SVETSKO PRVENSTVO ZA DAME Inafantino odlučan: Ulažemo u ženski fudbal - želim da se igra poštuje i da se za to plati pravi novac
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

FIFA

SVETSKO PRVENSTVO ZA DAME Inafantino odlučan: Ulažemo u ženski fudbal - želim da se igra poštuje i da se za to plati pravi novac

Fudbal -

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino optimističan je u vezi postizanja dogovora sa evropskim televizijama za prodaju prava prenosa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u ženskoj konkurenciji.

"Neki razgovori su se desili, počeli su, moram reći, na malo drugačijem nivou. Dakle, kreće se", rekao je Infantino na marginama svečanosti u Los Anđelesu, na kojoj je predstavljen logo muškog SP 2026.

Infantino je pre nekoliko nedelja osudio ponude pet evropskih televizijskih kuća (Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija), rekavši da pokazuju nepoštovanje prema ženskom sportu i stalnim pokušajima FIFA da izjednači finansijske uslove.

ženski fudbal, navijači
foto: AP

FIFA je više nego utrostručila novčanu nagradu za Svetsko prvenstvo u Australiji i Novom Zelandu, u odnosu na takmičenje iz 2019. godine, ali je Infantino pre nekoliko meseci rekao da su neke početne ponude za evropska televizijska prava bile oko jedan odsto ekvivalentnih prava za muški turnir.

Prvi čovek Fife istakao je da je odlučan u tome da traži više novca od najvećih evropskih televizija.

"Mislim da je ovde važno razumeti odakle dolazimo. Ulažemo u ženski fudbal. Sada smo ovde u Severnoj Americi, u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su domovina svetskih prvakinja, gde ženski fudbal ima potpuno drugačiji nivo ne samo prihvatanja, već i poštovanja. Samo želim da se igra poštuje i da se za to plati pravi novac. Jer sve što se plati vraća se, ne 100 odsto, već 150 odsto, u razvoj ženskog fudbala", rekao je Infantino.

Svetsko prvenstvo za fudbalerke igra se u Australiji i na Novom Zelandu od 20. jula do 20. avgusta.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track