OVE REČI IZ RUSIJE BRINU SVE U UEFA! Aleksandar Djukov: Azija je spremna da nas prihvati! Glasaćemo i odlučićemo!
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

hoće da se takmiče

OVE REČI IZ RUSIJE BRINU SVE U UEFA! Aleksandar Djukov: Azija je spremna da nas prihvati! Glasaćemo i odlučićemo!

Fudbal -

Predsednik Ruskog fudbalskog saveza (RFS) Aleksandar Djukov rekao je da je Azijska fudbalska konfederacija spremna da prihvati Rusiju. Moskva će morati da odluči do 31. decembra 2022. godine.

Rusija, Valerij Karpin
foto: EPA/Yuri Kochetkov

U februaru su ruski klubovi i reprezentacije suspendovani sa učešća na turnirima pod okriljem FIFA i UEFA. Zabranjeno im je da se bore za Mundijal u Kataru, izopšteni su sa žreba za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

- Svesni smo svih prednosti evropskog fudbala. Ali u ovom trenutku, naš povratak je pod velikim znakom pitanja. Još ne vidimo svetlo na kraju tunela. Mogućnost povratka u međunarodna takmičenja je prelazak u Aziju - preneo je Djukovljeve reči dopisnik Andrej Pankov i nastavio:

Aleksandar Djukov
foto: EPA/Yuri Kochetkov

- Trenutno je Azijska fudbalska konfederacija spremna da prihvati Rusiju. Niko nije spreman da da pismenu garanciju, ali su rešeni da razmotre našu molbu. Odluka će biti doneta većinom glasova.

Ruski fudbalski savez zatražio je tajm-aut i još nije doneo konačnu odluku o istupanju iz UEFA. Reagovao je i zvanični Nion, prema pisanju ruskih medija i poslao nezvanično poruku da se o svemu još jednom dobro razmisli. Očigledno je da UEFA ne ide u prilog da izgubi tako važnu članicu, sa tako velikim tržištem.

Aleksandar Djukov otkrio je da Ruski fudbalski savez odluku o odlasku iz UEFA i ulasku u AFC mora doneti do 31. decembra 2022. godine. Pre toga moraće da predaju prijavu za odlazak iz UEFA, kako bi dobili pravo da učestvuju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

- Ako to ne uradimo, onda ćemo na sledećem zvaničnom turniru moći da igramo tek u ciklusu 2027. godine. Odlaganje odluke od nekoliko dana dovešće do toga da će naši timovi izgubiti četiri godine - rekao je Djukov na konferenciji za novinare u Moskvi i dodao:

- Pitanje moguće promene konfederacije sigurno će uticati na to kako će se razvijati ruski fudbal. Ovo je veoma odgovorna i teška odluka. Danas smo počeli da razgovaramo o ovom pitanju, ali smo odlučili da prvo proučimo proces prelaska u drugu konfederaciju, izračunamo rizike i moguće scenarije. Sastaćemo se ponovo sledeće nedelje da razgovaramo o ovom pitanju. U utorak ćemo doneti konačnu odluku.

Aleksandar Djukov
foto: EPA/Yuri Kochetkov

Aleksandar Djukov podseća da Rusi moraju odluku doneti hladne glave, racionalni i bez emocija, sve sa ciljem da sačuvaju ruski fudbal od sankcija pod kojima se našao.

- Moramo da iskoristimo priliku da se vratimo u međunarodni fudbal. Prelazak u drugu konfederaciju je prilika za našu reprezentaciju i klubove. AFC nam je izrazio podršku i spreman je da nas primi. Odluka je naša. Ako govorimo o ruskim klubovima, onda je većina za prelazak u Aziju. Neću vam reći tačan odnos, ali ovo je većina. Za promenu konfederacije glasala je i većina članova izvršnog odbora. Bilo je različitih mišljenja, oni su bili protiv promene konfederacije, ali većina je bila za - objasnio je Djukov.

Azijsku fudbalsku konfederaciju čini 47 članica. Rusija bi bila 48 član.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track