BOSANCI SE UPLAŠILI, PA OTKAZALI MEČ SA RUSIMA: Ništa od prijateljske utakmice, ovo su razlozi za odustajanje!
Foto: AP

pritisak

BOSANCI SE UPLAŠILI, PA OTKAZALI MEČ SA RUSIMA: Ništa od prijateljske utakmice, ovo su razlozi za odustajanje!

Fudbal -

Čelnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sednici Izvršnog odbora koja je održana danas u Sarajevu, doneli su odluku o odigravanju prijateljske utakmice između selekcije te države i Rusije.

Finska, Bosna i Hercegovina
foto: profimedia

Meč je trebalo da bude odigran 19. novembra u Sankt Peterburgu. Čelnici FS BiH bili su pod konstantnim pritiskom jer je Rusija pod sankcijama UEFA i FIFA, a i većina domaćih fudbalera od kojih su bili najglasniji Edin Džeko i Miralem Pjanić, odbacili su bilo kakvu mogućnost igranja prijateljske utakmice u Sanku Peterburgu.

Vodeći ljudi Saveza odlučili su promeniti prvobitnu odluku da se zakaže utakmica s Rusijom, a nju su tada doneli članovi Komiteta za hitnost FS BiH s pet glasova za (Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa) i jednim protiv - Irfan Durić.

Miralem Pjanić
foto: Profimedia

"Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, utakmica koja je planirana za 19. novembar zvanično je odložena. Predsednik NS/FS BiH, Vico Zeljković je konstatovao da se odigravanje ove utakmice prolongira za neki naredni termin, stoji u saopštenju FS BiH.

U novembru neće biti odigrana ni utakmica protiv Maroka, pošto je reprezentacija iz Afrike odlučila da pronađe druge protivnike pred Mundijal u Kataru. Pošto su odustali od BiH, Marokanci sada biraju između Belorusije i Venecuele.

Rusija, Fudbalska reprezentacija Rusije
foto: EPA/Anatoly Maltsev

Fudbalski savez Rusije nije bio zatečen odlukom iz Sarajeva, deluje da su je očekivali.

- FS Rusije unapred je pretpostavio mogućnost odlaganja utakmice s Bosnom i Hercegovinom za neki drugi datum. Zato je unapred i osmišljen plan za održavanje sastanaka s drugim reprezentacijama - rečeno je iz PR službe FS Rusije za RIA Novosti.

Rusi ističu da će ipak odigrati dve prijateljske utakmice. Jedna je protiv Tadžikistana, a ime drugog protivnika biće objavljeno uskoro.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track