REKAO JE DA ĆE POJESTI SVOJU DIPLOMU ZBOG PROSINEČKOG! Ćiro: Govorili su mi da sam budala, otkriću vam TAJNU!
Foto: Pritnscreen

bio je poseban

REKAO JE DA ĆE POJESTI SVOJU DIPLOMU ZBOG PROSINEČKOG! Ćiro: Govorili su mi da sam budala, otkriću vam TAJNU!

Fudbal -

Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini života, posle teške i duge bolesti i to samo dva dana pre svog rođendana.

Miroslav Ćiro Blažević bio je nesvakidašnji trener. Bio je vrhunski fudbalski stručnjak, u to nema sumnje. Ali, bio je i šoumen, čovek koga su svi voleli.

Njegov život bio je pun anegdota, a najčuvenija je o odnosu legendarnog trenera i Roberta Prosinečkog.

Blažević će ostati upamćen po sjajnim rezultatima u karijerim ali takođe i po jednoj pogrešnoj proceni koja se dogodila krajem osamdesetih.

Ćiro je tada precrtao Roberta Prosinečkog iz Dinama, gde je bio trener, da bi potom Prosinečki postao šampion Evrope i sveta sa Crvenom zvezdom, a onda nosio dres slavnog Real Madrida i velike Barselone.

Prosinečki je ponikao u Dinamu iz Zagreba ali kada je došlo vreme da zaigra za prvi tim nastale su nesuglasice.

Ćiro se žestoko naljutio da Prosinečkog i tada poručio da će "pojesti svoju trenersku diplomu" ako ikada od njega bude igrač, što se vrlo brzo desilo u Crvenoj zvezdi gde su ga potpisali 1987. godine.

Međutim Ćiro je posle više od tri decenije rešio da otkrije šta se u stvari dogodilo.

"Novinari su pisali da sam budala, kako nisam video takav talenat. Naravno da sam ga video. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu, a pre smo potpisali ugovor sa Robijem Prosinečkim. Zaigrao je, dao gol i bio sam miran", ispričao je Ćiro Blažević u jednom intervjuu.

Potom je otkrio dugo čuvanu tajnu.

"A sad ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vreme je da ljudi nakon 34 godine saznaju istinu. Ante Pavlović poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu".

Blažević je rekao da tu priču može da potvrdi i sam Prosinečki.

"To je istina, sve drugo su laži. Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kad će progovoriti tu istinu. Dosta mi je priča da je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije tačno. Prosinečki je bio dete, njega je vodio otac u kompaniji s Pavlovićem koji je imao relacije u Zvezdi, bio je glavni sekretar FSJ i obećao im je da će sve srediti. Iza mojih leđa. Bio sam previše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao", rekao je tada Ćiro.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track