MNOGI SU GA ŽELELI, A ON JE VOLEO SAMO - SARAJEVO! Bio je fudbalski čarobnjak zbog kojeg su odbrane PADALE NA KOLENA (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

NA DANAŠNJI DAN

MNOGI SU GA ŽELELI, A ON JE VOLEO SAMO - SARAJEVO! Bio je fudbalski čarobnjak zbog kojeg su odbrane PADALE NA KOLENA (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan 1933. godine u Sarajevu rođen je jedan od najboljih jugosloveniskih fudbalera Asim Ferhatović - Hase.

Član fudbalskog kluba Sarajevo postao je 1948. godine, a prvu utakmicu u tom dresu odigrao je 1952. protiv Zagreba. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova.

Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. U prvenstvenoj sezoni 1963/64. bio je najbolji strelac Prvenstva Jugoslavije sa 19 golova. Fudbal je igrao isključivo iz ljubavi i zbog toga je bio i ostao najpolularniji fudbaler svih vremena u Sarajevu.

Kratko vreme proveo je u Turskoj, deo sezone 1963/64. proveo u Fenerbahčeu, ali je za njega postojao samo jedan klub - Sarajevo, pa se tamo i vratio i u njemu završio fudbalsku karijeru.

Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao jednu utakmicu. U analima fudbala zapisano je da je Asim Ferhatović 8. oktobra 1961. u Beogradu igrao za najbolju jugoslovensku sekciju koja je pobedila Južnu Koreju sa 5:1.

Kao fudbaler često je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine.

Preminuo je 25. januara 1987. godine u Sarajevu.

Poznati sarajevski rok-bend 'Zabranjeno pušenje' je na albumu "Dok čekaš sabah sa šejtanom" ispevao pesmu "Nedjelja kad je otišo Hase". Mnogi u ovoj pesmi vide asocijacije na smrt Josipa Broza Tita, nekadašnjeg predsednika Jugoslavije.

Nele Karajlić je izjavio: "Oni koji misle da je reč o Asimu Ferhatoviću su u pravu. A oni koji misle da je reč o Josipu Brozu, takođe su u pravu".

Nekadašnji olimpijski stadion "Koševo" u Sarajevu, sada nosi naziv "Stadion Asim Ferhatović Hase".

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track