BARAK BAHAR JE ŠESTI STRANAC U ISTORIJI CRVENE ZVEZDE: Zenga je bio čudo, Zeman i Janevski za zaborav, a Robi i Sa Pinto za primer
Foto: Jason Brown/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia, KURT DESPLENTER / AFP / Profimedia, Global Media Group / ddp USA / Profimedia, Starsport Srdjan Stevanovic, Nenad Kostić

trenerska vrteška

BARAK BAHAR JE ŠESTI STRANAC U ISTORIJI CRVENE ZVEZDE: Zenga je bio čudo, Zeman i Janevski za zaborav, a Robi i Sa Pinto za primer

Fudbal -

Crvena zvezda promovisala je Baraka Bahara u svog 44. trenera i to 29. maja, na najznačajniji dan u istoriji kluba!

Barak Bahar
foto: www.crvenazvezdafk.com

Izraelac će biti šesti strani stručnjak u blistavoj prošlosti natrofejnijeg kluba iz ovog dela Evrope.

Trend sa trenerima strancima pokrenuo je Dragan Stojković Piksi u leto 2005. godine, kada je kao predsednik kluba angažovao Valtera Zengu. Bio je to pun pogodak, pošto je sjajni Italijan te godine sa crveno-belima osvojio duplu krunu. Sekunde su te sezone Crvenu zvezdu delile da prezimi u Evropi, posle šokantno primljenog gola u Strazburu u Ligi kupa UEFA.

Valter Zenga
foto: Starsport©

Drugi stranac koji je seo na klupu Zvezde bio je Čeh Zdenjek Zeman. Veliko trenersko ime i čovek napadačkog opredeljenja koji se ostvario radeći u najboljim klubovima Italije, došao u je na Marakanu u vreme finansijske krize i loše organizacije. Naučen na red i rad, Zeman nije mnogo izdržao. Posle očajnih rezultata, nakon samo dva meseca napustio je Beograd.

Zdenjek Zeman
foto: Marco Zac/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treći trener stranac u istoriji Crvene zvezde bio je Čedomir Janevski. Stručnjak iz Severne Makedonije ostaće upamćen kao trener pod čijom je komandom klub završio kao treći u prvenstvu, iza Partizana i Vojvodine, dok je u Kupu eliminisan u polufinalu od Sevojna.

Čedomir Janevski
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Pravu revoluciju pravi Robert Prosinečki, koji biva četvrti trener iz inostranstva u Zvezdi, mada ga na Marakani niko nikada nije, niti će, doživljavati kao stranca. Posle dugo vremena doneo trofej Kupa u Zvezdu pobedivši dva puta Partizan u polufinalu rezultatom 2:0, a čačanski Borac u finalu (2:0). Usled silne besparice i uz velike emocije u suzama je napustio klub.

Robert Prosinečki
foto: Starsport

Poslednji stranac koji je radio u Crvenoj zvezdi kao trener bio je Portugalac Rikardo Sa Pinto. Stigao je sa ogromnom energijom želeći da nešto uradi, ali ni on nije uspeo da donese veliki pomak. Razliku Partizana od 11 bodova sveo je samo na dva, ipak u 144. večitom derbiju koji je igran u Humskoj izgubio je 1:0, a potom podneo ostavku.

Rikardo Sa Pinto
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Boška Đurovskog i Slavišu Stojanovića ne možemo da ubrajamo u strane trenere, jer pored makedonskog, odnosno slovenačkog poseduju i srpski pasoš. Ista je priča i sa Dušanom Bajevićem.

Boško Đurovski
foto: Starsport

Kao legenda i vojnik kluba Boško je Zvezdi doneo duplu krunu u sezoni 2006/2007, dok je Slaviša bio lider čuvene generacije predvođene Milošem Ninkovićem i Nenadom Milijašom koja je posle sedam godina vratila titulu na Marakanu.

Slaviša Stojanović
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Koliko će Barak Bahar napraviti u Crvenoj zvezdi pokazaće vreme. Stigao je sa oreolom pobednika u Beograd, sa ciljem da se napravi nešto više u Evropi, te da se nastavi dominacija u domaćim okvirima.

Strani treneri u Zvezdi

Valter Zenga

Godine: 63

Zemlja: Italija

Rad u Zvezdi: 2005/2006

Uspesi u Zvezdi: prvenstvo i Kup

Zdenjek Zeman

Godine: 76

Zemlja: Češka

Rad u Zvezdi: 2008.

Uspesi u Zvezdi: /

Čedomir Janevski

Godine: 61

Zemlja: S. Makedonija

Rad u Zvezdi: 2008/2009.

Uspesi u Zvezdi: /

Robert Prosinečki

Godine: 54

Zemlja: Hrvatska

Rad u Zvezdi: 2010/2012.

Uspesi u Zvezdi: Kup Srbije 2012.

Rikardo Sa Pinto

Godine: 50

Zemlja: Portugal

Rad u Zvezdi: 2013.

Uspesi u Zvezdi: /

Kurir sport/A. Radonić

Bonus video:

03:38

DOBRO JE ŠTO CRVENA ZVEZDA NIJE PROŠLA DALJE! Fudbalski trener GRUBO objasnio zbog čega je bolje što smo ostali bez LIGE ŠAMPIONA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track