Može li Srbin da nasledi Ivanovića na vrhu Lige šampiona?
Foto: REUTERS

Liga šampiona

Može li Srbin da nasledi Ivanovića na vrhu Lige šampiona?

Fudbal -
Pored Baneta Ivanovića našu zemlju u najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju predstavlja još 12 fudbalera i sudija Milorad Mažić

Večeras počinje dvadeseta sezona fudbalske Lige šampiona, u kojoj neće biti srpski šampion Partizan, ali će čast fudbala sa naših prostora braniti trinaestorica igrača, među kojima je i Branislav Ivanović, koji će sa Čelsijem pokušati da se odupre napadima pre svega mančesterskih klubova za koje nastupaju Nemanja Vidić, odnosno Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić...

Srbi: Od Baneta do Laneta Defanzivac Čelsija Branislav Ivanović, pokušaće da ponovi podvig, podigne slavni pehar.

Nemanja Vidić, kapiten Mančester junajteda koji će sa klubom sa Old Traforda pokušati da ponovi slavlje iz Moskve, kada je svojevremeno upravo protiv Čelsija ekipa sa "teatra snova" stigla do trona.Dva srpska reprezentativca igraju za Mančester siti, levi bek Aleksandar Kolarov i štoper Matija Nastasić, koji će kao članovi engleskog prvaka pokušati da postanu i prvaci Evrope.

Sa šampionskim iskustvom u Ligu šampiona ulazi i stub odbrane Borusije iz Dortmunda, Neven Subotić, koji sa "milionerima" ima samo jedan cilj, da pokažu da je nova bundesligaška titula zapravo samo zalet za najveću scenu.

Za Olimpijakos nastupaju Ljubomir Fejsa i Marko Pantelić, čiji će golovi itekako biti potrebni crveno-belima iz Pireja ako žele da prestanu da budu "sporedna priča" u eliti.

Miloš Ninković će sa kijevskim Dinamom pokušati da napravi korak više u odnosu na ranija izdanja Lige šampiona u kojima su Ukrajinci uspevali da pomrse konce i velikim klubovima, no nikako nisu uspevali da čitavu stvar izguraju do kraja.

Aleksandar Luković će sa Zenitom, u koji su stigli po 40 miliona evra "vredni" Hulk i Vitsel, probati da od ruskog kluba napravi evropskog giganta, za šta će biti potrebno da briljira u odbrani kao u svojim najboljim danima

Za protivničke napadače brinuće i Marko Simić, štoper kluba BATE Borisov, koji oduvek važi za autsajdere, ali koji je umeo da zablista na momente, zbog čega je ovaj štoper svojevremeno bio pozvan i u reprezentaciju Srbije kada ju je vodio Pižon.

Nemanja Matić biće zadužen za kvarenje protivničke ali i kreiranje igre sopstvenog tima u Benfiki.

Miralem Sulejmani nastupa za Ajaks koji iz godine u godinu iznedri nekoliko novih asova.

Iskusni, Milan Jovanović, ponovo će u dresu Anderlehta pokušati da rešeta mreže kao u prvom evro-pohodu sa ovim klubom.Dve decenije takmičenja Ova sezona biće ljubilarna u Ligi šampiona, koja je osnovana pre dvadeset godina.

Real iz Madrida najuspešniji je klub Lige šampiona, pošto su njegovi kapiteni čak devet puta podizali “ušati” pehar. Ipak, “kraljevići” će pokušati da izbegnu da zaokruže post, jer su poslednji put najelitnije takmičenje osvojili 2002. godine, pobedivši tad Bajer Leverkuzen 2:1. Sedam titula ima italijanski Milan, a Liverpul pet. Bajern Minhen, Ajaks i Barselona su četiri puta bili šampioni Evrope.Klarens Sedorf je jedini koji je osvojio Ligu šampiona sa tri različita kluba: Ajaks (1995), Real Madrid (1998), Milan (2003. i 2007.)

Frank Rajkard je jedini podigao trofej kao igrač i kao trener. Prvo sa Ajaksom 1995. godine, a onda je s klupe prevodio Barselonu 2006. godine.

Sa 71 golom na 144 utakmice Raul Gonzales je rekorder Lige šampiona. Prati ga Rud van Nistelroj sa 60 golova na 80 utakmica, i Andrej Ševčenko koji je 58 zatresao mrežu na 116 utakmica. Na dobrom putu da obori Raulov rekord je svakako Leo Mesi, koji je trenutno na četvrtom mestu sa 51. golom na 68 utakmica.

Srbija je za 20 godina koliko se ovo takmičenje igra u formatu Lige šampiona, dva puta imala predstavnika u prvoj fazi. Partizan je Oba puta plasman obezbedio penal završnicama. U sezoni 2003/2004 pod vođstvom Lotara Mateusa u revanšu plej-ofa kvalifikacija pao je Njukasl, a u protivnici u grupi bili su Porto, Marselj i veliki Real. U sezoni 2010/2011 su crno-beli sa trenerom Aleksandarom Stanojevićem na klupi posle boljeg izvođenja penala nad Anderlehtom, a rivali u grupi H bili su Šahtjor Donjeck, Arsenal i Braga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track