OVO BI BIO SPEKTAKL! Beograd stiže u Premijer ligu?! ČUDESNO šta su sve u ovom engleskom gradu nazvali po prestonici Srbije
Foto: Twitter/BelgradeTheatre

BRATSKI

OVO BI BIO SPEKTAKL! Beograd stiže u Premijer ligu?! ČUDESNO šta su sve u ovom engleskom gradu nazvali po prestonici Srbije

Fudbal -

Teška sudbina spojila grad u Engleskoj sa Srbijom, u Koventriju mogu da se nađu pozorište, hotel i trg "Beograd"

Na veoma specifičan način, glavni grad naše države bi mogao da dobije premijerligaša ukoliko se sezona samo malo zaokrene.

Fudbalski klub Koventri je 2001. godine, nakon 34 godine u eliti, ispao u drugu ligu i od tada se nije vratio.

Od 2012. godine je igrao u još nižim ligama, dok se 2021. nije vratio u Čempionšip, gde trenutno zauzima tek 20. mesto, ali sa dve ili čak tri utakmice manje od ostalih ekipa i uz samo devet bodova manje od pozicije koja vodi u plej-of za plasman u najjaču ligu.

Fudbaleri Koventrija
Fudbaleri Koventrijafoto: Profimedia

Mnogi ljudi ne znaju da prestonica Srbije ima bratske odnose sa Koventrijem, 11. po populaciji gradom Velike Britanije.

Ovaj grad u centralnom delu Engleske je pretrpeo teška razaranja tokom drugog svetskog rata pošto ga je britanska vojska žrtvovala kako bi od Nemaca sačuvala tajnu da su otkrili šifru za "enigmu", mašinu za slanje šifrovanih poruka.

Jugoslavija je posle rata poslala Koventriju veliku količinu materijala za obnovu grada, a u znak zahvalnosti, kada su u gradu sagradili hotel i pozorište, nazvali su ih imenom - Beograd, kao i trg na kojem se pozorište nalazi.

Pozorište Beograd u Koventriju
Pozorište Beograd u Koventrijufoto: Profimedia

Tako bi, uspehom i povratkom u Premijer ligu posle 22. godine, ovaj klub sa sobom poveo i Beograd, ali pod uslovom da se reši pitanje stadiona koje stvara ozbiljne probleme.

Trenutni vlasnik je ragbi klub Vasps koji je 2014. godine kupio stadion, ali je sada bankrotirao i prinuđen je da proda imovinu kako bi namirio dug veći od 100 miliona funti.

Fudbaleri Koventrija su dobili dozvolili da igraju na "Si-Bi-Es areni" 8. novembra protiv Vigana, u klubu se nadaju da će i 12. u meseci na istom mestu ugostiti KPR, dok je potpuno nepoznato gde će igrati nakon Svetskog prvenstva.

Inicijativa: Beograd umalo dobio Koventri trg?

U februaru 2017. godine, Andrea Radulović, tadašnja zamenica predsednika Skupštine grada je kao građanka podnela inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica da se trg ispred Beogradskog dramskog pozorišta nazove Trg Koventrija i tako dodatno poveže dva grada. Inicijativu je podržala opština Vračar, međutim do promene naziva nije došlo.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track