BILA SAM SILOVANA I U SEKTI KADA SAM IMALA 12 GODINA: Supruga slavnog fudbalera otkrila sa kakvim TRAUMAMA se bori od detinjstva
Foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

zastrašujuće svedočenje

BILA SAM SILOVANA I U SEKTI KADA SAM IMALA 12 GODINA: Supruga slavnog fudbalera otkrila sa kakvim TRAUMAMA se bori od detinjstva

Fudbal -

Rebeka Vardi, supruga reprezentativca Engleske i napadača Lestera Džejmija Vardija, otkrila je kakve traume nosi iz detinjstva.

Rebeka Vardi, Džejmi Vardi
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ova Engleskinja je kao dete bila u sekti, bila je član organizacije Jehovini svedoci. U domu u kojem je odrastala mala Rebeka nije bilo rođendana, ni Božića, ni televizija, dok su knjige bile cenzurisane. Stalno su je upozoravali da će mladalački nestašluci ili loši maniri navući na nju Božji gnev. Skromnost se praktikovala do te mere da je prošla kroz pubertet a da joj nije rečeno kako njeno telo funkcioniše, piše engleski tablodi "Daily mail".

Njenim životom i životom njene šire porodice upravljali su svemoćne starešine organizacije Jehovini svedoci. Živela je u strahu od tih muškaraca, pa kada je svojoj majci otkrila da je bila seksualno zlostavljana od 12. godine, sve to je moralo da bude zataškano.

Rebeka Vardi, Džejmi Vardi
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas se Rebeka Vardi (41) prisetila svog traumatičnog detinjstva. Kako kaže, više ne mora da ćuti i da se plaši bilo koga. Ona je danas supruga fudbalera Džejmija Vardija i majka petoro dece. O svojim mukama pričala je u dokumentarcu na "Kanalu 4". Ona u tom filmu intervjuiše druge bivše Jehovine svedoke i pokušava da se suprotstavi pokretu u njihovom sedištu u Velikoj Britaniji u Eseksu vrednom 150.000.000 funti.

- Ja to nazivam kultom! Ljudima se manipuliše, ispira im se mozak, to je prisilno ponašanje i prenosi se s generacije na generaciju. Jednom kada ste u tome, tako je teško sagledati širu sliku, a to je da je pogrešna i nemoralna - rekla je Rebeka i nastavila:

- Detinjstvo sam provela u strahu, jer su mi rekli da ćemo umreti u Armagedonu ako se ne budemo dovoljno molili. Osećala sam da moram stalno da težim savršenstvu kako se Bog ne bi naljutio na mene. Sada sam postala dovoljno hrabra da mogu da kažem koliko su Jehovini svedoci opasni.

Otkriva Rebeka da je iz kandži organizacije izašla zahvaljujući majci, koja je odlučila da pobegne. Obe su posle toga izbačene iz sekte.

- Ono što mi se desilo tokom detinjstva i dalje me pogađa svaki dan. Kada sam imala 12 godina bila sam zlostavljana. I umesto podrške, mene su krivili: manipusali su sa mnom kao detetom da verujem da nije najbolja stvar da o tome pričam. Kazala sam mami za zlostavljanje koje sam doživela, a ona je plakala i nije mi verovala.

Ona kaže da su joj na sastanku rekli "da je sve pogrešno protumačila", da to nije bilo "zlostavljanje već oblik naklonosti“.

- Znala sam da ne grešim. Bila sam svesna šta je ispravno, a šta pogrešno. A, meni su objašnjavali da bih mogla da osramotim svoju porodicu ako pričam o tome. Kada sam rekla da hoću da odem u policiju, kazali su mi da to nikako ne radim. Krivila sam sebe, osećala sam da nisam bila dovoljno dobra, da sam sve to zaslužila.

Rebeka Vardi
foto: Printskrin/Tviter

Psihološka šteta koju je Rebeka nanela sebi odlukom da ignoriše zlostavljanje bila je velika. Pokušala je samoubistvo sa 14 godina, a onda se pretvorila u raskalašnu tinejdžerku koja je sve želela da proba. Sa 15 godina živela je na ulici, da bi posle često menjala partnere.

Organizacija Jehovini svedoci u Velikoj Britaniji nisu odgovorili na zahtev lista "The Mail on Sundai" za komentar, ali su za "Kanal 4" rekli da je starešinama naloženo da odmah vlastima prijave tvrdnje o seksualnom zlostavljanju dece.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track