ZVEZDA OBARA REKORDE I POSTAVLJA NOVE STANDARDE U SRBIJI: U subotu crveno-beli igraju protiv TSC za najraniju titulu u istoriji
Foto: Starsport

brutalna statistika

ZVEZDA OBARA REKORDE I POSTAVLJA NOVE STANDARDE U SRBIJI: U subotu crveno-beli igraju protiv TSC za najraniju titulu u istoriji

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde su nadomak obaranja brojnih rekorda ove takmičarske godine.

Crvena zvezda
foto: www.crvenazvezdafk.com

Naime, ukoliko osvoj3 bod na predstojećem meču u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije protiv TSC-a u subotu od 18.00 časova, izjednačiće se sa legendarnom generacijom koju je predvodio Gojko Zec u sezoni 1976/77, a koja je jedina u istoriji kluba osvojila titulu šampiona države šest kola pred kraj.

Crveno-belima će ovosezonska titula biti šesta uzastopna i predstavljaće rekord kluba. Takođe, ukoliko osvoje i Kup Srbije, doći će i do treće vezane duple krune, što nije samo Zvezdin rekord, već niko nikada u jugoslovenskom, a zatim i srpskom fudbalu nije uspeo da dođe do takvog učinka.

Crvena zvezda trenutno ima najduži niz u Evropi i svetu po broju domaćih utakmica na svom stadionu bez poraza - trenutno su na broju od 109 utakmica, a poslednji meč na Marakani u prvenstvu izgubili su sada već davnog aprila 2017. godine. Pored svih ovih impozantnih rezultata, izabranici Miloša Milojevića grabe ka jednoj od najranije osvojenih titula uz najveću bodovnu prednost u odnosu na drugoplasiranu ekipu na tabeli.

Delije
foto: www.crvenazvezdafk.com

U 28. kolu, 1977. godine, Crvena zvezda je pobedom nad Zagrebom rezultatom 3:1 obezbedila do sada najranije osvojenu šampionsku titulu, a dvostruki strelac bio je Zoran Filipović, dok je jednom bio precizan Miloš Šestić. Uz napomenu da se tada pobeda računala kao dva boda - Crvena zvezda je završila sa čak devet poena prednosti u odnosu na ekipu Dinama iz Zagreba koja je zauzela drugo mesto.

Od tada, pa do danas, nijedna generacija našeg kluba nije uspela da izjednači taj učinak, a četu Miloša Milojevića deli jedan meč od ispisivanja nove istorije zlatnim slovima. Ukoliko Crvena zvezda slavi ili čak odigra remi sa ekipom TSC-a u meču 31. kola domaćeg šampionata, matematički će obezbediti titulu šampiona države, s obzirom da trenutno imamo 20 bodova prednosti u odnosu na ekipu iz Bačke Topole i ukoliko bi se održala ta razlika, definitivno bi došla do pehara nacionalnog prvenstva sa najubedljivijom razlikom. Za sada rekord drže izabranici Vladana Milojevića koji su u sezoni 2017/18 završili sezonu sa 17 bodova više u odnosu na večitog rivala, koji je bio drugi.

Milan Kosanović, Vladan Milojević
foto: @starsport

U sezoni 2020/21 - Crvena zvezda je prvi put u istoriji osvojila šampionsku titulu bez ijednog poraza. Imali su skor od 35 pobeda i tri remija, osvojili 108 bodova i postigli 114 golova. Ove sezone su takođe, na pragu osvajanja titule bez poraza sa preko 100 bodova i golova.

Po svemu sudeći, iako deluje da finiš sezone nije preterano takmičarski zanimljiv, fudbaleri Crvene zvezde igraju za rekorde i za nove stranice istorije kluba, a sezona 2022/23 će po mnogim stvarima biti nezaboravna za sve zvezdaše, jer će se na sve gore pomenute stvari, Zvezda prvi put plasirati u najelitnije evropsko klupsko takmičenje bez kvalifikacija još od 1991. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track