BATINO ČUVENO STISKANJE MUŠKOSTI I MUK KAKAV SE NE PAMTI NA MAKSIMIRU! Antologijski okršaj: Kako smo ugasli Hrvate usred Zagreba!
Foto: Printskrin

sećanje

BATINO ČUVENO STISKANJE MUŠKOSTI I MUK KAKAV SE NE PAMTI NA MAKSIMIRU! Antologijski okršaj: Kako smo ugasli Hrvate usred Zagreba!

Fudbal -

Na današnji dan pre 23 godine na zagrebačkom "Maksimiru" odigrana je antologijska utakmica između Hrvatske i Jugoslavije u okviru poslednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U igri za plasman na EURO 2000 u Holandiji i Belgiji, osim rivala iz Zagreba, bila je i Republika Irska, koja je u isto vreme gostovala u Skoplju.

Hrvati su morali da idu na pobedu, jer im je ona garantovala makar drugo mesto u grupi i ulazak u baraž, Irci bi svakako išli na EP ako trijumfuju, a Jugoslaviji je i remi bio dovoljan za doigravanje, u slučaju da Ostrvljani slave u Skoplju. Ako kojim slučajem Republika Irska ne bi pobedila, a "plavi" se dočepali boda, naša reprezentacija bi overila plasman na EURO.

Danima uoči utakmice na "Maksimiru" tenzija je rasla u javnosti dve komšijske zemlje. Još se na sve strane osećao eho ratnog vihora, a u Jugoslaviji su rane od NATO bombardovanja bile sveže.

Na stadionu u Zagrebu vladalo je ludilo! A kada je Alen Bokšić u 20. minutu doveo domaćina u vođstvo, ne samo "Maksimir", već cela Hrvatska su eksplodirali!

"Vatreni" su mislili da je posao završen, jer ipak su oni bili treća reprezentacija sveta (bronzu osvojili na SP 1998. u Francuskoj).

Da nevolja po našu reprezentaciju bude veća, Irska je u isto vreme povela u Skoplju...

Međutim, izabranici selektora Vujadina Boškova su za tili čas napravili preokret. U oba slučaja je asistent bio Siniša Mihajlović, a loptu u mrežu nespretnog Dražena Ladića smestili su Predrag Mijatović u 26. i Dejan Stanković u 31. minutu.

A na "Maksimiru" muk!

Hrvati su u uvodu drugog poluvremena uspeli da izjednače preko Marija Stanića, ali ništa više od toga.

Da sve bude lepše po "plave", Makedonija je golom Stavrevskog u 90. minutu došla do 1:1 i lansirala Jugoslaviju direktno na EP!

Irska je završila kao druga u grupi i otišla u baraž, a Hrvati su ostali praznih šaka.

Utakmica u Zagrebu ostala je upamćena i po neobičnom potezu Zorana Mirkovića, koji je u svom tom ludilu na terenu, u jednom trenutku uhvatio Roberta Jarnija za muškost, zbog čega je dobio crveni karton.

HRVATSKA – JUGOSLAVIJA 2:2 (1:2)

Zagreb, 9. oktobar 1999. STADION: Maksimir. GLEDALACA: 38.743.

STRELCI: Bokšić 20, Stanić 47 – Mijatović 26, Stanković 31

Hrvatska: Ladić, Rukavina, G. Jurić, R. Kovač (od 62. Bišćan), Jarni, Stanić, Soldo, Tudor (od 83. Rapaić), Asanović, Bokšić (od 75. J. Šimić), Šuker

Selektor: Miroslav Ćiro Blažević

Jugoslavija: Kralj, Mirković, Đorović, Jokanović, Đukić, D. Stanković, Nađ (od 56. Drulović), Mijatović (od 74. Savićević), Milošević, Stojković (od 53. Bolić), Mihajlović

Selektor: Vujadin Boškov

Kurir sport

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track