OVO BI BILA JEDNA OD NAJVEĆIH BRUKA U ISTORIJI! Južnoamerikance ipak IZBACUJU SA MUNDIJALA? FIFA odbila, Sud prihvatio žalbu!
Foto: Profimedia

SVETSKO PRVENSTVO

OVO BI BILA JEDNA OD NAJVEĆIH BRUKA U ISTORIJI! Južnoamerikance ipak IZBACUJU SA MUNDIJALA? FIFA odbila, Sud prihvatio žalbu!

Fudbal -

Svetska fudbalska federacija (FIFA) dva puta je odbila žalbu Čilea, ali manje od dva meseca do početka Svetskog prvenstva, skandal je i te kako i dalje aktivan.

Podsetimo, fudbalski savez Čilea tvrdi da reprezentativac Ekvadora, Bajron Kastiljo, koji je u kvalifikacijama za Mundijal odigrao osam utakmica nije rođen u Ekvadoru već u Kolumbiji i da nikada nije imao ekvadorsko državljanstvo, samim tim ni pravo da igra za tu reprezentaciju.

FIFA je odbila žalbu iako je, navodno, imala uvid u dokumentaciju koji dokazuje da Kastiljo ima dva rodna lista sa dva različita imena.

A, nakon odbijanja od strane svetske kuće fudbala, žalbu je prihvatio Sud za sportsku arbitražu (CAS)

CAS je tako "zakuvao" situaciju pred Mundijal koji počinje 20. novembra, a 10. novembra se očekuje odluka Suda.

Realno gledano, šanse da Ekvador bude izbačen sa Svetskog prvenstva, u ovom trenutku su veoma male, bez obzira na okolnosti.

Izbacivanje bi bilo ozbiljan presedan i FIFA nije spremna da tako nešto učini u trenutku kada je ostalo manje od dva meseca do početka takmičenja u Kataru.

Inače, Čileancima se pridružio fudbalski savez Perua, koji takođe želi da se nađe na Svetskom prvenstvu umesto Ekvadora.

Iz Čilea smatraju da bi njihov tim trebalo da menja Ekvador kao petoplasirana ekipa u kvalifikacijama, dok Peruanci koji su bili sedmi na tabeli imaju računicu da bi njihova reprezentacija bila četvrta ukoliko bi se poništili svi rezultati Ekvadora.

Prema kolumbijskim dokumentima puno ime desnog beka meksičkog Leona je Bajron Havijer Kastiljo Segura, dok se prema kvadorskim zove Bajron David Kastiljo Segura. Takođe, prisutna je i razlika između datuma rođenja, pa je u kolumbijskim papirima zapisano da je rođen 25. jula 1995. godine, dok je po "novijim" ekvadorskim, tri godine mlađi, pošto je zabeleženo da je rođen 20. novembra 1998. godine.

Oba lista imaju ista imena roditelja, uz različit potpis oca na dva papria. Kolumbijski list je overen u registru rođenih u ministarstvu spoljnih poslova, dok se ekvadorski ne može pronaći u državnom registru.

Sumnje u Kastiljov identitet pojavile su se prvi put još 2015. godine kada je njegov transfer iz Norteamerike u Klub Elemeka propao zbog nepravilnosti u dokumentima.

Fudbalski savez Ekvadora je 2018. godine suspendovao Norteameriku zbog omogućavanja i postizanja koristi od lažnih dokumenata za igrače, a iste godine je u Ekvadoru objavljeno da Kastiljov rodni list ne postoji.

Izvori britanskog "Dejli mejla" navode da postoji mišljenje da FIFA namerno odlaže donošenje odluke kako ne bi morala da remeti Svetsko prvenstvo do čijeg početka je ostalo još 100 dana.

- FIFA čini sve da odloži slučaj jer zna da je igrač Kolumbijac. Postoji epidemija igrača s lažnim dokumentima u Ekvadoru, ali FIFA ne čini ništa - rekao je izvor "Dejli mejla" u avgustu ove godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track