ODGOVOR NA OVO PITANJE NE ZNA GOTOVO NIKO! Za koliko godina minimalno možete da uđete u Premijer ligu ako DANAS NAPRAVITE KLUB?
Foto: EPA/Andrew Yates

ZANIMLJIVO

ODGOVOR NA OVO PITANJE NE ZNA GOTOVO NIKO! Za koliko godina minimalno možete da uđete u Premijer ligu ako DANAS NAPRAVITE KLUB?

Fudbal -

Na fudbal u Engleskoj se gleda na poseban način, a kolevka fudbala poznata je po velikom broju profesionalnih i amaterskih klubova.

Poznato je da je FA Kup najmasovnije takmičenje na svetu. Samo u kvalifikacijama igra se šest rundi, a na kraju 32 tima dobija plasman u glavnu rundi Kupa gde se susreće sa 48 profesionalnih timova iz Lige 1 i Lige 2, dok se ekipe iz Čempionšipa i Premijer lige priključuju u trećem kolu.

A, nikada ne bi pogodili koliko godina je potrebno novom klubu, koji kreće od nule, odnosno od popularne "nedeljne lige", da stigne do Premijer lige, u slučaju da svake godine izbori promociju u nivo iznad svog.

Evo odgovora.

Ukoliko bi neko, na primer, osnovao klub u Devonu, okrugu koji se nalazi na jugozapadu Engleske, takmičenje bi počeo u osmoj diviziji Fudbalske lige Devon i morao bi da prođe redom svaku ligu (7, 6, 5, 4, 3, 2, i 1.) pre nego što bi ušao u Premijer ligu Devona.

Čari 'nedeljne lige'
Čari "nedeljne lige"foto: EPA/Neil Hall

Promocija iz Premijer lige Devona donosi igranje Jugozapadne divizije, a odmah potom na redu je Jugozapadna Premijer liga.

Tada klub postaje poluamaterski i igra u Južnoj "kombinacijskoj" ligi, a onda i u Prvoj diviziji Južne lige, nakon čega sledi Premijer divizija Južne lige.

U tom trenutku klub je već blizu igranja sa klubovima iz cele Engleske.

Za to je potrebno da se izborite za promociju u Nacionalnoj ligi Jug, čime bi obezbedili igranje Nacionalne lige.

Posle toga klub postaje profesionalan i sledi mu igranje u Liga 2, Liga 1, a onda i Čempionšip, pa na kraju, konačno - Premijer liga.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track