USTAŠTVO LOVRENA I BROZOVIĆA DIGLO ITALIJU NA NOGE: Nema medija na Apeninima koji nije osudio nacističko divljanje dvojice Hrvata
Foto: Printscreen

slede kazne

USTAŠTVO LOVRENA I BROZOVIĆA DIGLO ITALIJU NA NOGE: Nema medija na Apeninima koji nije osudio nacističko divljanje dvojice Hrvata

Fudbal -

Tiražni i ugledni sportski list "Gazeta delo sport" digao je celu Italiju na noge osudom veličanja ustaštva i nacizma od strane Dejana Lovrena i Marcela Brozovića, fudbalera reprezentacije Hrvatske.

Dejan Lovren, Marcelo Brozović, Hrvatska
foto: Printscreen

Gotovo svi italijanski mediji pisali su o tome šta su radili Dejan Lovren i Marcelo Brozović posle osvajanja trećeg mesta na Mundijalu u Kataru i povratka u Hrvatsku. Video na kojem uzvikuju ustaški pozdrav "Za dom spremni" pevaju šovinističke pesme Marka Perkovića Tompsona protiv Srba došao je i do Italije.

Medijaset
foto: Printskrin

Portal "SportMediaset" u tekstu "Hrvatska: Brozović i Lovren kod kuće slavili uz profašističke pesme" piše:

"Preterano slavlje, svakako neprimereno, sigurno za stigmatizaciju. Dejan Lovren, bivši igrač Liverpula, sada član Zenita i Interov vezni fudbaler Marcelo Brozović izazvali su oluju. U videu, koji je postao viralan u Hrvatskoj, dvojica igrača snimljena su u klubu kako tokom proslave osvajanja trećeg mesta na Svetskom prvenstvu uzvikuju "Za dom spremni", što znači "Za domovinu spremni".

To je krilatica koju je pratio pokret ruke, koji su tokom Drugog svetskog rata koristile hrvatske ustaše, a tradicionalno nalazi prostor u nacionalističkim i fašističkim krugovima u Hrvatskoj. Pogrdne reči početak su Tompsonove pesme, pevača kojeg smatraju neonacistom. Tokom SP slavlje hrvatskih igrača izazvalo je kontroverze. Posle pobede nad Brazilom u četvrtfinalu igrači selektora Dalića snimljeni su kako pevaju stihove još jednu Tompsonovu pesme, u kojoj se spominje Herceg-Bosna, koju je Međunarodni sud u Hagu označio kao zločinački projekat."

Kalčomerkato
foto: Printskrin

Kalčomerkato (Calciomercato) pod naslovom "Interovac Brozović pevao neonacističke pesme" piše:

"Reč je o pesmi Marka Perkovića Tompsona, u kojoj je krilatica "Za dom spremni", koju su koristili ustaše, saradnici nacista u Drugom svetskom ratu i koja se izjednačava sa nemačkim "Sieg Heil".

Portal "Il Primato Nazionale" piše da su Lovren i Brozović salutirali, dok u tekstu stoji kako je došlo do "još jedne oluje oko hrvatske reprezentacije".

"Lovren i Brozović na snimci pevaju "Za dom spremni" od Marka Perkovića, kojeg smatraju ikonom nacionalističke desnice u Hrvatskoj. Video objavljen na društvenim mrežama izazvao je bolove u želucu, a protiv dvojice "uobičajeno dobrih momaka" traže se drakonske kazne jer su se usudili izvesti ustaški pozdrav, koji ima fašistički pečat."

Ipak, Visoki sud u Hrvatskoj krilaticu "Za dom spremni" u pesmama Perkovića Tompsona proglasio je legitimnom i dopuštenom kada se govori o ratu za nezavisnost Hrvatske, vođenom od 1991. do 1995, piše "Il Primato Nazionale".

Tutomerkatoveb
foto: Printskrin

Portal "TuttoMercatoWeb" navodi da se u Hrvatskoj nastavljaju kontroverze sa proslavom trećeg mesta na SP u Kataru.

"Internetom kruži video na kojem Lovren i Brozović uzvikuju "Za dom spremni" uz pozdrav hrvatskih fašističkih trupa, poznatih kao ustaše, iz Drugog svetskog rata. To je hrvatska verzija nacističkog "Sieg Heila".

Josip Šimunić

Portal "Calcio Finanza" ima sličan tekst kao "TuttoMercatoWeb", s tim da navode jedan primer koji pokazuje da ustaštvo međz hrvatskim fudbalerima ima duboke korene:

"Hrvatski igrač Josip Šimunić 2013. godine četiri puta je uzviknuo "Za dom spremni" sa publikom u Zagrebu nakon pobede Hrvatske nad Islandom u kvalifikacijama za SP 2014. FIFA ga je kaznila sa deset utakmica, zbog čega nije igrao na Mundijalu. Šimunić je rekao da ne podržava bilo kakav oblik "netolerancije ili fanatizma". Taj pozdrav i danas koriste hrvatski neonacisti"

Virđilio Noticie
foto: Printskrin

Portal "Virgilio Notizie" tekst počinje rečima:

"Izbila je kontroverza oko fudbalske reprezentacije Hrvatske, prvenstveno oko dvojice igrača - Brozovića i Lovrena. Oni su tokom proslave uzvikivali "Za dom spremni". Taj pozdrav su tokom Drugog svetskog rata koristile ustaše, fašistički pokret, a povezan je sa pozdravom "Sieg Heil" nemačkih nacista. Pozdrav i danas koriste hrvatski neonacisti, toliko da je proglašen za prekršaj javnog reda i mira. Izraz se nalazi i u Tompsonovoj pesmi, koji se smatra neonacistom u Hrvatskoj. Još posle pobede nad Brazilom Hrvati su pevali Tompsonovu pesmu s referencama na balkanski rat i etničko čišćenje Bošnjaka."

Fudbalnjuz24
foto: Printskrin

Sportski portal "Footballnews24" piše:

"Brozović i Lovren izazvali su oluju tokom proslave. Društvenim mrežama kruži video u kojem uzvikuju "Za dom spremni", što je pozdrav koji su tokom Drugog svetskog rata koristili članovi hrvatskog fašističkog pokreta poznatog pod nazivom ustaše. Uzvik je jednak pozdravu "Sieg Heil" nemačkih nacista."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track