DRAGAN DŽAJIĆ JE PREDSEDNIK FSS! Legenda će voditi srpski fudbal u naredne četiri godine!
Foto: Nenad Kostić

KONAČNO

DRAGAN DŽAJIĆ JE PREDSEDNIK FSS! Legenda će voditi srpski fudbal u naredne četiri godine!

Fudbal -

Dragan Džajić je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, na Izbornoj sednici u Staroj Pazovi!

Jednoglasno - svih 78 prisutnih delegata odlučili su da poklone poverenje legendi srpskog fudbala da vodi FSS u naredne četiri godine.

Izborna Skupština trajala je nešto malo manje od dva časa i evo kako je sve to izgledalo.

Dragan Džajić je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije!

Sa 78 glasova za i nijednim protiv, niti suzdržanim, Dragan Džajić je izabran za predsednika FSS.

"Počastvovan sam činjenicom da sam dobio priliku da vodim srpski fudbal. Prihvatio sam ovaj izazov jer osećam da znanjem i iskustvom stečenim osvajanjem 36 klupskih trofeja, svetske i evropske titule, mogu da pomognem. Mislim da zajedno možemo da podignemo srpski fudbal na viši nivo.

1 / 20 Foto: Nenad Kostić

U FSS ima dosta stvari koje dobro funkcionišu, ali i onih koje možemo da unapredimo. Merilo rada u očima javnosti je reprezentacija i daćemo sve od sebe da ona bude redovan učesnik najvećih takmičenja i da na njima napravi iskorak. Prioritet je odlazak na Evropsko prvenstvo i uspeh na istom", rekao je novi predsednik FSS.

vandredna izborna sednica, FSS, Stara Pazova
foto: Nenad Kostić

Izbor za predsednika i rukovodstvo FSS

"Zloupotrebiću pravo kao predsedavajući. Hvala FSS, zameniku predsednika, svim organima u prethodnom periodu na demokratski fer izborima i svima koji su doprineli u legitimnim postupcima, a da li neko ima pravo da se ljuti kada izgubi? U fudbalu je to normalno", poručio je Nedimović koji je vodio sednicu.

vandredna izborna sednica, FSS, Stara Pazova
foto: Nenad Kostić

Delegat Mirko Poledica se javio za reč, a posle govora je napustio sednicu:

"Ne želim nikoga da uvredim, samo želim da otvorimo brojne teme koje zajedno treba da rešavam. Pasivnost skupštine mi najviše smeta, ovde treba da pričamo i donosimo odluke. Imam potrebu da kažem svima koji rukovode Savezom da je Skupština vaš poslodavac, dužni ste da nas obaveštavate o svim odlukama".

Izveštaj o radu FSS u prethodnom mandatu

Prisutnima se obratio Jovan Šurbatović.

"Ostvareni su dva plasmana na Svetska prvenstva. Ono što je jako važno, mi smo kroz dva ciklusa Lige nacija, iz Lige C došli do grupe A. Mlada reprezentacija se plasirala na Evropskom prvenstvu u Italiji, omladinci među osam najboljih na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj, kadeti su bili treći na Evropskom prvenstvu u Izraelu. Ostvarili su plasman i na Evropskom prvenstvu 2017. i 2018. godine. Žene su pobedile Nemačku, sedmostrukog prvak Evrope. A U17 ženska reprezentacija se plasirala na Evropskom prvenstvu 2017. Futsal se kontinuirano takmiči na najvećim takmičenjima.

Ono što je budućnost i što nas čeka je esport, efudbal. Prvaci smo Evrope 2021. i vicešampioni godinu dana ranije. Klupski fudbal nam je 11. u Evropi. Ono na čemu je rukovodstvo insistiralo je borba protiv nameštanja utakmica. Od 2016. do 2022. imali smo čak 92 prijave. Od toga samo pet klubova 58 prijava. Uhvatili smo se u koštac sa velikim zlom. Već dve godine nemamo nijednu prijavu od UEFA, nema nameštenih utakmica. Zahvaljujući VAR-u, koji smo implementirali.

Uvećani su sponzorski ugovori za TV prava. Puna regularnog takmičenja donela je nove sponzore. Potpisali smo rekordne ugovore. Dobri rezultati i potpisivanje ugovora za rezultat imaju rekordan budžet. Pratite kretanje budžeta od 2016. na ovamo. U godinama kada ostvaruje plasman na Svetskom prvenstvu to se odražava na prihode. Pogledajte koliko su veći prihodi ostvareni zahvaljujući plasmanu u Katar. Rekordan budžet od oko 30 miliona evra"

Sednici prisustvuje 79 od 85 delegata

Jedini mandat koji nije verifikovan jeste mandat Tomislava Karadžića, a zamenjeno je pet delegata.

Verifikacija mandata je jednoglasno usvojena, a novi delegati su: Jovica Vasilić, Dragan Džajić, Stefan Babović, Igor Konatar, Nemanja Vidić, Ratko Grabić.

1 / 18 Foto: Nenad Kostić

Reč iz UEFA - Nikola Luka:

"Topli pozdravi UEFA familije srpskom fudbalu. Drago mi je što sam danas prisutan i što prisustvujem još jednoj Skupštini. Ovo je značajan događaj koji će obeležiti veliki period posle skoro dve godine reformi u pravcu modernizacije fudbalske zajednice u Srbiji i Fudbalskim savezom usvajanjem statuta krajem 2021. godine. Imamo čvrst okvir koji počiva na načelima koji su nam svima važni.

Nikola Luka
Nikola Lukafoto: Nenad Kostić

Bilo je dosta prepreka na tom putu, ali broji se konačan rezultat. Uprkos preprekama treba iskoristiti priliku. Čestitam celom timu na vođenju srpskog fudbalskog broda u nemirnim vodama. Potrebno je nastaviti sa reformama u budućnosti i daljim modernizacijama srpskog fudbala.

Do juče smo imali dve legende svetskog fudbala kao kandidate i želim da čestitam Nemanji Vidiću na vođenju kampanje i na njegovom doprinosu, svakako da je on potreban. U isto vreme, želim sve najbolje Draganu Džajiću i njegovom timu. Ubeđeni smo da je budućnost fudbala u Srbiji u sigurnim rukama. Gospodine Džajiću možete da računate na podršku UEFA u predstojećem periodu.

Na kraju, želim puno sreće Draganu Stojkoviću Piksiju i uspešne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine"

Sednica je počela!

Uvodnu reč je imao dosadašnji zamenik predsednika, Nenad Bjeković, koji je reč predao Jovanu Šurbatoviću, generalnom sekretaru FSS, koji se zahvalio delegatu UEFA Nikoli Luki i Martiju Georgiju, te FIFA Hajdi Peha na prisustvu i potom objasnio pravila.

Branislav Nedimović, Igor Uljarević i Darko Ramovš izglasani bez glasa protiv kao Radno predsedništvo i oni će rukovoditi Skupštinom.

Jednoglasno je izabrana i Verifikaciona emisija koju čine: Zoran Šćepanović, Slavko Perović, Radenko Stevović i Igor Uljarević, dok će zapisničar biti Vesna Novaković.

Uoči izborne Sednice:

Dragan Džajić je došao u Staru Pazovu u društvu Vladimira Petrovića Pižona. Za njima je stigao i Žarko Zečević, a potom i Milovan Đorić.

U Sportskom centru FSS se nalazi i veliki broj delegata. Tu su i Nenad Bjeković, Branislav Nedimović, Tomislav Karadžić, Zoran Filipović, Nikola Lazetić, Slavko Perović i mnoge druge ličnosti iz srpskog fudbala.

Među prisutnima se nalaze i selektor reprezentacije, Dragan Stojković Piksi, kao i direktor A tima, Stevan Dika Stojaković.

Na Izbornu sednicu je došao i Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost". On je obavio kraći razgovor sa Darkom Tešovićem, novim trenerom Radničkog iz Sremske Mitrovice koje očekuje susret sa Crvenom zvezdom u Kupu Srbije.

1 / 12 Foto: Starsport©

Podsetimo, samo dan pred izbore, Nemanja Vidić se povukao iz trke.

Šta je potrebno da se izabere predsednik?

Dragan Džajić
foto: Zorana Jevtić

Novi predsednik FSS biraju delegati, njih 85. Kako bi se glasanje održalo, potrevno je da na Izbornoj sednici bude prisutno 50 odsto delegata, odnosno najmanje 43.

Od broja prisutnih delegata zavisiće i broj potrebnih glasova da bi predsednik bio proglašen, ali sve to ne bi trebalo da predstavlja problem s obzirom na to da je Dragan Džajić uoči izbora dobio veliku podršku.

Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena nedavno je predstavio svoj tim i program za slučaj da bude izabran za predsednika.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track