Odgovor na tekst objavljen u Kuriru
Foto: Ana Paunković

Odgovor na tekst objavljen u Kuriru

Fudbal -

Povodom teksta pod naslovom "Bila sam silovana i u sekti kada sam imala 12 godina: Supruga slavnog fudbalera otkrila sa kakvim traumama se bori od detinjstva" koji je izašao 19. maja 2023. godine na portalu kurir.rs, Hrišćanska zajednica "Jehovini svedoci" poslala je odgovor:

- Veoma nam je žao kada smo saznali za izjavu gospođe Rebeke Vardi je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u mladosti. Naše najdublje saosećanje izražavamo svim žrtvama ovog podlog zločina.

- Važno je razjasniti da navodni zlostavljač gospođe Vardi nikada nije bio Jehovin svedok. Takođe, ni sama gospođa Vardi nikada nije bila Jehovin svedok. Stoga smo zabrinuti zbog pokušaja da se povezuje na Jehovine svedoke sa onim što se dogodilo i smatramo da je apsurdna tvrdnja da su starešine, to jest vesrki službenici Jehovinih svedoka, "zataškale" njeno zlostavljanje. Naše verske publikacije nikada nisu obeshrabljivale vernike da prijave navode o zlostavljanju dece vlastima. Gospođa Vardi i njena porodica, kao svi ostali građani imali su slobodu da prijave slučaj nadležnim organima.

- U svom izveštaju od 2. septembra 2021. godine nezavisna istraga Ujedinjenog Kraljevstva o seksualnom zlostavljannu dece (IISA) potvrdila je da Jehovini svedoci prijavljuju navode o zlostavljanju vlastima, "čak i ako postoji samo jedan podnosilac žalbe i nijedan drugi potkrepljujući dokaz". Jehovini svedoci su pružili dokaze da se pokažu da se takav pristup primenjuje u praksi. Jehovini svedoci su jedna od retkih verskih organizacija koje imaju interni disciplinski proces koji može dovesti do izopštenja vernika koji su počinili zlostavljanje dece. Štaviše, izveštaj IICSA-e citira nezavisnog konsultanta za zaštitu dece, gospisina Iana A. Eliota koji su svom stručnom izveštaju dostavljenom IICSA-i naveo: "Jehovini svedoci zaslužuju veliku pohvalu za informacije koje izlaze u njihovoj literaturi na temu zaštite dece od zlostavljanja."

Za razliku od neistinitog opisa Jehovinih svedoka od strane gospođe Vardi, Jehovini svedoci žive potpuno normalnim, društveno zdravim životom. Akademske studije su pokazale da Jehovini svedoci "pokazuju veliko poštovanje prema životu i ljudskom dostojanstvu", i da imaju "visok nisvo društvene integracije" i "na mnogo različitih načina doprinose rastu, koheziji i prosperitetu društva". Oni "nisu sektaši" i njihova učenja "karaktetišu šira sloboda izbora i sloboda ličnih odluka".

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je više puta potvrdio da su Jehovini svedoci "poznata religija" koji su aktivni u mnogim zemljama sveta, uključujući sve evropske države" i doneo više od 70 odluka koje potvrđuju da je njihova verska aktivnost potpuno zakonita.

Tačne informacije o Jehovinom svedocima mogu se naći na njihovoj zvaničnoj web stranici jw.org.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track