Srbija šesticom ispratila Vels
Foto: TANJUG

Mihin prvenac

Srbija šesticom ispratila Vels

Fudbal -
Siniša Mihajlović ostvario prvenac na klupi "Orlova" koji su oduševili fantastičnom igrom i ubedljivom pobedom protiv Velsa - 6:1 (3:1)
1 / 6 Foto: TANJUG

Fudbaleri Srbije savladali su Vels rezultatom 6:1 (3:1) u meču 2. kola grupe A kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Selektor Siniša Mihajlović je tako stigao do prvenca na klupi "Orlova".

Zanimljivo je da su svih šest golova za Srbiju postigli različiti igrači, takođe i da su svih šest golova postignuti levom nogom.

Golove za Srbiju postigli su Kolarov u 16. minutu, Tošić u 24., Đuričić u 39., Tadić u 54. minutu, Ivanović u 80. i Sulejmani u 90. minutu. Jedini gol za goste postigao je Bejl u 30. minutu.

"Orlovi" su poveli golom Kolarova iz slobodnog udarca sa 20 metara iskosa desno, a do nove prednosti su došli posle još jedne dobre akcije levog beka, koji je zamenik kapitena reprezentacije. Kolarov je prošao po levoj strani, "izlomio" nekoliko gostujućih defanzivaca i uspeo nekako da ubaci loptu pred petarac, gde je Tošić ostao neometan i lako savladao golmana gostiju Boaza Majhila.

Posle drugog gola Srbije, Velsu je uspeo da vrati nadu Geret Bejl, koji je sa 30-ak metara iz slobodnog udarca savladao golmana "orlova" Vladimira Stojkovića.

Osam minuta posle gola Bejla, Srbija je došla do novog pogotka, a strelac je bio Đuričić koji je posle duge lopte Matije Nastasića i dodavanja Tadića lako savladao Majhila.

Reprezentativci Srbije su odlično igrali i u drugom poluvremenu i već posle 10 minuta igre u nastavku poveli sa 4:1. Strelac je bio Tadić, kome nije bilo teško da postigne gol posle prodora i asistencije kapitena Ivanovića po desnoj strani.

Kapiten Srbije je na 5:1 povećao šutem sa oko 18 metara levom nogom, a konačan rezultat postavio je Sulejmani pred kraj meča udarcem sa 20-ak metara.

Utakmicu je na stadionu Karađorđe u Novom Sadu pratilo oko 12.000 gledalaca. U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena ceo stadion je skandirao protiv predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića uzvikujući "Tole lopove".

Večeras su u okviru grupe igrali Belgija - Hrvatska i Škotska - Makedonija, a na oba meča rezultat je bio 1:1. Srbija posle dva kola ima četiri boda.

Posle pobede nad Velsom selektor Srbije Siniša Mihajlović je rekao:

“Teško je bilo dok im nismo dali prvi gol. Zadovoljan sam i srećan, mada je bolje šest puta po 1:0, bojim se da se nismo ispucali, ali šta sad. Srećan sam zbog momaka, pokazali smo da smo na pravom putu", rekao je Mihajlović.

On je dodao da je zadovoljan učinkom na startu kvalifikacija.

“Protiv Škota nam je falilo drskosti i hrabrosti. Sa četiri boda mislim da smo ispunili cilj, iako sam očekivao šest”. kazao je selektor.

Miha je istakao i atmosferu u kojoj je utakmica odigrana.

“Sve je danas bilo u najboljenm redu i publika i mi na terenu. Nema mesta euforiji, imamo mesec dana dse spremimo za nastavak. Gledamo samo sebe", zaključio je Mihajlović.

Selekciju Srbije u oktobru očekuju još dva duela u kvalifikacijama, kod kuće protiv Belgije i u gostima protiv Makedonije.

TOK MEČA

Velšane će dočekati prepune tribine stadiona "Karađorđe" u Novom Sadu. Novosađani su gladni mečeva najboljeg nacionalnog tima, koji 31 godinu nisu gostovali u "Srpskoj Atini".

Srbija je u prvom kolu odigrala bez golova u Škotskoj, dok je Vels izgubio kod kuće 0:2 od Belgije. Selektor Srbije Siniša Mihajlović još uvek nema pobedu na klupi "Orlova", a svi se nadamo da bi prvenac mogao da ostvari u gradu gde je stekao afirmaciju.

Ovo će biti prvi duel Srbije i Velsa, ali naše bivše države su se devet puta sastale sa Ostrvljanima. SFRJ i SCG su ostvarile šest pobeda i tri remija, uz gol razliku 22:12. Tri utakmice su bile prijateljske, a sigurno da starijim ljubiteljima fudbala u sećanju ostaju utakmice u kvalifikacijama za EP 1984. godine, kada je u Titogradu bilo 4:4, a u Kardifu 1:1. Te godine SFRJ je otišla u Francusku posle čuvenog pogotka Ljubomira Radanovića u Splitu za pobedu protiv Bugarske 3:2.

Poslednji dueli odigrani su u kvalifikacijama za EP 2004. godine. Iako je Srbija oba puta bila bolja rezultatima 1:0, Vels je bio ispred nas jer nam se "desio" Azerbejdžan.SRBIJA – VELS 6:1 (3:1)

Stadion: Karađorđe Novi Sad, Kapacitet: 12.200

Sudija: Duarte Gomeš (Portugal)

Strelci: Kolarov 16., Tošić 24., Đuričić 39., Tadić 54., Ivanović 80., Sulejmani 90. - Bejl 30.

SRBIJA (4-2-3-1): Stojković – Ivanović, Biševac, Nastasić, Kolarov – Fejsa, Ignjovski (Mijailović od 85.)– Tadić, L. Marković, Tošić (Sulejmani od 70.) - Đuričić (Lekić od 81.). Selektor: Siniša Mihajlović

VELS (4-4-2): Majhil – Ganter, Metjuz (Von od 46.), Alen, Vilijams – Bejl, Remzi, Čerč, Morison – Blejk, Edvards (Rikets od 46.). Selektor: Kris Koleman

90. minut - GOOOOOOL!!! Sulejmani postiže efektan pogodak. Dobio je loptu na oko 22-23 metra od gola, šutirao je ka golu gostiju, a Ganter je zakačio loptu koja je lobovala golmana gostiju. 85. minut - Treća izmena u Srbiji, umesto Ignjovskog u igri je Srđan Mijailović. 84. minuta - Ivanović ponovo oprobava šut, golman kratko odbija, ali Marković ne uspeva da stigne do nje. 80. minut - GOOOOOOOOOL!!! Kapiten Bane Ivanović sa ivice šesnaesterca postiže gol. Pukla je petarda u Novom Sadu. 78. minut - Okušao je šut Lazar Marković, ali golman Majhil izbija loptu.70. minut - Prva izmena u reprezentaciji Srbije, umesto Tošića u igri je Miralem Sulejmani. 66. minut - Tražili su igrači Srbije penal pošto je lopta udarila u ruku Sema Riketsa. Međutim, ništa od toga.59. minut - Kolarov šutira ka golu gostiju, golman Majhil brani. Korner za Srbiju, ali ništa od opasnosti po gol gostiju. 54. minut - GOOOOOOOL!!! Tadić postiže gol za 4:1. Velike zasluge za pogodak ima kapiten Bane Ivanović. Ukrao je loptu Bejlu na oko 30 metara od gola gostiju, stuštio se po levoj strani, zavrnuo u sredinu ka Tadiću kome nije bile teško da ubaci loptu u mrežu. Fantastična akcija Ivanovića i ubedljiva igra Srbije. 51. minut - Ponovo je Srbija u šesnaestercu gostiju, ali Đuričićev šut posle pasa Markovića je izblokiran. Belgija je izjednačila protiv Hrvatske u poslednjim sekundama prvog poluvremena preko Žilea. Škotska stiže do izjednačenja protiv Makedonije u 44. minutu preko Milera.48. minut - Tadić centrira ka Tošiću, ali Vels se odbranio. 47. minut - Lazar Marković pravi dar-mar ispred šesnaesterca gostiju, Von ga obara na oko 17 metara od gola Velsa. Istovetna situacija kao kod prvog gola Srbije. Kolarov ponovo, ali pogađa živi zid.46. minut - Selektor Velšana Kris Koleman izvršio je dve izmene na početku drugog poluvremena. Ušli su Von i Rikets, izašli Metjuz i Edvards.

2. POLUVREME

45. minut - Tadić je oprobao šut sa ivice šesnaesterca, ali nije bio precizan. Publika skandira protiv predsednika FSS Tomislava Karadžića. Ujedno je i kraj 1. poluvremena. Fantastično golgetersko izdanje "Orlova", tri gola za poluvreme.42. minut - Novi napad Srbije, korner. Golman gostiju je najvišlji u skoku. Hrvati i dalje vode u Belgiji, a Makedonija je golom Noveskog povela u Škotskoj takođe sa 1:0.39. minut - GOOOOOOOL!!! Đuričić postiže treći gol za Srbiju! Ponovo je Kolarov učestvovao u akciji, uposlio je Tadića, ovaj Đuričića, koji je bio jači u duelu sa Metjuzom i poslao loptu pod prečku. 36. minut - Opala je tenzija posle gola Velšana, igra se uglavnom na sredini terena. 33. minut - Publika je do sada bila fantastična, ali deo publike počinje da zviždi golmanu Vladimiru Stojkoviću i skandira "Željko Brkić". 30. minut - GOOL! Bejl iz slobodnjaka postiže fantastičan pogodak i smanjuje rezultat na 2:1. Straša gol. Stojković je ostao ukopan u mestu. Prethodno je Biševac napravio nepotreban prekršaj nad Bejlom.28. minut - Opasnost po gol Srbije, duboko ubacivanje lopte rukom iz auta, Edvards je u srcu šesnaestera Srbije, ali je izblokiran. Slobodan udarac za Vels na oko 30 metara od gola Stojkovića. 24. minut - GOOOOOOOOL!!! Zoran Tošić povećava prednost Srbije na 2:0. Pola posla obavio je Kolarov, koji je napravio pravi dar-mar po levoj strani, stigao do peterca, odigrao dupli pas sa Tadićem i dodao Tošiću koji sa pet metara šalje loptu u mrežu.21. minut - Inicijativa Srbije, gosti ne mogu da pošalju loptu na suprotnu polovinu. Tadić centrira, ali lopta preleće sve. Prilika da odbrana gostiju predahne. 19. minut - Bejl u brzom prodoru po desnoj strani, iznudio je korner. Otklanjaju opasnost srpski defanzivci. Inače, u okviru ove grupe igraju se još dve utakmice, trenutno Hrvati vode u Belgiji sa 1:0, a Škotska i Makedonija počinju u 21:00.18. minut - Srbija nastavlja sa napadima, Ignjovski šutira sa 25 metara, ali lopta prolazi pored gola gostiju. 16. minut - GOOOOOOL!!! Srbija vodi sa 1:0. Strelac Kolarov. Srpski reprezentativac je u stilu Siniše Mihajlovića prebacio živi zid i matirao Majhila.15. minut - Slobodan udarac za Srbiju na oko 18 metara od gola Velšana. Čurč je oborio Ivanovića. Kolarov izvodi slobodnjak.12. minut - Velika inicijativa Srbije, gosti u panici izbacuju loptu u korner. Majhel najvišlji u skoku. 11. minut - Alen je sapleo Kolarova na ivici šesnaesterca sa leve strane. Skraćeni korner za Srbiju. Tošić izvodi slobodnjak, Nastasić šutira glavom ali je šut blokiran. Tadić potom centrira, ali je lopta preletela sve.8. minut - Prvi korner za Srbiju, domaći tim je izveo opasan kontranapad, ali je odbrana gostiju intervenisala ispred Tošića. Korner nije doneo veću opasnost po gol Majhila.6. minut - Prvi korner za Vels, koji u uvodu ima inicijativu. Remzi je centrirao a Vilijams šutirao glavom preko gola.1. minut - Početak meča, Srbija napada ka južnoj strani stadiona u Novom Sadu.

Na stadionu "Karađorđe" okupilo se oko 12.500 gledalaca, koliko je i štampano karata. Pre početka meča kapiteni dve reprezentacije Ivanović i Remzi pročitali su poruku kojom su pozvali na fer-plej. Reprezentativci Srbije i gledaoci aplaudirali su tokom intoniranja himne Velsa. Inače, u Novom Sadu je nekoliko stotina navijača Velsa, a zanimljivo je da preovladavaju majice sa natpisima "Mi smo Velšani, nismo Englezi". Himnu Srbije "Bože pravde" otpevao je operski pevač Oliver Njego.

1. POLUVREME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track