NEĆE VALJDA OPET, MUNDIJAL 2030. PONOVO TOKOM ZIME: Suludi planovi FIFA, važan im je samo novac, briga ih za fudbal i fudbalere
Foto: EPA

samo to ne

NEĆE VALJDA OPET, MUNDIJAL 2030. PONOVO TOKOM ZIME: Suludi planovi FIFA, važan im je samo novac, briga ih za fudbal i fudbalere

Fudbal -

Saudijska Arabija mogla bi da bude organizator Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, prenose engleski mediji.

Đani Infantino
foto: EPA

Suorganizator pored saudijskog kraljevstva bili bi još Egipat i Grčka, a Šampionat bi bio igran tokom zime, kao i ove godine u Kataru. Ova informacija naišla je na osudu svetske javnosti, međutim to izgleda ne brine mnogo FIFA.

Predsednik te organizacije Đani Infantino odavno je pokazao da ga od razvoja fudbala više interesuje profit. Da je sasvim realno da Saudijska Arabija dobije organizaciju Mundijala pokazuju i glasački procesi u FIFA gde je sve dozvoljeno i koji su decenijama unazad protkani raznim aferama.

Saudijska Arabija računa na podršku zemalja Azije i Afrike, te većeg dela Evrope. Grčka je član prilično uticajnog bloka u UEFA u kome je navodno i Srbija. Englezi će biti protiv jer u planirali zajedničku kandidaturu sa Ircima, ali su odustali.

Najveći evropski kandidat bila bi zajednička kandidatura Španije i Portugala, ali pitanje je da li mogu da preglasaju više članica drugih federacija. Saudijci uverevaju da će izgraditi ultramoderne stadione, a svojim novcem bi pomogli i izgradnju velelepnih fudbalskih zdanja u Grčkoj i Egiptu.

Đani Infantino
foto: EPA

Posle mundijala u Kataru koji je na programu od 20. novembra do 18. decembra, domaćin najveće smotre svetskog fudbala biće Amerika, Meksiko i Kanada. U te tri zemlje biće igrano SP 2026. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track