LEGENDI PARTIZANA ALBANCI SU ZAPALILI KUĆU: Često je u snu čuo JAUKE svog šarplaninca dok je goreo! Gledao je sav taj UŽAS!
Foto: Starsport©

ŽIVOTNA PRIČA

LEGENDI PARTIZANA ALBANCI SU ZAPALILI KUĆU: Često je u snu čuo JAUKE svog šarplaninca dok je goreo! Gledao je sav taj UŽAS!

Fudbal -

Fudbalsku javnost u Srbiji u subotu je potresla vest o smrti istinske legende jugoslovenskog fudbala - Milutina Šoškića.

Proslavljeni golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije preminuo je u 85. godini života.

Milutin Šoškić je rođen u Jablanici kod Peći,1937 godine. Nažalost, tokom čitavog života pamtio je užase koje je doživeo u detinjstvu. Njegova porodica je tokom Drugog svetskog rata doživela veliku tragediju na Kosovu i Metohiji.

"Balisti su za vreme Drugog svetskog rada spalili našu kuću. Pre toga su izveli nas troje dece i majku, a u kuću ubacili stoku, živinu i psa. I sve zapalili. I danas vrlo često u snu čujem jauke šarplaninca koji je pokušavao da izađe iz zapaljene kuće", prisećao se u dubokoj starosti Milutin Šoškić, prenosi Mondo.

U vreme trajanja Drugog svetskog rata pokret "Bali Kombetar" bio je paravojna antikomunistička formacija koja je okupljala albansko stanovništvo sa svih teritorija na kojima živi - kako u Albaniji tako i u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori! Glavna ideja pokreta sa sedištem u Tirani bilo je stvaranje "Velike Albanije", a tokom Drugog svetskog rata "Balisti" su tesno sarađivali sa Nemcima i Italijanima.

Nakčešća meta napada ovog terorističkog pokreta bilo je srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, čega se Milutin sećao do kraja života.

"Volim Kosovo, majka je s nama decom četiri godine živela u Pećkoj patrijaršiji. Ljudi ne shvataju šta mi znači ta prošlost. Zato sam se iz Amerike i vratio u Srbiju, iako su deca bila protiv toga. Ja volim svoj narod. Nije ovo danas na Kosovu isti onaj narod. Imali smo u ona vremena dobre komšije, divne ljude, znalo se šta znači kad tamo čovek da besu. Ali bilo je i onih drugih. Balisti su bili zlo, to je danas UČK", ispričao je legendarni golman Partizana.

Kurir sport/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track