RUSI BAŠ CENE I POŠTUJU BIVŠEG ZVEZDINOG TRENERA: Grof Božović u odabranom društvu! Peti je trener stranac u toj zemlji!
Foto: Dado Đilas, Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia, EPA Gian Ehrenzeller, EPA Matteo Bazzi

svaka čast

RUSI BAŠ CENE I POŠTUJU BIVŠEG ZVEZDINOG TRENERA: Grof Božović u odabranom društvu! Peti je trener stranac u toj zemlji!

Fudbal -

Nekadašnji trener Crvene zvezde Miodrag Božović cenjen je, uvažen i poštovan u Rusiji. U najvećoj zemlji na svetu popularni Grof radio je više od decenije u čak sedam klubova.

Miodrag Božović
foto: www.arsenaltula.ru

Miodrag Božović izabran je na peto mesto trenera stranaca u Rusiji. Impresivan učinak za čoveka koji se u Srbiji upisao u istoriju fudbala, pošto je sa Crvenom zvezdom imao najveću bodovnu prednost u odnosu na večitog rivala Partizana od 32 boda. Grof se nalazi u društvu takvih veličina kao što su Holanđanin Dik Advokat, Italijani Masimo Karera i Lučano Spaleti, te Belorus Viktor Gončarenko.

Miodrag Božović
foto: www.arsenaltula.ru

Lošije plasirani do Miodraga Božovića su Španac Giljermo Abaskal, trenutni trener moskovskog Spartaka, zatim Domeniko Tedesko, čuveni češki stručnjak Vlastimil Petržela, poznati Portugalac Andre Viljas-Boas, Nemac Sandro Švarc, Ukrajinac Viktor Prokopenko, Srbin Slavoljub Muslin, Rumun Dan Petresku, Belorus Leonid Kučuk i legendarni Brazilac Ziko.

Rusi za Miodraga Božovića navode da je karijeru u njihovoj zemlji počeo na klupi Amkara iz Perma, da bi potom radio u Moskvi, Dinamu, Rostovu, Lokomotivi, Arsenalu iz Tule i Krila Sovjetovu. Osvojio je Kup Rusije 2014. godine sa Rostovom, dok se povukao sa klupe iz Lokomotive Moskve pred finalnu utakmicu 2015. godine posle nesuglasica sa predsednicom kluba Olgom Smorodskajom, tako da bi komotno moglo da mu se pripiše da je osvojio i taj trofej.

Miodrag Božović
foto: Printskrin

Dalje u tekstu o Miodragu Božoviću stoji:

"Na popularnosti "Grofu od Crne Gore" u Rusiji mogu kolege samo da zavide i budu iznenađeni. Božović je trenirao sedam klubova, od toga dva puta Amkar i Arsenal. Ukupno, devet za 15 godina. Pričalo se da svoj neverovatan trenerski niz Miodrag navodno duguje bliskim vezama sa bivšim ministrom sporta i predsednikom FS Rusije. Međutim, posle odlaska Vitalija Mutka iz fudbala, Božović je nastavio da niže uspehe i dobija pristojne ponude od ruskih klubova. Ako je došao u Rusiju kao nepoznati stranac, sada već ima poznato ime.

Mora se priznati da je Miodrag imao veoma uspešan početak u Rusiji. Četvrto mesto i finale Kupa su najgrandiozniji uspesi u istoriji skromnog Amkara. Iako je Božović uzeo samo jedan trofej u Rusiji (Kup sa Rostovom), u svim klubovima gde je radio ostavio je više nego dobar utisak i sećanje na sebe. Ima divan smisao za humor i što je najvažnije, odlične rezultate. Od trenutno živih stranih trenera, Miodrag Božović po broju mečeva u Premijer ligi Rusije ima najviše, čak 369."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track