MIHINA KARIJERA U SLIKAMA: Od Vojvodine i ZVEZDE do Barija, preko ČIZME do TRI Skudeta, pa na trenersku i selektorsku klupu! FOTO
Foto: AP Giorgio Benvenuti

tuga do neba

MIHINA KARIJERA U SLIKAMA: Od Vojvodine i ZVEZDE do Barija, preko ČIZME do TRI Skudeta, pa na trenersku i selektorsku klupu! FOTO

Fudbal -

Siniša Mihajlović legendarni srpski fudbaler, preminuo je u 54. godini posle dugo i teške borbe sa leukemijom.

Mihajlović je prošao izuzetno zanimljiv životni put

Siniša Mihajlović, Vojvodina
foto: Printscreen/Youtube

Rođen je 20. februara 1969. godine u radničkoj porodici u vukovarskom Borovu naselju. Posle neuspele probe u zagrebačkom Dinamu profesionalnu karijeru je počeo u novosadskoj Vojvodini. Za Novosađane je postigao svoj prvi gol u karijeri protiv splitskog Hajduka 14. avgusta 1988 u pobedi od 2.0

Tadašnji trener Novosađanja Ljupko Petrović potom je stigao u Crvenu zvezdu na insistiranje Dragana Džajića. Prvi transfer koji je ostvario po svojoj želji bio je dolazak Siniše Mihajlovića na Marakanu decembra 1990. godine za okruglo 1.000.000 maraka.

Siniša Mihajlović
foto: Profimedia

U Beogradu je dobio kultni nadimak "Barbika" zbog svoje kose. Ugovor je potpisan na četiri godine, ali nakon osvajanja titule prvaka Evrope u kultnom finalu sa Olimpik Marseljom u Bariju bilo je jasno da neće ostati u Ljutice Bogdana do njegovog isteka.

Sa peharima Kupa evropskih šampiona, Interkontinentalnog Kupa i dve titule u prvenstvu Jugoslavije na leto 1992. otišao je u Romu koju je tada trenirao Vujadin Boškov.

Siniša Mihajlović
foto: Profimedia

Tamo nije imao zapažene rezultate 1994. Mihajlović prešao u Sampdoriju u kojoj je opet zaigrao sa saigračem iz Zvezdinih dana Vladimirom Jugovićem. Trener je bio Sven Goran Eriksen, u timu Valter Zenga, igrao je Samp polufinale Kupa pobednika kupova 1995, ali je u penal seriji ispao od Arsenala.

Siniša Mihajlović
foto: Profimedia

Leta 1998. godine, nakon Svetskog prvenstva u Francuskoj na kome je SR Jugoslavija stala u meču sa Holandijom u osmini finala, Mihajlović odlazi u tada moćni Lacio gazde Serđa Kranjotija. Eriksen je bio trener, a ovog puta je bilo i trofeja. Prvi osvojen već u avgustu u Superkupu protiv Juventusa. Bilo je to euforično leto za Lacijale, jer su pored Mihajlovića stigli i Dejan Stanković.

Siniša Mihajlović
foto: Profimedia

Naredne godine Lacio je osvojio Kup pobednika kupova, poslednje izdanje tog evropskog takmičenja, savladavši u finalu Majorku sa 2:1, a te 1999. je prigrlio i UEFA Superku pobedivši Mančester junajted sa 1:0. Već u sledećoj, sezoni 1999/2000 Lacio je pokorio i Seriju A i osvojio tek drugi „skudeto“, pride i Kup da zaokruži duplu krunu. Te godine Mihajlović je sa Jugoslavijo igrao i Evropsko prvenstvo, a poslednji pehar u dresu rimskog kluba podigao je 2004. u finalu Kupa protiv Juventusa.

Siniša Mihajlović, Zlatan Ibrahimović
foto: Profimedia

Odmah posle toga preselio se u Milano u kome je kao jedan od najiskusnijih uz velikog prijatelja Roberta Mančinija vodio Inter do pehara Serije A, dva trofeja u Kupu i jednog u Superkupu.

Momentalno nakon završetka igračke karijere uskače u trenerske vode kao Mančinijev asistent i tu se zadržao dok Masimo Morati nije otpustio šefa struke kako bi doveo Žozea Murinja. Mihajlović je tada otpočeo samostalnu karijeru, na Apeninima je vodio Bolonju, Kataniju, Fjorentinu, Milan, Torino, na devet dana lisabonski Sporting i opet Bolonju u kojoj ga je bolest i stigla.

1 / 8 Foto: Profimedia

Između svega toga bio je i selektor Srbije od maja 2012. do oktobra 2013, ali je otišao sa te funkcije nakon što u konkurenciji Begije i Hrvatske nije uspeo da izbori plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu, mada je vrhuška Fudbalskog saveza, pa i dobar deo javnosti, bio za njegov ostanak zbog dopadljivog stila igre.

1 / 4 Foto: Dado Đilas

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track