LEGENDARNI PELE DOBIO LUKSUZNI MAUZOLEJ: Pogledajte kako izgleda grobnica slavnog fudbalera! Kovčeg napravljen od punog zlata FOTO
Foto: Profimedia

Ovde počivaju ostaci velikog asa

LEGENDARNI PELE DOBIO LUKSUZNI MAUZOLEJ: Pogledajte kako izgleda grobnica slavnog fudbalera! Kovčeg napravljen od punog zlata FOTO

Fudbal -
1 / 5 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia / Luigi Bongiovanni / Zuma Press / Profimedia

Slavni Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, preminuo je 29. decembra prošle godine, a potom sahranjen na prvom spratu vertikalnog groblja Memorijalna nekropola "Ekumenika" u Sao Paulu.

Grobnica u kojoj je sahranjen jedan od najboljih fudbalera svih vremena, pretvorena je pravi mauzolej u kome dominira kovčeg napravljen od čistog zlata.

Mauzolej podseća na omanji stadion. Na zidovima su slike navijača na tribinama, na podu je sintetički travnjak, a na plafonu oslikano nebo. U prostoriji gde se nalazi kovčeg postavljene su dve zlatne statue u prirodnoj veličini.

Zlatni kovčeg je ukrašen krstom na vrhu i dva panela sa strane i prikazuje Peleov 1.000 gol i čuveno slavlje kada je podigao pesnicu u vazduh nakon gola na stadionu Marakana 1969. godine.

U prostoriji se nalaze jedina tri dresa koje je Pele nosio tokom karijere. Onaj Santosa, čiji se stadion nalazi u neposrednoj blizini mauzoleja, zatim reprezentacije Brazila, i na kraju njujorškog Kosmosa u kome je 1977. godine završio karijeru.

Trenutno su vlasti Sao Paula dozvolile da mauzolej poseti samo 60 ljudi dnevno, ali se očekuje da u narednom periodu dozvole ulaz svim zainteresovanim. Nema sumnje da će ovo mesto privući posetioce iz celog sveta.

Pele je preminuo u 83. godini od raka debelog creva.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track