SRBI MODRIĆU SPASAVALI KARIJERU, A ON NI DA IH POMENE: Kad god je bilo potrebno srpski lekari pružali pomoć HRVATSKOM IGRAČU
Foto: AP Francisco Seco, Starsport, Privatna Arhiva

lečili ga

SRBI MODRIĆU SPASAVALI KARIJERU, A ON NI DA IH POMENE: Kad god je bilo potrebno srpski lekari pružali pomoć HRVATSKOM IGRAČU

Fudbal -

Luka Modrić jedan je od najboljih fudbalera današnjice. Igrač Reala iz Madrida ima punih 37 godina, a igra kao mladić.

Luka Modrić
foto: Alfaqui/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nedavno je Luka Modrić boravio u Beogradu, gde je bio na tretmanu kod čuvene srpske doktorke Marijane Kovačević, koja se poslednjih decenija specijalizovala za pomoć sportistima. U januaru pomogla je Novaku Đokoviću da sanira povredu i pobedi na Australijen openu u Melburnu.

Zaradio je fudbaler iz Hrvatske tešku povredu 28. aprila, razderotinu mišića zadnje strane na butini. Lekari Reala su rekli da ga čeka jednomesečna pauza, te da neće moći da igra oba polufinalna meča Lige šampiona, kao i utakmicu Kupa kralja protiv Osasune.

Marijana Kovačević, doktorka, Fizioterapeut
foto: Starsport

Međutim, posle samo nekoliko dana boravka u Srbiji i tretmana kod doktorke Marijane desilo se čudo. Luka Modrić se punim treninzima vratio posle samo devet dana. Igrao je osam minuta u finalu Kupa, a onda bio jedan od najboljih u prvoj utakmici protiv Mančester sitija (1:1) u polufinalu Lige šampiona.

Prvi put Srbin je Luki Modriću pomogao pre Mundijala u Rusiji 2018. godine. Bio je to lekar iz Ciriha Milisav Nikolić, koji ima ordinaciju u Švajcarskoj. Omaleni Dalmatinac kod doktora Milisava došao je sa teškom povredom kičme i dijagnozom od lekara iz Reala da mu je pukao pršljen i da mora ići na operaciju.

Milisav Nikolic
foto: Privatna Arhiva

Nikolić je posle pregleda ustanovio da je u pitanju skolioza, a ne pucanje pršljena. Jednom jednosatnom terapijom je oporavio Modrića, dao mu savete u vezi sa ishranom i on je u nastavku sezone bio jedan od najboljih u Realu, a potom i sa Hrvatskom na SP u Rusiji, koju je doveo do finala.

Zanimljivo je istaći da je otac Milisava Nikolića bio pripadnik JVuO đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića tokom Drugog svetskog, a deda heroj sa Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Sam je Nikolić pričao o tome, kao i o svojim podvizima u medicini za list "Alo" i "Frankfurtske vesti". Iz tih razloga u mladosti imao je velikih problema u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji, pa je morao da ode u inostranstvo.

Milisav Nikolić je po svom kazivanju lečio srpske fudbalere Nemanju Gudelja, Slobodana Rajkovića, Miralema Sulejmanija, Uroša Đurđevića... Hrvatskog reprezentativca Šimu Vrsaljka, nekadašnjeg našeg reprezentativca Predraga Mijatovića. Rvača Gorana Jakšića.

Marko Perković Tompson, Luka Modrić
foto: Printskrin

Luka Modrić rođen je u mešovitom braku 9. septembra 1987. u Zadru. Njegov otac Stipe je Hrvat, a majka Radojka, devojačko prezime Dopuđ, Srpkinja. Njegov ujak je major vojske Republike Srpske Krajine Jovo Dopuđ. Luka Modrić nikada u javnosti nije pričao o majci, niti je isticao srpsko poreklo. Uvek je veličao hrvatsku stranu po ocu, često davao kontroverzne intervjue u stranim medijima.

Kako piše Vikipedija, tokom proslave zbog osvajanja drugog mesta na SP u Rusiji 2018, selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić i Luka Modrić su pozvali pevača Marka Perkovića Tompsona, da se pridruži fudbalerima. Inače, ovaj pevač je poznat po veličanju i promovisanju ustaške ideologije i zabranjen mu je nastup u EU. Tom prilikom, Modrić je od Perkovića zatražio da otpeva njegovu pesmu "Geni kameni", koja sadrži stihove koji opisuju žal za nacističkom tvorevinom Nezavisnom Državom Hrvatskom koja je propala 1945. godine. Za vreme trajanje te države, sproveden je genocid nad Srbima.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track