LAŽIRAO JE DOKUMENTA I USPEO DA PREVARI I POSLOVNO OPREZNE NEMCE: Šokirao je javnost i navijače, Savez u čudu, demantuju PODVALU
Foto: AP Martin Meissner, Printscreen

skandal

LAŽIRAO JE DOKUMENTA I USPEO DA PREVARI I POSLOVNO OPREZNE NEMCE: Šokirao je javnost i navijače, Savez u čudu, demantuju PODVALU

Fudbal -

Da su fudbaleri rođeni u Africi skloni lažiranju godina rođenja, nije neka novost. Česti su slučajevi takvih anomalija, međutim nisu česti u poslednje vreme.

Jusufa Mukoko
foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Zato je Nemačkom, kao grom iz vedra neba odjeknula vest, koju je kao ekskluzivu lansirao nemački magazin "Bunte". Fudbaler Borusije iz Dortmunda Jusufa Mukoko lažirao je dokumenta i tako prevario uvek oprezne Nemce.

Zvanično Jusufa Mukoko ima 18 godina, međutim dokumentacija pristigla iz Afrike kaže drugačije. Novinari magazina "Bunte" objavili su kopiju rodnog lista za kojeg tvrde da pripada Jusufuu Mukokou.

Na dokumentu piše da je izvesni "Jusufa Mohamadu" rođen u glavnom gradu Kameruna Jaundeu, 19. jula 2000. godine. I daje zaveden pod brojem 4621/2000.

Vrlo je moguće da će nemački fudbal potresti veliki skandal. Naime, Jusufa Mukoko je u Nemačkoj proglašen kao supertalenat i fudbaler kojem je projektovano da u narednim godinama postane superzvezda.

Jusufa Mukoko
foto: Printskrin

Jusufa Mukoko došao je u Nemačku iz Jaundea 2014. godine. I ako je ceniti po dokumentu iz Afrike, on nema 18, već 22 godine i četiri meseca. Stariji je 52 meseca nego što se smatralo.

Autentičnost dokumenta nije moguće proveriti, a sam Mukoko je učinio mnogo da spreči objavljivanje sertifikata, pošto ga je dan pre njegove prve međunarodne utakmice u novembru 2022., sud zabranio.

Jusufa Mukoko
foto: Printskrin

Datum rođenja je u drugom redu i ispisan je na francuskom jeziku. Činjenica da se prezime razlikuje na krštenici nije iznenađujuće. List "Špigl" je ranije, u novembru prošle godine, objavio da je Džozef Mukoko, koji se vodi kao Jusufov otac, dečaka otkrio i usvojio u svojstvu lovca na talente.

Jusufa Mukoko
foto: UWE KRAFT / imago sportfotodienst / Profimedia

Džozef Mukoko, koji u Nemačkoj živi već 40 godina i koji je 2014. doveo dečaka u Hamburg u dobi od navodnih devet godina, zakleo se sudu u postupku zabrane da je on biološki otac. Matični ured u Hamburgu potvrdio je da je igračevo rođenje potvrđeno u Nemačkoj 2016. godine. Dakle, napadač ima zvanične dokumente koji kao njegov rođendan potvrđuju datum 20. novembra 2004. godine.

Jusufa Mukoko postao najmlađi profesionalni fudbaler u Nemačkoj sa sada već upitnih 16 godina. Dobio je šansu da zaigra u prvom timu Dortmunda za koju je dosad postigao 11 golova, uz osam asistencija, u 59 utakmica.

Jusufa Mukoko
foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Debitovao je i za A reprezentaciju Nemačke protiv selekcije Omana u novembru 2022. godine. Tako je postao najmlađi debitant u selekciji Nemačke, još od Uvea Zelera 1954. godine.

Bio je član reprezentacije Nemačke na Svetskom prvenstvu u Kataru, gde je upisao jednu utakmicu, protiv Japana, kada je zamenio Serža Gnabrija i postao najmlađi nemački igrač koji je ikada igrao na Svetskom prvenstvu, sa 18 godina i tri dana.

U FS Nemačke uveravaju javnost da Jusufa Mukoko ima 18 godina, ali objavljeni dokument budi sumnju, mada je gotovo izvesno da se nikada neće saznati koliko mladi fudbaler ima godina.

Kurir sport/Bunte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track