STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Na stadionima Premijer lige će moći da se igra SAMO VATERPOLO! Ovo su najugroženija mesta
Foto: EPA/Vince Mignott

ŠOK!

STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Na stadionima Premijer lige će moći da se igra SAMO VATERPOLO! Ovo su najugroženija mesta

Fudbal -

Globalno zagrevanje i klimatske promene postale su realan problem i velika opasnost za fudbal, pre svega u zemlji gde je ovaj sport nastao.

Ovom velikom problemu je, između ostalog, posvećen dokumentarac ugledne televizije "Skaj sports", u kojem je detaljno opisana opasnost sa kojima se fudbal suočava u 21. veku.

Od trenutnih učesnika Premijer lige, tri kluba su navodno upozorena da njihovi stadioni neće moći da se nose sa sve većim količinama padavina. U pitanju su Čelsi, Vest Hem i Fulam, čiji stadioni bi mogli da budu potpuno potopljeni dok 1953. godine.

Fulam, Krejven Kotidž
foto: EPA/Tolga Akmen

"Klimatska kriza je jedno od najbitnijih pitanja našeg vremena. Po sadašnjoj brzini, klimatske promene će imati širok uticaj na sve nas. U fudbalu već vidimo da su utakmice pogođene zbog ekstremnih vremenskih uslova", rečeno je iz Fudbalskog saveza Engleske (FA).

London se nalazi na 11 metara nadmorske visine, a pored brojnih stadiona i terena (njih 23, prenose britanski mediji), u opasnosti su i brojne važne tačke i atrakcije grada, kao što je, na primer, Bakingemska palata.

"U Engleskoj je to zaista ozbiljno. Moji proračuni su da je oko četvrtine profesionalnih stadiona u prve četiri lige pod pretnjom godišnjih poplava, ili će zapravo biti pod vodom do 2050", rekao je ekspert za klimatske promene, Dejvid Goldblat, a prenosi britanski "San" i dodaje:

Vest Hem, Olimpijski stadion
foto: EPA/Andy Rain

"Biće ekstremnijih kiša, ekstremnijih oluja, a sistemi za drenažu ne mogu da se nose sa količinom vode koja ulazi u njih. To će uticati na Vest Hem i Olimpijski stadion, Čelsijev Stamford Bridž... Fulamov Krejven Kotidž je zaista u nevolji, potopljena im je prodavnica ranije ove godine...".

Najugroženiji stadioni u Londonu i njihova nadmorska visina:

  • Krejven Kotidž (Fulam): Šest metara
  • Olimpijski stadion (Vest Hem): Sedam metara
  • Stamford Briddž (Čelsi): 16 metara

Ističe se da nije u pitanju samo kiša i da će fudbalski timovi morati da se suoče i sa porastom temperature i igranju u uslovima lošeg zagađenja vazduha koje može da ima veliki uticaj na performanse fudbalera.

"Hilsobrou" bio skroz pod vodom

Navijači Čefild Venzdeja dobro pamte 2007. godinu kada je usled velike količine padavina došlo i do velikih poplava.

Tada je čuveni stadion "Hilsborou" bio potpuno potopljen usled izlivanja reke Don.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track