ČOBANIN KOJI JE ZAUSTAVIO RONALDA: Čuvao je ovce, spavao na ulici, radio kao đubretar, a onda je na Mundijalu postao HEROJ NACIJE!
Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA/Abir Sultan, screenshot Youtube

zanimljiva priča

ČOBANIN KOJI JE ZAUSTAVIO RONALDA: Čuvao je ovce, spavao na ulici, radio kao đubretar, a onda je na Mundijalu postao HEROJ NACIJE!

Fudbal -

Nekadašnji golman iranske fudbalske reprezentacije, Alireza Beiranvand, iza sebe ima veoma interesantnu priču, a o njegovom životu može komotno da se snimi i film.

Njegovi roditelji su bili nomadi, često su se selili u potrazi za pašnjacima na koje bi mogli puštati svoje ovce. On je najstarije dete u porodici, što automatski znači da je najveći teret bio na njemu. Pastir - to je bio njegov prvi posao.

Kad god nije morao čuvati ovce igrao bi fudbal i lokalnu igru Dal Paran u kojoj je cilj što dalje baciti kamen. Ta igra mu je kasnije puno pomogla u karijeri, jer je poznat po neverovatnom izbačaju lopte rukom, a svet je obišao snimak njegove asistencije sa gola protiv Traktor Sazija, kada je lopta letela neverovatnih 70 metara.

Alireza
foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Njegov otac nije bio za to da se Alireza bavi fudbalom, pa je dečak koji će kasnije zaludeti svet pobegao u Teheran, a novac za autobus pozajmio je od rodbine.

"Otac nije voleo fudbal, od mene je tražio da radim. Čak mi je cepao dresove i rukavice, pa sam često branio golih ruku", otkrio je za Gardijan Alireza.

Filmska priča se u tom trenutku nastavlja. U autobusu je upoznao Hoseina Feiza, trenera lokalne ekipe, koji je tražio novac da mu da priliku da zaigra. On nije imao novac ni mesto gde će prespavati, pa je nekoliko noći proveo ispred ulaza u klub.

Alireza
foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Spavao sam pored ulaza u klub, kad se probudim vidim pored sebe kovanice. Ljudi su mislili da sam prosjak. U svakom slučaju, mogao sam da pojedem ukusan doručak posle dosta vremena."

Feiz mu je nakon nekoliko dana dao šansu. Beiranvand se smestio kod jednog saigrača i zaposlio u perionici automobila. Kasnije je prešao u Naft-e-Tehran, pa je sem u perionici radio i u piceriji, čistio je ulice.

Slabo je napredovao u karijeri, jer se povredio, pa mu je Naft dao otkaz. Mislio je da je sve gotovo... Onda je usledio poziv trenera U23 ekipe Nafta, tražio je da se vrati. Tada se sve otvorilo. Usledio je poziv u mladu reprezentaciju, postao je prvi golman u klubu, a od 2015. godine je u A reprezentaciji Irana.

A onda, na Svetskom prvenstvu u Rusiji, Alireza izbija u prvi plan. Na utakmici između Irana i Portugala, Kristijano Ronaldo je pao u kaznenom prostoru, a sudija je uz pomoć VAR-a pokazao na belu tačku.

Alireza
foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Portugalski as je preuzeo odgovornost, namestio loptu i šutirao, ali mreža se nije zatresla. Loptu je pre ulaska u mrežu zaustavio golman Alireza Beiranvand.

Nakon kratke epizode u Antverpu, pa potom i u Boavisti, Alireza se vratio u Persepolis, u kom je otkrio najveći trag. Što se tiče reprezentativne karijer, 30-godišnji čuvar mreže je upisao 54 nastupa za nacionalni tim.

Alireza je takođe branio i na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali je Iran svoje učešće završio već u grupnoj fazi.

Alireza
foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iranski golman neće po dobrom pamtiti Mundijal u Kataru, pošto je na utakmici protiv Engleske doživeo stravičnu povredu. Posle samo sedam minuta igre došlo je do žestokog sudara u šesnaestercu Irana.

Beiranvald je istrčao kako bi boksovao loptu i tom prilikom se sudario sa saigračem iz odbrane. Ostao je golman Irana na zemlji. Krv je šikljala iz nosa, desetak minuta lekarski tim mu je ukazivao pomoć. Pokušao je da nastavi meč, ali minut kasnije ponovo je pao i na nosilima je iznet sa stadiona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track