OVO JE ŽENA KOJA NE DA GROBARIMA U MOLDAVIJU: Zbog predsednice Maje Sandu navijači Partizana neće u četvrtak bodriti crno-bele!
Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia, Screenshot

provokacija

OVO JE ŽENA KOJA NE DA GROBARIMA U MOLDAVIJU: Zbog predsednice Maje Sandu navijači Partizana neće u četvrtak bodriti crno-bele!

Fudbal -

Politika je ozbiljno ušla u sve sfere života, pa tako i u fudbalu. Posebno na globalnom nivou, u jeku najveće krize u svetu, kada bukti rat između Ukrajine i Rusije.

Partizan, Mladost, Grobari, Lučani
foto: FK Partizan/ Miroslav Todorović

Navijačima Partizana zabranjen je ulazak u Moldaviju iz bezbednosnih razloga. Tamošnji Fudbalski savez odlučio je na preporuku domaćih političara i službi bezbednosti da utakmicu između Šerifa i Partizana u okviru UEFA Lige konferencije (četvrtak 21.00, TV RTS, Arena sport) proglasi mečom visokog rizika.

Baš iz tih razloga susret između fudbalera Šerifa i Partizana biće odigran bez prisustva publike. Ovakvoj odluci FS Moldavije prethodila je provokatorska izjava predsednice te zemlje Maje Sandu, u kojoj je optužila građane Srbije da mogu subverzivnim akcijama da izazovu nemire u njenoj zemlji.

- Ruski plan da preduzme subverzivne akcije na teritoriji naše države nije novina. Pokušaji destabilizacije postojali su prošle jeseni, ali nisu uspeli da ostvare svoje ciljeve zahvaljujući intervenciji naših bezbednosnih i javnih institucija - izjavila je Maja Sandu u ponedeljak i nastavila:

Maja Sandu, Moldavija, premijerka, 3 11 2019
foto: EPA/DUMITRU DORU

- Za naredni period predviđene su akcije uz angažovanje diverzanata sa vojnom obukom, kamufliranih u civilu, koji će izvoditi nasilne akcije, napadati državne objekte i uzimati taoce. Smena moći u Kišinjevu bila bi iznuđena kroz nasilne akcije, prerušene u proteste takozvane opozicije. Na primer, materijali sadrže instrukcije za ulazak u Moldaviju za državljane Ruske Federacije, Belorusije, Srbije i Crne Gore. Uveravam vas da državne institucije rade na tome da spreče ovakve izazove i da situaciju drže pod kontrolom.

Baš zbog ove izjave Maje Sandu u kojoj je bez argumenata i činjenica optužila građane Srbije, zabranjen je ulazak navijačima Partizana u Moldaviju. Zato je 12 simpatizera crno-belih, od toga četiri žene i dalje zatočeno na aerodromu u Kišinjevu, u odeljenju za deportaciju.

Ivica Dačić
foto: Beta Miloš Miškov

Posle kontroverzne izjave predsednice Moldavije Maje Sandu, oglasio se i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i zatražio objašnjenje:

- Zahtevamo da organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obaveštenje iz Moldavije - naveo je Dačić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track