ZA ZVEZDU SMO IGRALI BEZ PARA IZ ČISTE LJUBAVI I EMOCIJA! Mrđa za Kurir: Liga Evrope je uspeh, voleo bih da se Deki jednom vrati!
Foto: Starsport

intervju

ZA ZVEZDU SMO IGRALI BEZ PARA IZ ČISTE LJUBAVI I EMOCIJA! Mrđa za Kurir: Liga Evrope je uspeh, voleo bih da se Deki jednom vrati!

Fudbal -

Dragan Mrđa imao je uspešnu fudbalsku karijeru, a sada je rešen da se posveti trenerskom poslu. Posle osam meseci stažiranja u japanskoj Kašimi spreman je za nove izazove.

Dragan Mrđa
foto: Starsport

U razgovoru za Kurir Dragan Mrđa (38) prisetio se generacije sa Marakane koja je na neverovatan način 2014. osvojila titulu i tako prekinula šestogodišnji post. Analizirao je i sadašnju situaciju na Marakani, prisetio se svojih prijateljstava sa Nemanjom Vidićem i Marijom Đurovskim. Veruje da će fudbalska reprezentacija Srbije na Mundijalu u Kataru predvođena Draganom Stojkovićem Piksijem napraviti veliki uspeh.

Dragan Mrđa
foto: Privatna arhiva

Posle uspešne karijere odlučili ste da postanete trener. Zašto?

- Poslednje godine karijere proveo sam igrajući u Japanu. Nakon dugogodišnjeg igranja u Evropi dolazak u Japan bilo je za mene neprocenjivo iskustvo. Po završetku karijere radio sam kao fudbalski agent, ali sam i pored toga upisao i završio trenersku B, pa trenersku A licencu. Radeći kao agent upoznao sam i drugu stranu fudbalske medalje i postizao dobre rezultate. Međutim, kod mene je ipak preovladala želja za povratkom na teren - počeo je razgovor za Kurir Dragan Mrđa.

Dragan Mrđa
foto: Privatna arhiva

Radili ste osam meseci u japanskoj Kašimi. Kakva su iskustva iz Japana jer je to specifična sredina?

- Osam meseci sam radio kao pomoćni trener Reneu Vajleru u Kašimi Antlers, čoveku koji je 2018. godine osvojio titulu sa Anderlehtom i iste godine bio proglašen za najboljeg trenera u Belgiji. Kašima Antlers je najtrofejniji klub u Japanu sa velikom tradicijom. Kroz njihovu istoriju za strance su najčešće birali Brazilce. Dovoljno je reći da je za Kašimu igrao legendarni Ziko, pa posle njega i Leonardo. Sa 20 trofeja ubedljivo su najtrofejniji klub u Japanu. Za mene je bila velika čast i privilegija da radim u tako velikom klubu. Tih osam meseci za mene predstavlja neprocenjivo iskustvo, gde sam kao trener video i naučio mnogo stvari na najvišem nivou.

Dragan Mrđa
foto: Privatna arhiva

Kakvi su vam planovi za budućnost? Gde biste voleli da radite?

- Videćemo šta će doneti budućnost, ali sigurno je da želim da nastavim sa radom. Srbija je moja zemlja i naravno kada razmišljam o svom trenerskom putu, voleo bih da sam ga započeo u Srbiji. Ali kao što se moglo videti ja sam svoj trenerski put krenuo iz Japana, tako da ne znam šta će se desiti u narednom periodu.

Dragan Mrđa
foto: Starsport

Pratite li utakmice Crvene zvezde, kluba u kojem ste počeli i kojem ste doneli dugo čekanu titulu 2014. godine?

- Mnogo puta sam se uverio da ljudi i dalje pamte titulu iz 2014. godine i mnogo sam srećan zbog toga! Svaka Zvezdina titula je nezaboravna, ali ta iz 2014. je posebna. To je bila čista ljubav prema Crvenoj zvezdi, emocija svih nas koji smo se te godine našli u njoj. Od trenera Stojanovića, preko igrača Ninkovića, Milijaša, Lazovića, Pečnika, Daude, Bajkovića... Da se ne ljute oni koje sam zaboravio. To je bila grupa bez zavisti, ljubomore, bez straha, igrali smo bez para. Ali, imali smo ono najvažnije, veliko srce i ljubav prema Crvenoj zvezdi! Mogao bih tri dana da pričam o toj godini... (smeh)

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

Kako ste videli eliminaciju Zvezde iz Lige šampiona?

- U poslednjih nekoliko godina Crvena zvezda u žrebu nije dobijala mnogo jake klubove za ulazak u Ligu šampiona. Međutim, sve te ekipe su bile kvalitetne i kompaktne i znam da nije bilo lako. Smatram da je Liga Evrope uspeh za Crvenu zvezdu! Kao što smo mogli da vidimo, ta grupa po kvalitetu može bez problema da se meri i sa nekom iz Lige šampiona.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Kako komentarišete izenandni odlazak Dejana Stankovića sa mesta šefa struke Crvene zvezde?

- Što se tiče Dejana Stankovića naravno da mi je žao sto je otišao iz Zvezde. Imao je uspeha, imao je znanje i strast koja je Zvezdi potrebna. Voleo bih da se jednog dana vrati.

Mario Đurovski
foto: Printskrin/Instagram

Veže vas prijateljstvo sa Marijom Đurovskim, zar ne?

- Nas dvojica smo baš dobri drugovi. Naše prijateljstvo traje dugo, još od klinačkih dana. Drago mi je što radi kao prvi trener, Tajland je zemlja gde je ostavio veliki trag. Pratim njegove utakmice i čestitam mu na prošloj sezoni koja je posle dužeg vremena bila uspešna za njegov klub. Bio je to njegov debi kao glavnog trenera, što nije nimalo lako, a on se pokazao veoma dobro.

Nemanja Vidić
foto: Profimedia

Pružili ste podršku Nemanji Vidiću kada je kritikovao FSS. Šta mislite o njemu?

- Moj prvi karantin sa 18 godina u Crvenoj zvezdi je počeo u sobi sa Nemanjom Vidićem. Eto koliko dugo se znamo. Posle toga smo bili cimeri, igrali zajedno u Zvezdi i reprezentaciji. Stvarno sam ponosan što ga imam za prijatelja. Kao igrač je napravio neverovatne stvari, bio je kapiten po mom mišljenju najjačeg Mančester junajteda ikada i to dovoljno govori o njemu kao igraču i čoveku.

Dragan Stojković
foto: @starsport

Srbija ide u Katar, koliko može reprezentacije predvođena selektorom Draganom Stojkovićem?

- Sam plasman na Svetsko prvenstvo je jako veliki uspeh. Svi znamo da smo do njega došli pobedom nad Portugalom u gostima. Siguran sam da ni najveći optimisti nisu verovali da je tako nešto moguće. Međutim, verovao je selektor Dragan Stojković i uspeo da ubedi igrače da i oni veruju. Srbija igra lep i dopadljiv, a u isto vreme pobednički fudbal. Siguran sam da Srbija vođena Draganom Stojkovićem može u Kataru da napravi uspeh, a ne samo da budemo deo mundijala. Selektor nam je vratio veru u reprezentaciju posle dužeg vremena i istinski verujem da Srbija sa njim na čelu može biti veliko iznenađenje u Kataru - zaključio je razgovor za Kurir Dragan Mrđa.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track