JA SAM PRAVI FUDBALSKI ZALUĐENIK! Rođeni Beograđanin gradi karijeru u Evropi: Švajcarci imaju sve, ali Srbi više vole loptu!
Foto: Privatna arhiva

fanatik na klupi

JA SAM PRAVI FUDBALSKI ZALUĐENIK! Rođeni Beograđanin gradi karijeru u Evropi: Švajcarci imaju sve, ali Srbi više vole loptu!

Fudbal -

Švajcarska i Srbija u fudbalu imali su niz okršaja poslednjih godina. Po nekom nepisanom pravilu, Švajcarci su uvek izlazili kao pobednici.

Katar, Srbija, Orlovi, Švajcarska
foto: Dado Đilas

Posebno na prethodna dva Mundijala, u Rusiji i Kataru, kada su nas direktno izbacili iz eliminacione faze i poslali kući. Srbija za razliku od Hrvatske na primer, nikada nije uspevala da iskoristi fudbalski potencijal svoje migracije. Imali smi iz Švajcarske samo Zdravka Kuzmanovića, ali bi neke stvari u bliskoj budućnosti mogle da se promene.

Nikola Marunić
foto: Privatna arhiva

Nikola Marunić, mladi srpski fudbalski stručnjak koji je rođen u Beogradu i koji se školovao u Švajcarskoj, već je imao priliku da radi u reprezentaciji te zemlje. Već 13 godina se bavi trenerskim poslom, pošto je karijeru fudbalera morao rano da prekine zbog povrede.

- Rođen sam na Zvezdari, ali sam još kao beba došao u Švajcarsku, gde su moji roditelji otišli da žive. Vrlo rano, sa osam godina počeo sam da igram fudbal u lokalnoj Konkordiji iz Bazela. Spletom raznih okolnosti vratio sam se u Beograd i zaigrao za Radnički sa Novog Beograda. Međutim, pošto klub nije plaćao igrače, vratio sam se u Švajcarsku i zbog povrede prekinuo karijeru - priča za Kurir Nikola Marunić (33) i nastavlja:

- Odlučio sam da se bavim trenerskim poslom, počeo sam sa školovanjem i usavršavanjem. Uspeo sam da jednu godinu budem pomoćnik u omladinskoj reprezentaciji Švajcarske. Počeo sam da gradim karijeru i danas vodim Konkordiju, koja se bori da uđe u treći rang takmičenja Švajcarske.

Nikola Marunić
foto: Privatna arhiva

Nikola Marunić otkriva da veliki broj srpskih dečaka igra u švajcarskim klubovima, neki od njih su vrlo talentovani i uključeni u reprezentativni fudbalski sistem reprezentacije te zemlje.

- U Švajcarskoj praktično u svakom klubu ima nekoliko interesantnih srpskih igrača. Treba istaći da Švajcarci nisu zaluđeni fudbalom. Zimski sportovi i hokej na ledu privlače u mnogim predelima više paznje. Ipak im je rad sa decom na visokom nivou, jer stalno teže ka tome da usavršavaju sistem. Takođe treba reći da bukvalno svako selo u Švajcarskoj ima terener sa veštačkom travom i da su uslovi mnogo bolji nego kod nas. Sa druge strane kod nas u Srbiji nedostaje infrastrukutura, ali sam ubeđen da ima mnogo više talenata. Deca u Švajcarskoj nisu primorana da se bore za svoje snove, već je bukvalno svakom klincu omogućen dobar život, uz poštovanje ovdašnjih struktura.

Nikola Marunić
foto: Privatna arhiva

Usavršavanje je za svakog trenera vrlo važna stvar.

- Idem na mnoge seminare. Bio sam na predavanju kod Rejmonda Verhajena u Lisabonu. Nešto najluđe što sam doživeo. Za pet dana kursa, nisam spavao ukupno deset sati. Ali je bilo veoma korisno. Volim da obilazim klubove širom Evrope i učim od trenerskih kolega. Bio sam u Frajburgu, Verderu iz Bremena, Nirnbergu, Bazelu, čak i u kadetima Partizana pre nekoliko godina. Kao trener preferiram sistem 4-3-3, ali volim i postavku sa tri odbrambena igrača i dva centarfora, 3-5-2. Više me zanima način igranja mog tima. Volim agresivnost i maksimalnu posvećenost timskom duhu. Obrazovanje je veoma bitna za mladog trenera, pa čak i za iskusnije kolege. Fudbal se stalno razvija i nikada ne treba stati sa sopstvenom edukacijom. Isto mišljenje imam što se jezika tiče. Govorim četiri jezika i mislim da je to jedan od ključeva uspeha u fudbalu.

Nikola Marunić
foto: Privatna arhiva

U trenerskom poslu, ima i nekoliko stručnjaka koje veoma ceni i na koje se ugleda.

- Od srpskih trenera cenim najviše Vladana Milojevića, jer je u Zvezdu uneo neverovatnu energiju i stvorio jak timski duh. Od stranih trenera volim stil i ludost Marsela Bijelse i pobednički mentalitet Antonija Kontea. Međutim, iznad svih mi stoji način vođenja ekipe onako kako to radi Žoze Murinjo.

Nikola Marunić
foto: Privatna arhiva

Planovi za budućnosti su realni, za mladog Srbina iz Švajcarske, koji je oženjen i ima sina Arsenija.

- U neko bliže vreme, želim da ukoračim u profesionalni fudbal i da se dugoročno ustalim na najvišem nivou. Za deset godina želim da vodim jednu ekipu iz zemlje u kojoj ljudi žive za fudbal. Jer i sebe smatram zaluđenikom fudbala - zaključio je Nikola Marunić.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track