BEKAM JE NAPRAVIO REVOLUCIJU U AMERICI! Inkasirao je pola MILIJARDI DOLARA, čak je zarađivao na procentima od piva i hot-dogova!
Foto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

neverovatno

BEKAM JE NAPRAVIO REVOLUCIJU U AMERICI! Inkasirao je pola MILIJARDI DOLARA, čak je zarađivao na procentima od piva i hot-dogova!

Fudbal -

Prava transfer bomba dogodila se 2007. godine, kada je Dejvid Bekam iz Real Madrida prešao u La Galaksi.

Iako je bio u odličnoj formi u tom momentu, proslavljeni fudbaler prihvatio je da promeni sredinu za znatno manju platu, čak 70%.

Međutim, u ugovoru nalazile su se razne klauzule koje su mu kasnije omogućile da zaradi neverovatnih 500 miliona dolara.

Naime, Bekam je uspeo da se izbori za procenat od ukupnog prihoda tima, uključujući sve moguće stvari (prodaja dresova, ulaznice i sponzorstva, pa čak i piva koja se prodaju na mečevima).

Iako su u prvi mah mnogi mislili da sa Bekamom nešto "nije u redu", ispostavilo se da mu je taj potez doneo enormnu svotu novca. On je na taj način u velikoj meri doprineo popularizaciji fudbala u Americi.

Bekam
foto: Jen Lowery / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posle njegovog prelaska u Ameriku, posećenost na utakmicama je porasla za čak 40%, i što je još važnije, liga se znatno proširila.

U periodu od 2008. do 2012. godine Bekam je u dva mandata bio na pozajmici u milanskom Interu, u kojem je ukupno upisao 33 nastupa i postigao dva gola.

Od 2010. do 2012. godine odigrao je 118 utakmica za Galaksi i 20 puta se upisao u strelce.

Sa timom iz Los Anđelesa je osvojio dva naslova MLS Kupa – 2011. i 2012. godine. Po tri puta su osvajali Zapadnu konferenciju, u regularnom delu i u plejofu, te su 2010. i 2011. godine poneli trofej sa turnira Suporters Šild.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track