HOĆE LI U KATARU DA SE PONOVI MONTEVIDEO: Mogu li Mitar, dva Dušana, Sergej i ekipa, da sruše Brazilce kao TIRKE, MOŠA i BEK
Foto: Starsport, Printscreen, FSS

hoćemo reprizu

HOĆE LI U KATARU DA SE PONOVI MONTEVIDEO: Mogu li Mitar, dva Dušana, Sergej i ekipa, da sruše Brazilce kao TIRKE, MOŠA i BEK

Fudbal -

Srbi i Brazilci prvi put su ukrstili koplja na prvom mundijalu održanom 1930. godine u Montevideu. I tada je južnoamerički tim bio veliki favorit, međutim ekipa Kraljevine Jugoslavije sastavljena isključivo od srpskih fudbalera napravila je senzaciju.

Stevan Stojanović, Dika Stojanović
foto: FSS

O ovoj utakmici iz Urugvaja pre skoro 100 godina i meču koji Srbiju očekuje u četvrtak na Svetskom prvenstvu u Kataru sa Brazilom za Kurir je ekskluzivno pričao sportski direktor reprezentacije Stevan Dika Stojanović.

Aleksandar Tirnanić, Tirke
foto: Pritnscreen

Kraljevina Jugoslavija je te 1930. godine napravila najveće iznenađenje i pobedila favorizovani Brazil rezultatom 2:1 (2:0). Strelci za naš tim bili su Aleksandar Tirnanić i Ivan Bek, dok je jedini gol za Brazil dao Preginjo. Maestralno su tada igrali i Blagoje Moša Marjanović, Branislav Sekulić, Milutin Ivković Milutinac, dok je čuda na golu činio Milovan Jakšić.

Blagoje Moša Marjanović
foto: Printscreen

- Voleo bih da se ponovi istorija! Istorija nas uči da se neke stvari ponavljaju. Svi smo gledali seriju “Montevideo”, čitali knjige i literaturu o tom prvom Mundijalu u Urugvaju. Pitate me da li se mogu izvući neke paralele sa Katarom? Teško. Ovo je sada neko novo vreme, ali da ima sličnih stvari, ima, naravno - počeo je razgovor za Kurir Stevan Dika Stojanović.

Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović
foto: Starsport

Upitali smo sportskog direktora reprezentacije na šta konkretno misli.

- I tada, kao i sada, Brazil je bio veliki favorit. Međutim, naši srpski momci su pre skoro 100 godina verovali u sebe i svoj kvalitet, kao i danas. Vidite i sami kako su momci na impresivan način došli u Katar, kao prvi u svojoj grupi. Zatim, imali smo tada vanserijske igrače poput Tirnanića, Marjanovića, Sekulića, golmana Jakšića... Zatim jednog Ivice Beka koji je igrao u Francuskoj, tada najjačoj ligi na svetu. Gotovo isto je i danas, imamo vrhunske fudbalere u najboljim evropskim ligama.

Dušan Tadić
foto: Starsport

Epilog utakmice u Montevideu bio je pobeda Srbije i veliko iznenađenje.

- Nikada se nismo razmetali izjavama, pa nećemo ni sada. Znamo kvalitet protivnika, znamo da su najveći favorit za osvajanje Svetskog prvenstva. S tog aspekta ih cenimo i poštujemo. Ali, opet, verujemo u sebe i spostvene mogućnosti. Kako naš selektor Stojković voli da kaže, i Brazilci su ljudi od krvi i mesa, i oni su kao i mi, i oni trče po terenu, ne lete. Zato, s verom u sebe u četvrtak, pa na teren. On je taj koji će sve da pokaže - objasnio je Stevan Stojanović.

Specijalni izveštači iz Katara: Dejan Ignjatović, Aleksandar Radonić i Dado Đilas

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track