JEZIVE UVREDE ZA GOLMANA CRNE GORE OD DOMAĆIH NAVIJAČA: Zasmetale im rukavice u boji TROBOJKE! Pljušte vređanja i omalovažavanja!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

jadno i nepotrebno

JEZIVE UVREDE ZA GOLMANA CRNE GORE OD DOMAĆIH NAVIJAČA: Zasmetale im rukavice u boji TROBOJKE! Pljušte vređanja i omalovažavanja!

Fudbal -

Fudbalske reprezentacije Crne Gore i Srbije (0:2) odigrale su utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Lazar Carević, Milan Mijatović
foto: Instagram FS Crne Gore

Bez ijednog incidenta, uz veliku vitešku i čojstvenu borbu na terenu, baš onako kako priliči braći. Međutim, bilo je i onih kojima je zasmetao takav ambijent.

Na udaru dela navijača domaće reprezentacije našao se rezervni golman Crne Gore Lazar Carević, čuvar mreže novosadske Vojvodine i momak koji je fudbalski stasao u Barseloni. Trn u oku tzv. "komitama" bile su rukavice golmana Crne Gore, tačnije njihove boje.

Carević Lazar
foto: Printskrin/Tviter

Pljuštale su uvrede na društvenim mrežama na račun Lazara Carevića, inače sina Marka Carevića, uglednog privrednika i političara iz Budve. Jezivo je bilo za čitati sve ono što su pisali.

Međutim, trobojka u kojoj dominiraju crvena, plava i bela boja bila je zvanična zastava Knjaževine, a potom i Kraljevine Crne Gore, iz vremena dinastije Petrović.

Knjaževina Crna Gora je period u istoriji Crne Gore kada je uspostavljena trobojka. Postojala je od 1852. do 1910. godine. Pre nje, Crna Gora bila je nasledna episkopija, a postojala je sve dok 1910. kada je proglašena za kraljevinu. Imala je dva vladara iz dinastije Petrović-Njegoš, knjaza Danila i knjaza Nikolu. Prve vesti o trobojkama zastavama u Crnoj Gori, kako piše Jovan Markuš u knjizi “Grbovi, zastave i himne u istoriji Crne Gore“, izdatoj na Cetinju 2007. godine,donele su “Srpske novine“ iz Beograda, u broju od 29. aprila 1858. godine.

U članku se navodi da se u Kotoru izrađuju slovenske trobojke koje je naručio Knjaz Crnogorski. Knjaz Danilo je prvi put istakao trobojku jula meseca 1860.godine kako je zabeležio “ Srpski dnevnik“ iz Novoga Sada u broju 55 od 14.7.1860. prilikom boravka knjaza Danila i knjegine Darinke u Prčnju na kući se vila “trobojna bijelo-plavetno-crvena zastava“. Najverovatnije da je knjaz Danilo ustanovio trobojku kao državnu zastavu po ugledu na francusku zastavu, koja je postala simbol slobode.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track