Najnovije vesti

OGLASIO SE KARDIOHIRURG POSLE GUDELJEVE DRAME U ŠPANIJI! Dr Miljko Ristić: Nama i u reprezentaciji igraju NESPREMNI fudbaleri
Foto: Kurir Televizija

zabrinjavajuće

OGLASIO SE KARDIOHIRURG POSLE GUDELJEVE DRAME U ŠPANIJI! Dr Miljko Ristić: Nama i u reprezentaciji igraju NESPREMNI fudbaleri

Fudbal
08:47h

Dragiša Gudelj, brat srpskog fudbalskog reprezentativca Nemanje Gudelja, tokom utakmice u Španiji ostao je bez svesti da leži na travi, a mediji prenose da je došlo do zastoja rada srca.

Ovaj 25-godišnjak je sada stabilno i pod konstantnim nadzorom lekara. Zašto su sve češći ovakvi slučajevi proveravala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović s kardiohirurgom Miljkom Ristićem.

- Sve sportske aktivnosti su drugačijeg intenziteta. Mi sprovodimo medicinske testove, koji su verodostojni. Obaveza je svih fudbalskih ekipa i sportista da se podvrgnu tim testovima, kako se ovakve stvari ne bi dešavale - započeo je dr Miljko Ristić i objasnio od čega se sastoji jedan ovakav test.

- To je test opterećenja koji ne zahteva veliku opremu. Za pojedine sportove otpor se intenzivira od 25 vati, obični ljudi izdrže do 100. Međutim, za alpiniste je potrebno da se izdrži test od 250, a za sportiste od 150 do 200 vati - objašnjava Ristić.

Potom se dotakao i samog slučaja srpskog fudalera na utakmici u Španiji.

- Ne znam da li je rađen test za pacijenta o kom pričamo, ali ima primera da brojni sportisti nisu ni pregledani. Odlazeći na brojne seminare FIFA, kad smo razgovarali o iznenadnim smrtima na terenu, dolazili smo do otkrića da na mnogima nisu ni rađeni testovi izdržljivosti, pa nisu ni mogle da budu otkrivene neke srčane mane - otkriva dr Ristić.

Dragiša Gudelj
foto: Printscreen/Twitter

Doktor Miljko Ristić objasnio je i šta se dešava na fudbalskim treninzima, koji su takođe parametar za fizičko stanje igrača.

- Veliki deo sportskih ekipa nije pokriven kondicionim trenerom, što bi trebalo da bude obaveza. On je taj koji određuje test koji svaki fudbaler može da izdrži sa sigurnošću i na osnovu kog dobija dozvolu da se takmiči - kaže Ristić i na kraju podseća na jedan loš primer u srpskom fudbalu.

03:58

OGLASIO SE ČUVENI KARDIOHIRURG POSLE GUDELJEVE DRAME U ŠPANIJI! Dr Ristić: Nama i u reprezentaciji igraju nespremni fudbaleri

- Mi dugo u našoj zemlji nismo imali kondicionog trenera, recimo reprezentacija ga nije imala do dolaska Ilije Petkovića za selektora. Primera radi, daje im se test koji moraju da završe u roku od 50 sekundi. Ona koji ne uspe da ga obavi u tom roku, nije sposoban da igra utakmicu. Oni su možda zdravi i nemaju srčanih problema, ali se može zaključiti koliko je ko sposoban da igra. Naša reprezentacija koja je igrala na Svetskom prvenstvu imala je mnogo igrača koji nisu bili sposobni da igraju, što je nonsens.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja