7 RAZLOGA ZAŠTO JE ZVEZDA OSTALA BEZ LIGE ŠAMPIONA: Otkrivamo gde je pogrešio Dejan Stanković!
Foto: FK Crvena Zvezda

ozbiljni propusti

7 RAZLOGA ZAŠTO JE ZVEZDA OSTALA BEZ LIGE ŠAMPIONA: Otkrivamo gde je pogrešio Dejan Stanković!

Fudbal -

Piše: Aleksandar Radonić

Eliminacija Crvene zvezde iz Lige šampiona od Makabija iz Haife teško je pala treneru crveno-belih Dejanu Stankoviću. Bio je to njegov treći pokušaj da se domogne elitnog UEFA ranga takmičenja, a završen je isto kao protiv kiparske Omonije i moldavskog Šerifa - neuspehom.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Suviše emotivno Dejan Stanković ušao je u dvomeč sa prvakom Izraela. Iako je imao jasan plan i strategiju, posebno za revanš, ponovo je upao u zamku sopstvenih shvatanja, jer mu je ekipa u obe utakmice u poslednjih pola sata delovala iscrpljeno i isceđeno na terenu.

Plus, ogroman pritisak, koji uvek ide uz Crvenu zvezdu, trener i igrači nisu umeli da iznesu. Prvak Srbije je u dve utakmice, na poluvremenu dva puta vodio sa po 2:1, na kraju svojim greškama častio protivnika.

Aleksandar Dragović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Kurir se potrudio da skenira obe utakmice Crvene zvezde protiv Makabija i ukaže na određene greške. Pa, krenimo redom.

Slavoljub Srnić
foto: www.crvenazvezdafk.com

1) DEFANZIVNI VEZNI

U prvoj utakmici u Haifi, Stanković je zaigrao hrabro i ofanzivno, sa Kangom i Kangvom u veznom redu, bez klasičnog zadnjeg veznog. Igrača koji će protivniku da pravi problem na sredini, skuplja "ničije" lopte i čuva leđa ofanzivnoj liniji. To je uslovilo određene pukotine i rupe u veznom redu, čija su posledica bila dva olako primljena gola za deset minuta drugog dela. U revanšu, Slavoljub Srnić je zauzeo tu poziciju, odradio je solidno, ali ostaje pitanje zašto za najvažniju utakmicu sezone nije angažovan novi igrač (pominjao se Ado) kada je Seku Sanogo povređen i u tihom sukobu sa trenerom. Prevelik luksuz za Ligu šampiona.

Osman Bukari
foto: www.crvenazvezdafk.com

2) KONSTELACIJA SNAGA

Crvena zvezda na papiru deluje kao jači tim od Makabija, što nije dokazala na terenu. Činjenica je da crveno-beli nisu nadigrani u dvomeču, ali je isto tako argument da su od Haife primili pet komada! Da, pet golova! Previše. Tim Crvene zvezde vredi 55.850.000 evra prema Transfermarktu, a Makabi iz Haife 18.350.000 evra. Čak tri puta manje! Neverovatno je da Crvena zvezda u dva meča ne iskoristi sve mane zadnje linije Makabija, sa tri niska igrača. Da ne stvori prostor i dubinu za svoje brze fudbalere, što se posebno videlo na Marakani, kako bi došli do izražaja i što je najvažnije - golova.

Kings Kangva
foto: www.crvenazvezdafk.com

3) ODLAGANJE UTAKMICA

Crvena zvezda je zbog evropskih mečeva protiv Pjunika i Makabija odložila dve utakmice u Superligi, protiv Vojvodine i Čukaričkog. Zašto? S obzirom na veliki roster i činjenicu da su igračima potrebne minute na terenu, posle okršaja sa prvakom Izraela, jasno je da se odlaganje prvenstvenih utakmica pokazalo kao kontraproduktivno. Gotovo mesec dana su igrači Zvezde čuvali snagu, da bi u poslednjih 30 minuta meča sa Makabijem bili nadtrčani i samleveni, bez ritma i energije. Najbolji primer je Kings Kangva koji je u julu prosto leteo po terenu, a u avgustu delovao kao da ne zna gde bije.

Gelor Kanga
foto: www.crvenazvezdafk.com

4) POGREŠNE IZMENE

Dejan Stanković pogrešio je u prvoj utakmici sa izmenama, a čini se i u drugoj, posebno kada je u pitanju Gelor Kanga. Fakat je da je Gabonac nepredvidljivog karaktera i da je sklon neumerenim reakcijama koje mogu da ga koštaju crvenog kartona. Sa tog aspekta Stanković je bio apsolutno u pravu, ali onda Kangu u poluvremenu ostaviš na klupi. U svlačionici. A, ne da ga vadiš u 53. minutu, da se on ljuti, neće da se pozdravi sa trenerom, šutira flašicu vode i sve to gleda 55.000 ljudi, što unosi nervozu u ekipu. Posle izlaska Gabonca igra Zvezde se raspala, a produktivni Pešić ostao je bez upotrebljivih lopti.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

5) SNAGA I ENERGIJA

U obe utakmice protiv Makabija fudbaleri Crvene zvezde delovali su fizički nespremnije. Iako u nogama imaju skoro dva meseca fudbala, a Izraelci još nisu počeli svoje prvenstvo. Ovakve utakmice iscrpljuju, to niko ne spori, ali sećamo se i nekih ranijih vremena u kojima je Zvezda mlela protivnike u poslednjih 15 minuta utakmice, pa i u produžecima. Sada, igrači u crveno-belim dresovima delovali su isceđeno, umorno i istrošeno već u 60. minutu. Sa druge strane, igrači Makabija kao marinci, spremni da trče još 90 minuta. Kataija gotovo da i nije bilo u drugih 45 minuta, Rodić je tražio dah, kao i Milunović i Pešić, dok je jedini koji je mogao da trči bio Srnić. Neverovatno za utakmicu ovakvog intenziteta i važnosti.

Milan Pavkov
foto: www.crvenazvezdafk.com

6) PRITISAK

Nisu fudbaleri Crvene zvezde pali samo na fizičkom, već i na psihičkom, mentalnom planu. Nisu uspeli da izdrže ogroman pritisak javnosti, ali i svih struktura kluba i navijača, koji su se nadali trećoj Ligi šampiona. Crvena zvezda je na terenu samo na momente, u dva meča delovala zategnuto i ekipa sa glavom i repom. U većoj fazi bila je to grupa momaka bez vođe i identiteta, kao da su izgubili mentalitet pobednika koji ih je krasio svih godina unazad. Nešto se desilo u glavama fudbalera Crvene zvezde, jer treba se setiti, crveno-beli su baš u tom segmentu mleli Salcburg, a onda i Kopenhagen i Jang Bojs. Dejan je sjajne preokrete priređivao u dvomeču protiv Milana i velikom broju susreta u Superligi.

Strahinja Eraković
foto: www.crvenazvezdafk.com

7) TIM I ODNOSI

Očigledno je da je Dejan Stanković sastavio ekipu od 11 najboljih momaka koje je imao na raspolaganju, ali ne i od 11 fudbalera koji se razumeju i slažu na terenu. Samo dva detalja. Izmena Kataija u Haifi i njegov osmeh treneru, izlazak Kange u Beogradu i divljanje po terenu. Tokom celog leta, od uprave i trenera, pravljena je slika u javnosti da se pravi tim za Ligu šampiona. Možda je nadmoć u domaćim okvirima i nedostatak prave konkurencije uljuljkala petostrukog uzastopnog prvaka Srbije... Neverovatno je da se Liga šampiona napadne bez desnog beka i zadnjeg veznog, da se žrtvuje talenat Strahinje Erakovića, da Slavoljub Srnić bude "devojka za sve", da protiv Makabija počne kao zadnji vezni, a završi kao levi spoljni... Suviše grešaka za najvažniju utakmicu u sezoni.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track