan od najboljih fudbalera svih vremena! VIDEO
Foto: EPA/Christian Charisius

In memoriam

NEMAČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo čuveni DEBELJKO, jedan od najboljih fudbalera svih vremena! VIDEO

Fudbal -

Uve Zeler, jedan od najboljih nemačkih fudbalera svih vremena i najbolji strelac prve Bundeslige, preminuo je u 85. godini.

Zeler je bio legenda Hamburgera, za koji je nastupao od 1953. do 1972. godine. Na 472 utakmice je postigao 404 gola.

Za reprezentaciju je odigrao 72 utakmice i postigao 43 gola u periodu od 1954. do 1970. godine.

Učestvovao je na čak četiri Svetska prvenstva – 1958, ’62, ’66. i ’70 – ista ona na kojima je bio prisutan i čuveni Pele. Igrao je jedno finale, kao i dva polufinala i postao prvi igrač na svetu koji je postigao bar po gol na četiri uzastopna Mondijala.

Od strane medija je dobio nadimak "Naš Uve", ali su ga u klubu zbog niskog rasta i oblog izgleda iz milošte zvali DEBELJKO.

Uve Zeler je za prvi tim Hamburgera zaigrao sa samo 16 godina i to zahvaljujući posebnoj dozvoli nemačkog fudbalskog saveza. Na prvoj zvaničnoj utakmici za HSV u Kupu Nemačke 1. avgusta 1954. postigao je čak četiri gola u pobedi nad Holštajn Kilom od 8:2.

Ušao je u istoriju kao prvi golgeter od osnivanja Bundeslige. Te sezone 63/64 postigao je čak deset više od drugog strelca lige, Tima Konjecke iz Dortmunda.

Mreže protivnika tresao je na sve načine, a specijalnost su mu bili golovi preko glave. Ostaće zabeleženo da je tri puta proglašavan za Igrača godine u svojoj zemlji i da je jedan od retkih fudbalera, koji su postali članovi Kuće slavnih sportista Nemačke.

Ukupno je u karijeri postigao 406 ligaških golova po čemu je na drugom mestu u Nemačkoj svih vremena iza neprikosnovenog Gerda Milera.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track