ZVEZDINI OMLADINCI U LIGI ŠAMPIONA: Prvi protivnik kiparska Omonija, ispit za trenera Rendulića i talentovanu generaciju
Foto: www.crvenazvezdafk.com

elitni rang

ZVEZDINI OMLADINCI U LIGI ŠAMPIONA: Prvi protivnik kiparska Omonija, ispit za trenera Rendulića i talentovanu generaciju

Fudbal -

Omladinci Crvene zvezde saznali su ime rivala u prvom kolu Lige šampiona za mlade. Reč je o ekipi kiparske Omonije, a mečevi će biti odigrani u terminima 14. septembra i 5. oktobra. Revanš je u Beogradu.

Zoran Rendulić
foto: www.crvenazvezdafk.com

Puleni Zorana Rendulića će tako imati priliku da nastave svetlu tradiciju škole Crvene zvezde, u kojoj su već u tri navrata učestvovali u Ligi šampiona za mlade. U prve dve sezone igrana je grupna fazu, a u takmičarskoj godini 2019/20. se i prezimilo u Evropi. Ipak, svetli niz je počeo godinu dana ranije, tačnije u sezoni 2018/19, kada su se seniori Crvene zvezde plasirali u grupnu fazu Lige šampiona, što je značilo da će i juniori imati priliku da se nađu u samom vrhu evropskog fudbala. Crveno-beli su predvođeni Bratislavom Živkovićem, bili smešteni u izuzetno jakoj grupi C, zajedno sa PSŽ-om, Liverpulom i Napolijem. Biseri su pokazali takmičarski duh i pružali dobre partije, ali su takmičenje okončali kao četvrtoplasirani u grupi, sa jednim osvojenim bodom, a šanse u seniorskom timu iz te generacije dobili su Dejan Joveljić, Strahinja Eraković, Aleksa Terzić i Miloš Gordić.

Dejan Joveljić
foto: Www.crvenazvezdafk.com

Već naredne takmičarske godine, lestvica je podignuta za nekoliko stepenika. Zvezdini biseri su se takmičili u grupi B, protiv minhenskog Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa. Crveno-beli su pod komandom Slavoljuba Đorđevića pokazali da su sa razlogom u kremu evropskog fudbala, te su grupnu fazu okončali na drugoj poziciji, sa 11 osvojenih bodova (tri pobede, dva remija i jedan poraz), tri manje od prvoplasiranog Bajerna. Usledio je i plej-of za plasman u nokaut fazu, a protivnik je bila ekipa moldavskog Šerifa. Igrala se samo jedna utakmica, a kako nakon 90 minuta nije bilo golova, pobednik je odlučen izvođenjem jedanesteraca. Zvezdaši su se bolje pokazali i sa četiri pogotka sa bele tačke izborili plasman u nokaut fazu. U osmini finala protivnik je bio danski Midtjiland. Utakmica se igrala na stadionu „Šoping centar Voždovac“, a crveno-beli su uprkos dobroj partiji i velikoj borbenosti poraženi od danskog predstavnika rezultatom 0:3, te na taj način završili učešće te sezone. Šansu u seniorskoj selekciji iz te generacije dobili su Andrija Radulović, Borisav Burmaz i Miloš Pantović.

Andrija Radulović
foto: FK Crvena Zvezda

Usledila je i pauza zbog pandemije korona virusa, a u sezoni za nama, tradicija se nastavila. Crveno-beli su u prvom kolu odmerili snage sa Irskim Sent Patrikom. U prvom susretu u Irskoj, omladinci su fenomenalnom partijom uspeli da slave rezultatom 2:1, a onda je usledio i revanš u Beogradu. Meč se igrao na stadionu na Banovom brdu, a Zvezdini junioru su još jednom nadigrali irskog predstavnika, ovoga puta rezultatom 2:0 i na taj način se plasirali u narednu rundu takmičenja. Ekipa koju je tada predvodio sadašnji strateg Grafičara – Marko Neđić, u drugoj rundi sastala se sa italijanskim Empolijem. U prvoj utakmici su velikom borbenošću i dobrom igrom ostali neporaženi, te je rezultat nakon 90 minuta glasio 1:1. U revanš meču koji se igrao u Italiji, crveno-beli su poraženi od Empolija rezultatom 5:0, čime su završili učešće u prošlosezonskoj Ligi šampiona za mlade. Iz ove generacije, priliku da zaigra u prvom timu Crvene zvezde dobio je talentovani Stefan Leković, koji je član seniorske selekcije, kao i Marko Lazetić, koji nastupa u italijanskom Milanu.

Stefan Leković
foto: www.crvenazvezdafk.com

I ove godine, Zvezdini biseri imaće priliku da se nađu u samom vrhu evropskog omladinskog fudbala, a verujemo da će juniorska selekcija predvođena Vukičevićem, Radonjićem, Miladinovićem, Lečićem i Đurićem zabeležiti velike uspehe, kao što to čine u nacionalnim okvirima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track