POLJACI NE PUŠTAJU RUSA U ZEMLJU, UEFA NE MOŽE DA REŠI PROBLEM: Neviđene stvari događaju se u fudbalu, ovo se nikada nije desilo
Foto: Profimedia

sport u raljama politike

POLJACI NE PUŠTAJU RUSA U ZEMLJU, UEFA NE MOŽE DA REŠI PROBLEM: Neviđene stvari događaju se u fudbalu, ovo se nikada nije desilo

Fudbal -

Fudbaler Hapoela iz Ber Ševe Magomed Sulejamanov ne sme sa ostalim igračima iz izraelskog tima da uđe u Poljsku, jer je Rus. Neverovatno.

Magomed Sulejmanov
foto: Profimedia

U četvrtak utakmicu Lige konferencije u Poljskoj treba da igraju Leh iz Poznanja i Hapoel iz Ber Ševe. Poljaci su obavestili Izraelce da su dobrodošli svi, sem ruskog fudbalera Magomeda Sulejmanova. Za razliku od svih fudbalera Hapoela, Rus nije mogao ni da uđe u poljsku ambasadu u Izraelu i aplicira za vizu.

Čelnici kluba iz Izraela odmah su se obratili UEFA, jer smatraju da zvanični Nion treba da reši problem. Naime, politika se opet umešala u sport, a država Poljska već neko vreme brani stanovnicima Rusije da uđu i borave na njenoj teritoriji.

UEFA nije mogla da reši problem i objasnila je Izraelcima zabranu Poljske prema Magomedu Sulejmanovu. Čini se da će se u budućnosti stvari još više pogoršavati, jer su istu odluku kao Poljska, donele Litvanija, Letonija i Estonija.

- Sva pitanja vezana za kretanje igrača, uključujući obradu vize, spadaju u nadležnost timova koji učestvuju u takmičenju. Vlasti zemalja klubova učesnika su jedine stranke koje mogu donositi bilo kakve odluke. Odgovornost je klubova da kontaktiraju nadležne organe po ovim pitanjima - stoji u saopštenju UEFA, koje je objavio ruski portal Sportekspres.

Kako sada stvari stoje Magomed Sulejmanov ostaće u Izraelu i neće putovati sa ekipom. Prema pisanju ruskih medija fudbaler, poreklom iz Dagestana, veoma je uznemiren, ali je svestan da klub i UEFA ništa nisu mogli da urade. Ljuti su i čelnici Hapoela, jer je Sulejmanov najbolji igrač ekipe i samim tim biće vidno oslabljeni u četvrtak u okršaju sa Lehom u Poznanju.

Nije poznato da li će se sa sličnim problemima suočiti ruski fudbaler Aleksandar Golovin iz Monaka i ruski trener Stanislav Čerčesov, koji vodi Ferencvaroš. Vreme će pokazati. Međutim, postoji jedna začkoljica. Stvar je u tome što kada lete iz Francuske ili Mađarske neće morati da prolaze kroz pasošku kontrolu, pošto su zemlje ujedinjene Šengenskim sporazumom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track