KRIMINAL I SKANDALI! Juventus opet MULJAO, falsifikovali finansijske izveštaje i sakrili da Ronaldu duguju OGROMAN NOVAC!
Foto: Profimedia

KRIMI JUVE

KRIMINAL I SKANDALI! Juventus opet MULJAO, falsifikovali finansijske izveštaje i sakrili da Ronaldu duguju OGROMAN NOVAC!

Fudbal -

Nema sumnje da je Juventus jedan od najpopularnijih klubova u Italiji, pa i u svetu.

Međutim, u isto vreme klub iz Torina je pri vrhu liste i po drugom, negativnom kriterijumu. U pitanju su kriminalne radnje i skandali.

Kriza u svetu koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa nije zaobišla ni fudbal, a postoje sumnje da su čelni ljudi italijanskog giganta nelegalnim radnjama pokušali da umanje finansijske gubitke u tom periodu.

Poslednja u nizu informacija iz italijanskih medija tiče se tajnog dokumenta, po kom se Juventus obavezao da Kristijanu Ronaldu plati 19,9 miliona evra, uprkos ranijoj objavi da će zbog situacije s kovidom smanjiti plate igračima. U pronađenom dokumentu, navodno, stoji da se klub obavezao da će mu platiti navedeni iznos čak i ako napusti klub.

Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

Glavni problem u celoj priči je činjenica da taj dokument nije validno registrovan u finansijskim izveštajima.

Od ranije se vodi istraga da je klub iz Torina falsifikovao finansijske izveštaje za 2019, 2020. i 2021. godinu. Sumnja se da je Juventus u periodu od 2018. do 2021. prijavio lažnu kapitalnu dobit od 50 miliona evra.

Od 62 transfera koja su u italijanskom fudbalu označena kao sumnjivi, čak 42 uključuju velikana sa severa Italije. Kod ovih transfera sporna je njihova visina, tj. naduvavanje vrednosti igrača radi prikrivanja stvarnog finansijskog stanja.

Tako je nakon nekoliko godina zatišja, Juventus sa Andreom Anjelijem i Pavelom Nedvedom na čelu, po svemu sudeći, ponovo krenuo da "pliva u mutnom".

Pavel Nedved
foto: AP

Podsećanja radi, Juventus je 2006. godine imao glavnu ulogu u jednom od najvećih skandala u istoriji fudbala - Kalčopoliju. Tom prilikom je klub iz Torina, zbog nameštanja utakmica u saradnji sa sudijama, kažnjen izbacivanjem u Seriju B, oduzimanjem devet bodova i titula iz 2005. i 2006, izbacivanjem iz Lige šampiona, te finansijskom kaznom od 31 milion evra.

Zbog svega navedenog ne čudi što predsednik kluba Anjeli toliko insistira na novom evropskom takmičenju - Superligi. Osnivanjem zatvorenijeg tipa takmičenja, u kojem bi najveći klubovi bili privilegovani u odnosu na ostale, njihovi prihodi bi sasvim sigurno bili veći i stabilniji, što dovodi do manje potrebe za pronalaženjem "alternativnih načina finansiranja".

Pitanje je samo šta bi se u tom slučaju dogodilo s manjim ligama i klubovima...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track