KADETI I OMLADINCI SRBIJE U PRVOM ŠEŠIRU NA ŽREBU ZA EP! Lazetić: Želimo organizaciju turnira, status "bonusa" treba ukinuti
Foto: FSS

mlada garda

KADETI I OMLADINCI SRBIJE U PRVOM ŠEŠIRU NA ŽREBU ZA EP! Lazetić: Želimo organizaciju turnira, status "bonusa" treba ukinuti

Fudbal -

Mlade reprezentativne selekcije Srbije uzrasta do 17 i 19 godina sutra će se naći u prvom šeširu, na žrebu u Nionu za završne grupe za Evropsko prvenstvo. Ovo je veliki uspeh za mlađe kategorije našeg fudbala, jer se Srbija našla u elitnom rangu, kao nikada pre.

Nikola Lazetić
foto: FSS

Nikola Lazetić, direktor mlađih selekcija FSS, ponosan je na veliki uspeh.

- Sve naše selekcije su u prvom šeširu,a to nikada ranije nije bilo, otkad se Srbija takmiči kao samostalna država. Mi smo u svim kategorijama pokazali kvalitet i postigli zavidan rezultat. Sa U 17 bili smo treći u Evropi, što je ogroman uspeh jer kadeti nikada pre nisu osvojili bronzu na velikom takmičenju. Sa drugom selekcijom U 19 bili smo učesnici na EP. Važno je istaći da Srbija nikada pre u jednoj godini, nije imala dve selekcije na EP, kao što je to bilo slučaj ove 2022 - rekao je Nikola Lazetić.

kadeti Srbije
foto: FSS

Dve selekcije Srbije imaće mogućnost da sledeće godine ostvare još veće uspehe.

- U 17 vodi Aleksandar Luković, a U 19 Jovan Damjanović. Obe selekcije su bez poraza na kvalifikacionim turnirima. Pobedili su sve svoje protivnike i zahvaljujući maksimalnim bodovima, našle su se u prvom šeširu kvalifikacija za EP. U istom rangu smo sa najjačim evropskim zemljama i trebalo bi da imao lakši put. Dovoljno je reći da su Austrija, Švajcarska i Holandija ispale u kvalifikacijama... Pogodili smo sa izborom selektora i selekcijom igrača. Korak po korak, pravimo kontinuitet. Posle dva EP koja smo imali u 2022, želimo još dva i u 2023.

Nikola Lazetić otkriva i plan FSS, odnosno da bude organizator kvalifikacionog turnira za Evropsko prvenstvo.

- Sutra je u Nionu žreb, a mi ćemo gledati da dobijemo domaćinstvo na jednom od dva turnira. Želimo da budemo dobri organizatori, da naši gledaoci u Srbiji vide tako važan turnir na kojem će učešće uzeti najbolji mladi fudbaleri Evrope. Neće biti lako dobiti domaćinstvo, znamo da sve zavisi i od jakog lobija, ali se nadamo najboljem. Ukoliko dobijemo organizaciju, videćemo gde ćemo održati turnir, da li u Beogradu, ili nekom drugom gradu u Srbiji.

omladinci Srbije
foto: FSS

Nikola Lazetić je u razgovoru za Kurir ukazao i na još neke činjenice.

- Za ove dve godine koliko sam na funkciji direktora, uradili smo neke određene stvari kada je u pitanju fudbal mlađih selekcija. Da bismo podigli nivo kadetske i omladinske lige, doneli smo odluku da snimamo utakmice. FSS plaća profesionalne firme, jer time želimo da izbegnemo sve malverzacije i manipulacije. Svaka sudijska greška i incident se strogo kažnjavaju. FSS je oslobodio sve klubove plaćanja troškova službenih lica, čime je skinut veliki teret sa budžeta. Zatim, sudija iz jednog grada ne može da sudi klubu koji je iz istog grada. FSS plaća troškove, kako bismo izbegli sve nepravilnosti.

Nikola Lazetić
foto: FSS

Otkrio je direktor mlađih selekcija FSS i planove za naredni period.

- U budućnosti želimo da ukinemo status "bonusa" u Superligi Srbije. Izneli smo zaključke, želimo tu ideju da prenesemo u delo kad da prođu izbori. Smatramo da pravilo "jednog bonusa" uništava mlade igrače... Obrazložiću. Klubovi sada, posebno oni najbolji, iz kojih mi crpimo osnovu reprezentacija u mlađim kategorijama, drže po pet igrača u prvom timu. A, samo jedan od njih može da igra, ostali ne... Mi želimo da te mlade fudbalere oslobodimo okova. Neka oni budu uz prvi tim, ali neka igra onaj ko zaslužuje, dok ostali mogu da odu na pozajmice kako bi igrali. To je mnogo važno za njihov uzrast, da igraju fudbal. Druga naša ideja je da smanjimo broj licenciranih igrača. Sad imamo situaciju da neki klubovi registruju 50 i više fudbalera. A, u omladincima i kadetima može da igra njih 11 i nekoliko rezervi. Želimo da sledimo preporuku UEFA, da se radi na kvalitetu, a ne kvanitetu, da što više tih mladih igrača dobije šansu da igra. I još jedna stvar. Imamo nameru da smanjimo broj klubova omladinske i kadetske lige Srbije, kako bi se dobilo na kvalitetu. Naš cilj je da vratimo Kup takmičenje koje je ukinuto za mlađe kategorije pre nekoliko godina - zaključio je Nikola Lazetić.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track