DRAMA DO POSLEDNJEG ZVIŽDUKA, ZAVRŠENA GRUPNA FAZA LIGE ŠAMPIONA: Ovi timovi su prošli dalje, evo zašto je Benfika prva u grupi!
Foto: Profimedia

EVROPSKA ELITA

DRAMA DO POSLEDNJEG ZVIŽDUKA, ZAVRŠENA GRUPNA FAZA LIGE ŠAMPIONA: Ovi timovi su prošli dalje, evo zašto je Benfika prva u grupi!

Fudbal -

Ovi klubovi su se plasirali u osminu finala Lige šampiona. Povlašćeni će biti timovi koji su završili kao prvi u grupi, što je uspelo i Benfiki golom Žoao Marija u sudijskoj nadoknadi u Haifi, gde su uspeli da preteknu Pari Sen Žermen, koji je u Torinu pobedio Juventus sa 2:1. Svi parametri su bili izjednačeni, ali je presudio naposletku veći broj golova lisabonskih Orlova u gostima.

Juventusu je samo pobeda obezbeđivala sigurno mesto u Ligi Evrope, u suprotnom je njegov plasman zavisio od druge utakmice u grupi između Benfike i Makabija. Dušan Vlahović nije bio na raspolaganju Masimilijanu Alegriju, ali je Filip Kostić bio u startnoj postavi.

Parižani su prvi poveli u 13. minutu posle sjajnog solo prodora i gola Kilijana Mbapea.

Vođstvo gostiju trajalo je do 39. minuta kada je Juventus uputio prvi šut u okvir gola, a najbolje se u šesnaestercu Parižana snašao Bonući nakon sjajne asistencije glavom Kvadrada za izjednačenje. Međutim,igrači pariskog kluba su u 69. minutu došli do novog vođstva preko Mendesa, i tu prednost uspeli da sačuvaju do samog kraja.

U drugom meču ove grupe Benfika je savladala Makabi iz Haife u gostima sa ubedljivih 6:1. Neizvesnost je postojala samo u prvom poluvremenu. Portugalski tim poveo je u 20. minutu golom Ramosa, da bi samo šest minuta kasnije Čeri sa bele tačke doneo izjednačenje Makabiju.

Pitanja pobednika bilo je rešeno u nastavku meča koji je protekao u dominaciji Benfike. Musa je golom u 59. minutu vratio prednost ''orlova'' na 2:1. U 69. minutu Grimaldo je povisio na 3:1. Samo tri minuta kasnije u strelce se upisao i Silva za 4:1, čime je pitanje pobednika bilo praktično rešeno.

U 88. minutu Arauho je povisio na 5:1, a konačan rezultat postavio je Mario golom u 92. minutu za pobedu od 6:1. Upravo je ovaj pogodak u poslednjim trenucima meča doneo i neverovatan preokret na vrhu tabele.

Juventusu jedna pobeda u šest mečeva bila dovoljna za mesto koje vodi u Ligu Evrope, dok je Makabi završio ovogodišnje učešće u evropskim takmičenjima.

Milan je na svom stadionu potpuno nadigrao Salcburg, za šta je najzaslužniji bio veoma raspoloženi Olivije Žiru. Najpre je Teo Ernandez u trećem minutu stativom nagovestio dominaciju "rosonera", koji je do vođstva došao u 14. minutu. Sandro Tonali je centrirao iz kornera, nakon čega se u skoku najbolje snašao Žiru i zatresao mrežu za 1:0.

Samo minut igre u drugom poluvremenu bio je potreban domaćima za drugi pogodak. Olivije Žiru je ovog puta bio u ulozi asistenta, kada je glavom poslao loptu ka Radetu Kruniću koji je duplirao prednost.

Tačka na pitanje pobednika definitivno je stavljena u 57. minutu. Rafael Leao je sa levog krila vodio loptu sve do desnog, odakle je ubacio loptu pred gol, gde se najbolje snašao Žiru i postigao svoj drugi gol na meču.

Konačan rezultat postavio je Žunior Mesijas u prvom minutu sudijske nadoknade, kada je svoju drugu asistenciju na meču upisao neverovatni Žiru.

Fudbaleri Čelsija i Milana plasirali su se u nokaut fazu Lige šampiona, pošto je londonski klub na svom terenu savladao Dinamo Zagreb sa 2:1(2:1), dok su izabranici Stefana Piolija na "San Siru" rutinski slavili protiv Red Bul Salcburga sa 3:0 (1:0).

Zagrebački Dinamo je na odličan način otvorio u utakmicu pogotkom Bruna Petkovića u sedmom minutu. Arijan Ademi je centrirao ka napadaču koji je glavom pogodio za 1:0, što je u tom momentu bio rezultat koji vodi hrvatski tim u Ligu Evrope.

Međutim, slavlje je trajalo samo deset minuta, pošto je Rahim Sterling doneo izjednačenje u 18. minutu. Odlično se snašao Englez nakon ostavljene lopte Pjera Emerika Obamejanga i pogodio za 1:1.

Već u 30. minutu Čelsi je uspeo da dođe i do potpunog preokreta. Strelac prvog gola, Sterling, se našao u ulozi asistenta kada je dobro reagovao Denis Zakarija i zatresao protivničku mrežu.

U grupi G Lige šampiona poslednje kolo nije imalo rezultaskog značaja. Mančester Siti i Borusija Dortmund su već obezbedili prolaz u nokaut fazu, a Sevilja treće mesto i nastavak takmičenja u Ligi Evrope. Fudbaleri Mančester Sitija su na Etihadu ugostili Sevilju i slavili rezultatom 3:1 (0:1). Preokret "građana" usledio je u nastavku, nakon što su na odmor otišli sa golom zaostatka.

Do prvog boda ove sezone stigao je Kopenhagen, ugostio je Borusiju, a krajnji rezultat bio je 1:1 (1:1).

Sredinom prvog poluvremena Feliks Paslak je prošao po desnoj strani i centrirao na drugu stativu gde je loptu prihvatio Torgan Azar i preciznim uadrcem doneo vođstvo - 0:1.

Fudbalerima kluba iz Danske trebalo je ove sezone u Ligi šampiona skoro 500 minuta da se raduju pogotku.

U 40. minutu nakon što su oduzeli loptu protivniku uz levu aut liniju i izmenjali nekoliko uspešnih pasova, Viktor Klasen je proigrao Haraldsona koji je najzad zatresao protivničku mrežu. Bio je to prvi pogodak šampiona Danske nakon golgeterskog posta od šest mečeva, računajući i revanš u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Trabzona krajem avgusta.

Povlašćeni: Napoli, Porto, Bajern, Totenhem, Čelsi, Real, Mančester siti, Benfika

Nepovlašćeni: Liverpul, Briž, Inter, Ajntraht Frankfurt, Milan, Lajpcig, Dortmund, PSŽ

Juventus - PSŽ 1:2

(Bonući 39 - Mbape 14, Mendeš 69)

Makabi - Benfika 1:6

(Šeri 26, penal - Ramos 20, Musa 59, Grimaldo 69, Rafa Silva 73, Henrike Arauho 88, Žoao Mario 90+2)

Milan - Salcburg 4:0

(Žiru 13, 57, Krunić 46, Mesias 90+1)

Čelsi - Dinamo 2:1

(Sterling 18 - Petković 7)

Kopenhagen - Dortmund 1:1

(Haraldson 41 - Torgen Azar 23)

Mančester siti - Sevilja 3:1

(Luis 52, Alvarez 73, Marez 83 - Rafa Mir 31)

Tok utakmica:

Drugo poluvreme

Završena je grupna faza Lige šampiona

90+2 minut - Žoao Mario postiže gol u Haifi za pobedu Benfike i prvo mesto u grupi.

90+1. minut - Mesias je krunisao fantastičnu partiju Milana i pobedu protiv Salcburga od 4:0, za ubedljiv plasman u osminu finala.

83. minut - Siti vodi u Mančesteru protiv Sevilje - 3:1, strelac je Marez.

73. minut - Preokret u Mančesteru, Siti vodi protiv Sevilje - 2:1, gol je postigao Alvarez. Benfika vodi 4:1 u Haifi, strelac je Rafa Silva.

69. minut - Pari Sen Žermen ponovo vodi protiv Juventusa - 2:1, strelac je Mendeš. Benfika povećava vođstvo u Haifi - 3:1, gol je dao Grimaldo.

59. minut - Benfika ponovo vodi u Haifi - 2:1, strelac je Musa.

57. minut - Milan vodi protiv Salcburga - 3:0, strelac je ponovo sjajni Francuz Olivije Žiru!

52. minut - Mančester siti je izjednačio protiv Sevilje - 1:1, strelac je mlađani fudbaler "građana" Riko Luis

46. minut - Milan vodi protiv Salcburga sa 2:0, gol je na samom početku drugog poluvremena dao Rade Krunić! Asistent je bio strelac vodećeg gola za sedmostrukog prvaka Evrope Žiru!

46. minut - Počelo je drugo poluvreme na svim utakmicama

Prvo poluvreme

Završeno je prvo poluvreme na svim utakmicama večernjeg programa

41. minut - Izjednačenje u Kopenhagenu - 1:1, strelac za domaćina pritiv Dortmunda je Haraldson

39. minut - Izjednačenje u Torinu - 1:1, strelac za Juventus je akpiten Bonući

31. minut - Sevilja je povela u Mančesteru protiv Sitija sa 1:0, strelac je Rafa Mir.

30. minut - Preokret Čelsija u Londonu protiv zagrebačkog Dinama - 2:1, strelac je Zakarija.

26. minut - Izjednačenje u Haifi - 1:1, Šeri je dao gol iz penala za Makabi.

23. minut - Dortmund vodi u Kopnehagenu - 1:0, strelac je Torgen Azar.

20. minut - Benfika vodi u Haifi sa 1:0, efektan gol glavom Ramosa.

18. minut - Čelsi je izjednačio protiv Dinama, gol je dao Rahim Sterling.

14. minut - Milan vodi protiv Salcburga - 1:0, strelac je iskusni francuski internacionalac Žiru

13. minutu - PSŽ je poveo protiv oslabljenog Juventusa u Torinu sa 1:0, mrežu je zatresao Mbape

7. minut - Kakav početak za zagrebačke "modre" u Londonu, Dinamo vodi protiv Čelsija - 1:0, gol je postigao Bruno Petković!

1. minut - Počelo je poslednjih šest mečava u grupnoj fazi Lige šampiona

Fudbalski klub Juventus igraće večeras bez čak 15 igrača, koji su povređeni ili suspendovani, utakmicu šestog kola grupe H Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena, prenose italijanski mediji.

Za Juventus neće moći da igraju Dušan Vlahović, Pol Pogba, Federiko Kijeza, Anhel di Marija, Bremer, Manuel Lokateli, Moize Kin, Leandro Paredes, Matija de Šiljo, Danilo, Danijele Ruđani, Veston Mekeni, Natan Ejk, Kajo Žorž i Iling Žunior.

Juventus je još u prošlom kolu izgubio sve šanse za plasman u osminu finala Lige šampiona. PSŽ je prvi na tabeli grupe H sa 11 bodova, koliko ima i drugoplasirana Benfika. Torinski klub je treći sa tri boda, a toliko ima i Makabi iz Haife.

Italijanski mediji podsećaju da Juventus mora večeras da pobedi favorizovani PSŽ da bi sigurno osvojio treće mesto u grupi, koje vodi u nokaut fazu Lige Evrope. Makabi će dočekati Benfiku u Haifi, a izraelski šampion takođe želi plasman u Ligu Evrope.

Čelsi je sigurno prvi u grupi E sa 10 bodova, dok se za drugo mesto bore Milan i Salcburg u međusobnom duelu. Milan dočekuje Salcburg i dovoljan mu je remi pošto ima bod više. Dinamo juri čudo i pobedu u Londonu za plasman u Ligu Evrope.

Grupa G je zatvorena priča - Siti je prvi sa 11 bodova, Dortmund drugi sa 8, a Sevilja je treća sa pet, Kopenhagen poslednji sa dva i taj redosled se neće promeniti zbog međusobnih odnosa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track