SRBIN JE BIO IZBOR PREBOGATOG RUSA: Gazda Sergej Galicki je tražio trenera koji voli disciplinu, odlučio se za Vladimira Ivića!
Foto: Phil Oldham/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

čeka ga pritisak od starta

SRBIN JE BIO IZBOR PREBOGATOG RUSA: Gazda Sergej Galicki je tražio trenera koji voli disciplinu, odlučio se za Vladimira Ivića!

Fudbal -

Vladimir Ivić, zvanično je postavljen za trenera ruskog Krasnodara. Srpski stručnjak raskinuo je saradnju sa Makabijem iz Tel Aviva kako bi stigao u Rusiju.

Vladimir Ivić
foto: James Heaton/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Drugi je Srbin na klupi Krasnodara, pošto je klub od 2011. do 2013. vodio Slavoljub Muslin. Još jedan trener sa naših prostora Miodrag Grof Božović imao je ponudu pre nekoliko godina da sedne na klupu "bikova", ali je odbio. Ruski mediji proteklih dana dosta pišu o Vladimiru Iviću, njegovom trenerskom rukopisu. Za većinu je velika nepoznanica, ali poštuju njegovu biografiju i sve ono što je uradio u dosadašnjoj karijeri. Ono što posebno upada u oči, jeste da je Vladimir Ivić lični izbor gazde kluba.

Naime, Sergej Galicki, čovek koji drži lanac supermarketa "Magnit" po Rusiji i nekoliko moćnih kompanija, tražio je trenera koji svoj stil bazira na gvozdenoj disciplini. Radi se o čoveku koji je šahovski velemajstor, ujedno i fudbalski fanatik, koji na stadionu i Sportskom centru Krasnodara provodi veći deo svog vremena. A, Vladimir Ivić je baš takav trener, kakvog je želeo Sergej Nikolajevič Galicki, odlučan i predan poslu. Ruski mediji pišu da je baš zbog nepoštovanja discipline od strane fudbalera Votforda napustio taj klub i Engleske. Tada je Ivić tražio da svi fudbaleri Votforda pre treninga ostave mobilne telefone, što se nije dopalo kapitenu Troju Diniju, pa je organizovao svojevrstan puč protiv Srbina.

Sergej Galicki
foto: Printskrin/Jutjub

Vladimir Ivić ima 45 godina i osvojio je tri trofeja u karijeri, u Grčkoj nacionalni Kup sa ekipom PAOK, u Izraelu dve titule sa Makabijem iz Tel Aviva. Krasnodar je izabrao trenera koji zna da pobeđuje i osvaja trofeje, a ne samo da gradi atraktivnu igru. Pristojna biografija za posao u Rusiji, u sadašnjim okvirima, kada je država pod sportskim sankcijama UEFA i FIFA.

Ruski Čempionat piše da je Vladimir Ivić bio na radaru njihovih klubova prethodnih godina. Tražio ga je moskovski Dinamo 2019. godine, a u leto 2022. slovio je kao jedan od najozbiljnijih kandidata za trenera CSKA. Svaki put je Srbin u razgovoru sa ruskim medijima tvrdio da je spreman da dođe u Rusiju. Za njega pišu da je majstor taktičkih zamisli, da mu se ekipe olako transformišu, iz napadačkih 4-3-3, u defanzivnu 4-5-1 formaciju.

Vladimir Ivić
foto: Profimedia

Za Ivića Rusi kažu da se na konferencijama i kontaktu sa medijima neće smejati, emotivno se otvarati, niti praviti pošalice. Suviše je ozbiljan i tvrd, nema neki preteran osećaj da treba da pridobije navijače. Vladimir Ivić je „mačak u šaci“ od koga može svašta da se očekuje, piše ruski Sovsport. Može ili da propadne odmah i da se ne prilagodi RPL, ili da ostane u Krasnodaru nekoliko godina, zbog čega će Galicki možda videti prvi trofej u istoriji kluba.

Krasnodar je sa Vladimirom Ivićem potpisao dvogodišnji ugovor. Prema nezvaničnim informacijama, njegova plata je oko 1.000.000 evra godišnje. Prilično više nego što je imao u Makabiju. Gazda Sergej Galicki od njega očekuje rezultat i ono zbog čega je doveden, da promeni defanzivni karakter ekipe. Izvesno je da će Ivić od starta biti pod velikim pritiskom, ali takav je svaki trenerski posao.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track