FUDBALSKI ZEMLJOTRES DRMA CELU EVROPU: Barselona na stubu srama zbog korupcije! Plaćali MILIONE, sad im preti KATASTROFA
Foto: Mohammed Saad / AFP / Profimedia

SKANDAL

FUDBALSKI ZEMLJOTRES DRMA CELU EVROPU: Barselona na stubu srama zbog korupcije! Plaćali MILIONE, sad im preti KATASTROFA

Fudbal -

Fudbalski klub Barselona našao se u velikom problemu zbog optužbi da je uplaćivao novac bivšem potpredsedniku španske sudijske komisije.

Pored samog kluba, tužilaštvo u Barseloni je podiglo optužnicu i protiv nekadašnjih predsednika Katalonaca, Đozepa Bartomeua i Sandra Rosela.

Oni se terete da su od 2001. do 2018. godine Hozeu Mariji Enrikeu Negreiri, nekadašnjem potpredsedniku sudijske komisije i njegovoj firmi, platili ukupno 8,4 miliona evra.

On je zauzvrat za Barselonine utakmice delegirao sudije za koje je garantovao da će suditi u njenu korist.

Na prvom ročištu tužilaštvo je poručilo sledeće: FK Barselona je ostvarila i održavala strogo poverljiv verbalni sporazum s Hozeom Marijom Enrikezom Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsednika španske sudijske komisije u zamenu za novac postupao tako da je Barselona imala povlašćen status kod sudija.

Optuženi Bartomeu
Optuženi Bartomeufoto: EPA / Alejandro Garcia

Zanimljivo je da aktuelni predsenik Barselone, Đoan Laporta, nije optužen za ista dela kao Bartomeu i Rosel, iako je u prvom mandatu bio na čelu ovog kluba od 2003. do 2010. godine.

Uprkos tome, Havijer Tebas, prvi čovek La Lige, smatra da Laporta mora da podnese ostavku i da je jedini prihvatljiv scenario sa njegovim ostankom u klubu da prizna sve što zna o optužbi.

Međutim, Laporta je odgovorio da se neće povući sa funkcije, a optužbe protiv kluba su krenule tri dana nakon što je on izjavio sledeće:

"Neka bude jasno da Barselona nikada nije kupovala sudije i da nikada nije nameravala da ih podmiti. Apsolutno nikad".

Laporta
Laportafoto: Profimedia

Barselona je nakon optužbi priznala da je uplaćivala novac, ali kako kažu iz kluba, za legalne usluge.

"Platili smo spomenute iznose kao spoljnom tehničkom konsultantu, kako bi nam radili video kompilacije nastupa sudija. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo skladno tome savetovali igrače. Praksa angažmana kompanija za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima", naveli su iz kluba.

Međutim, čak 18 od 20 klubova La lige je reagovalo zajedničkim saopštenjem u kojem su izrazili zabrinutost zbog onoga što je radila Barselona. Jedini klub koji nije reagovao osim Barselone je najveći rival, Real Madrid.

Laporta je najavio da će klub pokrenuti sopstvenu istragu oko isplata, a u međuvremenu moraće da brine zbog činjenice da bi UEFA mogla da ga izbaci iz evropskih takmičenja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track