DOBILI SMO NASLEDNIKA DUŠANA TADIĆA: Otkrivamo kako je biser evropskog fudbala rekao NE NEMAČKOJ i odabrao Srbiju! ON JE PRESUDIO
Foto: Beta Branislav Bozic, AP Ricardo Mazalan, Action Foto Sport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

nova krv

DOBILI SMO NASLEDNIKA DUŠANA TADIĆA: Otkrivamo kako je biser evropskog fudbala rekao NE NEMAČKOJ i odabrao Srbiju! ON JE PRESUDIO

Fudbal -

Pre tri meseca Kurir je dao detaljnu analizu stanja u reprezentaciji Srbiji, a pre svega iz ugla šta nas čeka u budućnosti.

Pravi je momenat da se prisetimo toga jer je Lazar Samardžić izabrao da nosi dres Srbije!

Krenimo redom...

Igranje srpske fudbalske reprezentacije na Mundijalu u Kataru otkrilo je sve mane i vrline sadašnjeg tima. Igra Srbije zavisi od inspiracije Dušana Tadića, kapitena i vođe sadašnje generacije. Ali...

Katar, Srbija, Orlovi, Švajcarska
foto: Dado Đilas

Dušan Tadić ima 34 godine i realno, treba gledati u budućnost i tražiti mu prirodnu zamenu. Na sledećem Evropskom prvenstvu, ako se plasiramo na njega, fudbaler Ajaksa imaće 36, a u projekciji za naredni Mundijal čak 38 godina. U Srbiji takvih igrača poput Dušana Tadića nema, ali zato ima u inostranstvu.

Dragan Stojković Piksi, Stevan Dika Stojanović
foto: FSS

I to dobro znaju selektor Dragan Stojković Piksi i sportski direktor Stevan Stojanović. Otuda i ne čudi što je tandem još pre početka Svetskog prvenstva u Kataru kontaktirao, a onda i održao nekoliko sastanaka sa fudbalerom Lazarom Samardžićem i njegovim ocem Mladenom.

Lazar Samardžić (20) jedan je od najplemenitijih fudbalera u svom uzrastu, a o njegovoj levoj nozi novinari ispredaju bajke, posebno posle magičnih igara u Seriji A. Radi se o klasičnoj "desetki", baš onakvom tipu fudbalera kakav je bio Piksi tokom karijere. Igra na mestu centralnog veznog igrača i član je Udinezea. Rođen je u Berlinu, ponikao je u redovima Herte i prošao sve omladinske selekcije Nemačke.

Lazar Samardžić
foto: Profimedia

Dragan Stojković Piksi otvoreno je rekao da Lazara Samardžića očekuje u sastavu Srbije od 2023. godine, tačnije od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje počinju u martu. Planove srpskom selektoru pokušao je da pokvari Nemačka, čiji Savez nije želeo tek tako da se odrekne bisera kojeg je školovao i gajio dugi niz godina. I sam Lazar Samardžić je u jednom intervjuu rekao da se oseća više Nemcem, iako je ponosan na to što je Srbin... Ponos je presudio!

Lazar Samardžić
foto: EPA/Gabriel Menis

Sa druge strane, Dragan Stojković i Stevan Stojanović pričali su sa Lazarom i njegovim ocem Mladenom. Piksi je po tom pitanju bio krajnje jasan, rekao je da su i sin i otac opredeljeni za Srbiju i da treba misliti na budućnost. Isto tako, srpski selektor je poručio da neće biti nemaran, kao neki ranije u Savezu, te da će mladom Lazaru Samardžiću uputiti poziv, a to bi trebalo da bude već 24. i 27. marta kada Srbija otvara kvalifikacije za EP utakmicom protiv Litvanije u Beogradu, a zatim i gostovanjem Crnoj Gori.

Rade Krunić
foto: EPA

Fudbalska Srbija, kada je Lazar Samardžić u pitanju, nije napravila grešku kakve je pravila recimo u slučaju Marka Marina, Aleksandra Dragovića, Marka Arnautovića, ili recimo na najsvežijim primerima Radeta Krunića i Saše Kalajdžića. Svaki od navedenih igrača imao je ranije, ili bi našao mesta u sadašnjem sastavu reprezentacije. Međutim, pređašnja rukovodstva FSS i selektori bili su kratkovidi i čini se loše obavešteni kada su nabrojani fudbaleri u pitanju. Ruku na srce, bilo je tu i dobrih poteza sa Nevenom Subotićem i Zdravkom Kuzmanovićem, ranije sa Slobodanom Komljenovićem.

Mile Svilar
foto: Instagram

Dolaskom Dragana Stojkovića i Stevana Stojanovića fudbalska Srbija postala je jača za dvojicu fudbalera rođenih u inostranstvu, koji bi trebalo da budu zalog za budućnost. Prvi je golman Mile Svilar koji će u budućnosti da se bori za mesto u startnoj postavi, a drugi je Sava Aranđel Čestić, mladi defanzivac i izdanak omladinske škole Kelna.

Za kraj, malo i detalja pregovora: Piksi je odigrao presudnu ulogu u ovom slučaju Samardžić. Na njegovu adresu odlaze zasluge što smo dobili velikog bisera. Piksijeve reči Lazaru bile su prelomne.

Kurir sport / Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track