"DELIJE" ZAPOČELE RAT NAVIJAČA! Evropa strahuje, a ključan je 10. mart! Preti nam BRUTALAN, MASOVNI SUKOB ultrasa iz četiri države
Foto: Starsport, Giannis Alexopoulos/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mark Greenwood/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia

OTVOREN NAVIJAČKI FRONT

"DELIJE" ZAPOČELE RAT NAVIJAČA! Evropa strahuje, a ključan je 10. mart! Preti nam BRUTALAN, MASOVNI SUKOB ultrasa iz četiri države

Fudbal -

"Izabrali ste pogrešno društvo", poručile su "Delije" navijačima Rome i čuvenoj grupi "Fedajn" zbog povezanosti sa "Bed blu bojsima", ali velike su šanse da čitava priča na tome nije završena.

Nakon akcije navijača Crvene zvezde u Rimu posle utakmice Roma - Empoli (4. februar) uz podršku pristalica Napolija, u kojoj su oduzete zastave Rimljanima, iz Italije je stigla poruka da će navijači iz prestonice brzo tražiti način da povrate zastave i osvete se Srbima koji su u Italiji te nedelje bodrili KK Crvena zvezda Meridianbet na mečevima protiv Virtusa i Olimpije u Bolonji i Milanu.

Međutim, zastave, uključujući i glavnu zastavu grupe "Fedajn", zapaljene su na severu stadiona "Rajko Mitić" tokom utakmice crveno-belih protiv Čukaričkog, pa njihov povratak više nije moguć.

00:47

Delije pale zastave Rome

Dešavanja iz prethodnog perioda obišla su navijački svet širom Evrope, pa čak i dalje od toga. Ono što su "Delije" uradile izazvalo je puno pažnje, kao i srpska zastava koja se, nakon napada, pojavila na utakmicama Napolija u Seriji A.

"Fedajn" je grupa sa velikom istorijom, osnovana je 1972. godine i jedna je od najčuvenijih navijačkih grupa na svetu, a ono što im se dogodilo smatra se kao jedna od najgorih stvari koja može da se desi jednoj takvoj ekipi.

Ukoliko dođe do reakcije navijača Rome, a mnogi očekuju da će se to dogoditi, kao idealna prilika "crta se" 10. mart. Tog dana Crvena zvezda u Evroligi igra protiv Panatinaikosa, što deluje kao prava prilika da sve što može krene po zlu.

Kako je sve povezano?

Ako bi počeli od lokalnog rivalstva u Atini, navijačima Panatinaikosa i Olimpijakosa zaista ne treba puno povoda za sukobe, a kako crveno-beli gaje bratske odnose sa pristalicama ekipe iz Pireja, jasno je kako može da nastane veliki problem.

Dalje, osim što su povezani sa "Bed blu bojsima", navijači Rome imaju dobre odnose i sa najvatrenijim navijačima Panatinaikosa ("Gejt 13"). Takođe, grupa iz Zagreba je prijateljski nastrojena "kolegama" iz Atine.

Ukoliko "Delije" odluče da se upute ka Atini velika je šansa da će tamo naići na jednu prijateljsku, ali i tri "neprijateljske" navijačke grupe, a u tom slučaju svašta može da pođe naopako.

'Bed blu bojsi' sa manjom 'Fedajn' zastavom
"Bed blu bojsi" sa manjom "Fedajn" zastavom foto: Profimedia

I Španci najavljuju sukobe

O potencijalnom haosu pisao je i ugledni španski "As", koji ja takođe pomenuo 10. mart kao potencijalni "Dan D", i naveo da je potpuno realna opasnost od većih sukoba navijača iz nekoliko država i iz čitave priče ne isključuje navijače Napolija.

"Rimski ultrasi traže osvetu i traže izdajnika koji je pomogao Srbima da izvrše ovaj napad. Navijači Intera su se oglasili i stali u odbranu Rimljana jer smatraju da sukobi treba da se rešavaju oči u oči, a ne ovakvim napadima. S druge strane, navijači Lacija poručuju da je njihov rival doživeo istorijsku sramotu. Postoji opasnost od potpunog rata na ultras sceni Evrope i u njega je uključeno nekoliko grupa u nekoliko sportova i zemalja. Italijanska policija želi da spreči sukobe, ali to neće biti lako", navedeno je u tekstu "As-a".

Hronologija

8. januar: Velika tuča navijača Rome i Napolija na autoputu, dok su putovali na utakmice protiv Milana i Sampdorije.

4. februar: "Delije" su, uz podršku Napolitanaca, napale navijače Rome i oteli zastave posle utakmice Roma - Empoli.

12. februar: Srpska zastava zakačena je na stadionu u Napulju i to ispred najvatrenijih pristalica Napolija, na utakmici protiv Kremonezea.

Napoli, Navijači
foto: Insidefoto di andrea staccioli / Alamy / Alamy / Profimedia

19. februar: "Delije" su zapalile otete zastave na utakmici protiv Čukaričkog, uz poruku "Izabrali ste pogrešno društvo".

"Delije" se već sukobile sa "BBB" u Atini

U novembru 2015. godine Olimpijakos je igrao protiv Dinama u grupnoj fazi Lige šampiona i to je bio povod da "Delije" doputuju u Grčku. Nakon utakmice je došlo do žestokih sukoba u blizini aerodroma u Atini.

Tom prilikom je osam osoba završilo u bolnici, od čega dve u težem stanju. Uhapšeno je 36 lica, od čega samo dva grčke nacionalnosti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track