TRENERI TRAŽE, ALI BRIH NE DA! Sudija koji je BRUTALNO OŠTETIO Srbiju izazvao neviđenu buru u Nemačkoj!
Foto: AP

polemika

TRENERI TRAŽE, ALI BRIH NE DA! Sudija koji je BRUTALNO OŠTETIO Srbiju izazvao neviđenu buru u Nemačkoj!

Fudbal -

U nemačkoj fudbalskoj javnosti povela se ogromna polemika o mogućnosti uvođenja "čelendža", odnosno video provere na utakmicama Bundeslige.

Treneri iz opravdanih razloga podržavaju ideju jer smatraju da bi uvođenje pregledanja snimka dodatno popravilo regularnost mečeva, ali jedan čovek se oštro protivi ovom predlogu - reč je o čuvenom nemačkom arbitru Feliksu Brihu.

Velika bura podigla se u javnosti nakon kardinalne greške koju su sudije napravile na meču Bohum - Dortmund (1:1), greške koja bi mogla da odredi šampiona Nemačke. Naime, nisu dosudili očigledan penal za Dortmund, pa je meč završen nerešenim rezultatom, što je Bajern iskoristio da se vrati na lidersku poziciju.

Borusija Dortmund
foto: Anke Waelischmiller/Sven Simon / AFP / Profimedia

Fudbaler Bohuma je na nedozvoljen način zaustavio Adejemija u šesnaestercu, ali sudija Saša Stegman i njegovi asistenti u VAR sobi se nisu oglasili, uprkos burnim protestima oštećenih gostiju.

Nakon meča Stegman je priznao da je napravio grešku, to je potvrdila i Sudijska komisija, ali slaba je to uteha Milionerima koji su ostali bez zlata vrednih bodova.

Ugledni fudbalski list "Kiker" smatra da bi uvođenje trenerskog čelendža, koji već postoji u brojnim sportovima poput košarke i odbojke, sprečio ovakve nepravde i sa tim se slažu treneri nemačkih klubova.

"U situacijama kada su donete pogrešne odluke, treneri bi trebalo da imaju priliku da reaguju. Jedna provera po poluvremenu bi imala smisla", smatra trener Kelna Štefan Baumgart.

Međutim, čovek koji je ostao upamćen po nedosuđenom penalu nad Aleksandrom Mitrovićem na meču Srbija - Švajcarska na Mundijalu u Rusiji, smatra da uvođenje čelendža nije dobra ideja.

"Mislim da čelendž u fudbalu ne bi doneo mnogo, jer imamo previše situacija u "sivoj zoni" u kojima neko treba da odluči. Čelendž ne znači da si u pravu. Ako sudija proveri situaciju po zahtevu trenera i protumači drugačije nego što se trener nadao, to bi moglo da izazove veće negodovanje i probleme, jer očekivanja nisu ispunjena", smatra Feliks Brih.

Nije ni čudo što se dotični protivi, jer njegova karijera sigurno ne bi bila takva kakva jeste, da su treneri imali priliku da provere njegove kontroverzne odluke. Zamislite samo da je te 2018. godine selektor Srbije Mladen Krstajić mogao da zatraži čelendž nakon rvačkog zahvata u šesnaestercu Švajcarske... Da li bi gospodin Brih promenio mišljenje?

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track