VOLIM ŠVAJCARSKU, ALI NIKAD NISAM KRIO KOLIKO SAM PONOSAN NA SRPSKO POREKLO: Sada je jasno zašto Piksi toliko želi ovog fudbalera!
Foto: Manuel Geisser / imago sportfotodienst / Profimedia, Beta Ivica Veselinov, Shutterstock, Ilustracija

zna ko je i šta je

VOLIM ŠVAJCARSKU, ALI NIKAD NISAM KRIO KOLIKO SAM PONOSAN NA SRPSKO POREKLO: Sada je jasno zašto Piksi toliko želi ovog fudbalera!

Fudbal -

Darian Maleš, jedan od najperspektivnijih mladih fudbalera u Evropi, velika je želja selektora Srbije Dragan Stojkovića Piksija.

Darian Maleš
foto: EPA/PHOTOLURE

Fudbaler Intera Darian Maleš (22) koji je imao sjajnu sezonu u dresu Bazela trenutno sa mladom reprezentacijom Švajcarske igra na Evropskom prvenstvu u Gruziji. "Sajdžije" su sinoć protiv Francuske igrale odlučujuću utakmicu za plasman u nokaut fazu na EP.

Kurir je u martu prvi detaljno pisao o mogućnosti da mladi fudbaler rođen u Švajcarskoj obuče dres Srbije. Nije tajna da selektor Dragan Stojković i direktor Stevan Stojanović vide levonogog i 189 centimetara visokog ofanzivnog veznog igrača Dariana Maleša u najjačem timu Srbije. Sa njim planiraju da urade isto kao i sa Lazarom Samardžićem, rođenim u Nemačkoj koji je već standardan član Orlova.

Stevan Stojanović, Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Pre nedelju dana pojavile su se netačne informacije u pojedinim srpskim medijima da je Darian Maleš izgubio pravo igranja za Srbiju, time što je zaigrao za Švajcarsku na EP za mlade, shodno pravilniku FIFA. Ta informacija bi bila tačna da Maleš pored švajcarskog nema srpsko državljanstvo i pasoš. Pošto ih ima, Darian i dalje ima pravo da bez bilo kakvih problema obuče srpski dres, ukoliko pre toga ne zaigra za A tim Švajcarske.

Pred odlazak mlade reprezentacije Švajcarske na EP u Gruziji, Darian Maleš je prvi put tamošnjim medijima pričao o svojoj budućnosti. Pomenuo je i zemlju svog rođenja Švajcarsku, ali i srpsko poreklo.

- Osećam se neverovatno prijatno u reprezentaciji Švajcarske i uopšte u Švajcarskoj. Ovde sam odrastao, ovde sam išao u školu, moji prijatelji su odavde - rekao je Darian Maleš za švajcarski portal "20min", a onda objasnio koliko mu znači srpsko poreklo, jer je dete roditelja rodom iz Republike Srpske:

- Ne želim i nikada neću da krijem. Ponosan sam na svoje korene, to niko ne može da mi uzme. Volim da igram za reprezentaciju Švajcarske, ali videćemo šta će se desiti u budućnosti.

Darian Maleš
foto: Maurizio Borsari / AFLO / Profimedia

Darian Maleš odigrao je 47 utakmica u dresu Bazela protekle sezone. Dao 11 golova i upisao čak 17 asistencija, za 2.629 minuta na terenu. Na početku sledeće sezone pojaviće se u Interu, jer ima ugovor sa klubom iz Milana do juna 2025. godine.

- Bazel nije aktivirao opciju moje kupovine. Ja i dalje imam stan u Bazelu. Imali smo više utakmica nego bilo koji drugi klub u Evropi. Nije bilo lako. Ponosan sam što sam bez problema igrao celu sezonu. Zahvaljujući svom telu - istakao je mladić rođen u Lucernu.

Darian Maleš
foto: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Prema saznanjima Kurira tehnički direktor Crvene zvezde Marko Marin raspitivao se za Dariana Maleša u Interu. Čelnici kluba sa Marakane su vrlo ambiciozni, pokazali su to sklapanjem ekipu za Ligu šampiona već u julu. Nije isključeno da pokušaju da angažuju Maleša u narednom periodu, koji bi svakako bio veliko pojačanje za crveno-bele, s obzirom na mladost, ali i veliko iskustvo igranja u Evropi. Pozajmica, sa opcijom otkupa. Darian je veliki navijač Crvene zvezde, što je nekoliko puta isticao i u razgovorima za medije iz Švajcarske.

Bazel nije mogao da aktivira otkup pozajmice za Dariana Maleša koji je iznosio 5.000.000 evra. Pitanje je da li je švajcarski Srbin u fokusu Intera i trenera Simonea Inzagija za narednu sezonu, pa će verovatno opet van Milana potražiti novi klub. Za njega je interes pokazao Štutgart član Bundeslige, a Inter bi želeo da unovči Maleša već ovog leta. Direktor Švaba Kristijan Gentner navodno se nalazi na EP u Gruziji, gde gleda mladog fudbalera.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track